همه چیز درباره گرفتگی و آبریزش بینی یا رینیت بارداری

منبع: فرزند

91

1398/9/3

12:50


همه چیز درباره گرفتگی و آبریزش بینی یا رینیت بارداری

بارداری تجربه بسیار منحصربه فرد و البته همراه با چالش ها و دردسرهای مخصوص به خود است. شما می‌توانید انتظار بسیاری از علایم، نشانه ها و حتی مشکلات مربوط به بارداری را داشته باشید.

برای مثال داشتن گاه به گاه سوزش سر دل و یا تورم پاها شاید برای بسیاری از خانم های باردار مساله ای نباشد، اما آبریزش از بینی و گرفتگی آن می‌تواند تجربه فوق العاده بدی در این دوران باشد.

در اصطلاح پزشکی به گرفتگی و آبریزش از بینی طی حاملگی رینیت بارداری یا (Rhinitis of Pregnancy) گفته می‎شود. وبسایت نسخه در این مقاله توضیحاتی درباره این مشکل شایع ارائه خواهد کرد. اگر شما هم حین بارداری با این مشکل ناخوشایند مواجه هستید حتما تا انتها این مقاله را با دقت مطالعه بفرمایید.

رینیت بارداری چیست؟

رینیت بارداری در واقع به احتقان بینی برای مدت ۶ هفته یا بیشتر از آن طی بارداری گفته می‌شود. این مشکل در دوره حاملگی نسبتا شایع است. بر آورد می‌شود که حدود ۱۸ تا ۴۲ درصد از زنان حامله با این مشکل دست به گریبان خواهند بود.

تقریباً در هر زمانی از دوران بارداری ممکن است شروع شود. با این حال این بیماری اغلب در اوایل سه ماهه اول و یا در اواخر بارداری روی زنان تأثیر می‌گذارد. این مشکل معمولاً طی دو هفته پس از زایمان و تولد نوزاد از بین می رود و مادر باردار بهبود پیدا می کند.

علائم شایع رینیت عبارتند از:

  • عطسه
  • گرفتگی و احتقان بینی
  • آبریزش از بینی

اگر تب دارید و یا احساس خستگی دارید حتما با پزشک خود تماس بگیرید.

آیا رینیت در دوران بارداری خطرناک است؟

گرفتگی و آبریزش بینی طی بارداری می‌تواند عوارض جانبی بالقوه مضر برای مادر و نوزاد ایجاد کند. این مشکل می‌تواند:

  • منجر به اختلال خواب شود
  • در دریافت اکسیژن کافی به نوزاد اختلال ایجاد کند.

اگر به رینیت بارداری مبتلا هستید و در شب خروپف می‌کنید یا مکررا از خواب بیدار می‌شوید حتما با پزشک خود صحبت کنید.

علل رینیت بارداری

بیشتر موارد احتقان و آبریزش بینی در دوران بارداری کاملاً خوش خیم هستند. این بدان معنی است که آن‌ها واقعاً دلیلی جز بارداری ندارند.

بارداری باعث ایجاد تغییرات زیادی در بدن می شود و در این بین تغییرات ممکن است منجر به رینیت شود. یکی از تغییراتی که در حاملگی در بدن یک خانم حامله ایجاد می شود، افزایش خونرسانی به غشاهای مخاطی است.

جریان خون بالا مخصوصا در بینی باعث تورم بافت داخلی آن می‌شود و در نهایت علایم رینیت مثل گرفتگی و آبریزش شروع خواهند شد.

نکته

رنیت در برخی موارد ناشی از آلرژی است. تقریباً در حدود یک سوم زنانی که در سن باروری هستند به رینیت‌آلرژیک، مبتلا می‌شوند.

رینیت بارداری چگونه درمان می‌شود؟

روش های زیادی برای مدیریت و درمان این شرایط وجود دارد. اما شاید مهمترین آن‌ها شامل دو مورد زیر باشد:

  • شستشو با سرم
  • استفاده از چسب های تنفسی

شستشو بینی با محلول سالین به پاکسازی فضای داخلی بینی کمک زیادی میکند. استفاده از سروم های مخصوص شستشو بینی در طول بارداری هیچ خطر شناخته شده ای ندارد و ایمن است. هدف اصلی از اینکار تخلیه و تمیز کردن مجرای هوا در بینی است.

عمل شستشو را میتوانید به تنهایی در خانه انجام دهید و نیازمند کمک نخواهید شد. هرچند که استفاده از این محلول برای شستشو بینی هیچ مانعی ندارد، اما بهتر است پیش از استفاده حتما با پزشک خود صحبت کنید و او را از انجام این کار مطلع کنید.

چسب های تنفسی نیز به راحتی از داروخانه ها قابل خریداری هستند و می توانید حین تهیه از تکنسین داروخانه نحوه استفاده از آن ها را بپرسید.

استفاده از این چسب ها به باز ماندن راه های هوایی کمک می‌کنند. منابع مطالعاتی به ما می‌گویند که استفاده از این چسب ها بهتر است در طول شب صورت بگیرد تا آبریزش بینی یا گرفتگی در طول شب باعث اختلال در خواب شما نشود.

مانند محلول شستشو، استفاده از این چسب ها نیز هیچ مشکلی برای شما و جنین ایجاد نمی‌کند.

برای درمان رینیت حاملگی از انجام این کارها خودداری کنید

توجه کنید که برای خلاص شدن از شر رینیت هیچگاه طی بارداری از داروی دکونژستانت بینی استفاده نکنید. این داروها برای اشخاص باردار و نوزاد آن ها مضر است.

اگر رینیت شما ناشی از وجود آلرژی باشد، می‌توانید آن را با روش های سالم و بی خطری درمان کنید. داروهای مختلفی وجود دارد که در دوران بارداری قابل استفاده است. پزشک شما مناسب ترین و بی خطرترین دارو را برای شما در نظر خواهد گرفت.

نکات پایانی

اگرچه رینیت حاملگی معمولاً بی‌ضرر است، اما در صورت بروز علائمی که باعث اختلال در توانایی شما در انجام فعالیت‌های روزمره، باید با پزشک خود صحبت کنید. (مثلا مشکل در به خواب فرو رفتن و یا بیدار شدن در طول شب) .

زنان باردار باید قبل از شروع مصرف هرگونه دارو یا درمان خانگی برای احتقان و گرفتگی بینی با پزشک خود صحبت کنند.

منبع: نسخه

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو