علت تاخیر در پریود، وقتی باردار نیستید

منبع: نی نی بان

179

1398/10/14

17:20


سوال مخاطب نی‌نی‌بان: من ٣٠ سالمه. نامزد هستم. روز اول  پریود رابطه داشتم. الان چند روز درد دارم ولی پریود نشدم دیگه. باردار نیستم. آیا رابطه می تونه باعث تاخیر پریود بشه؟
 
پاسخ دکتر فریبا الماسی، متخصص زنان، استاد دانشگاه و فلوشیپ جراحی لاپاراسکوپی:
عقب یا جلو افتادن قاعدگی در طی عمر هر خانم ممکن است چند بار اتفاق افتد که غیر عادی تلقی نمی شود. عقب افتادن قاعدگی در صورتی که از عدم وجود حاملگی اطمینان داشته باشید، باید بررسی شود و اغلب با تزریق یک دارو قاعدگی رخ خواهد داد. علل به تاخیر افتادن قاعدگی در خانمی که در سنین تولید مثل است پس از رد وجود حاملگی می تواند شامل مواردی نظیر اختلال تخمک گذاری به علت وجود تخمدان پلی کیستیک، اختلالات هورمونی مثل کم کاری یا پرکاری تیروئید، دیابت، مشکلات اجتماعی، استرس های روانی باشد. بنابراین اول باید با انجام آزمایش اچ سی جی، مشخص شود که شما حامله هستید یا خیر، اگر حامله نبودید حتما برای دریافت داروی مناسب جهت ایجاد قاعدگی به پزشک مراجعه کنید. 
 

علت تاخیر در پریود، وقتی باردار نیستید

 
مهم‌ترین مطالب در این‌باره:
سیکل قاعدگی به  زمان اولین روز پریود شما تا پریود بعدی گفته میشود. متوسط سیکل قاعدگی 28 روز خواهد بود. در حالیکه در برخی ممکن است طول این دوره بیشتر و یا کمتر باشد حدود 21 تا 35 روز، که باز طبیعی است و جای نگرانی ندارد. اکثر پریود ها 3 تا 5 روز طول میکشد در حالیکه 2 تا 7 روز آن طبیعی است. پریود شدندر یک زمان مشخص در هر ماه اتفاق می افتد که البته ممکن است نامنظم هم باشد.
 
عقب افتادن پریود تا چند روز طبیعی است
عقب افتادن پریود تا 5 روز طبیعی است ام از 5 روز و بیشتر نشان میدهد که پریود شما عقب افتاده است. زمانی شما کامل پریود آن ماه خود را از دست میدهید که 6 هفته و یا بیشتر پریود نشده اید.

علت عقب افتادن پریود چیست؟
در سال های اول پریود شدن معمولا نوجوانان دارای پریود های نامنظم هستند. در این زمان بدن هنوز در حال تکامل است و ثابت نشده است و تخمدانها بطور منظم در هرماه تخمک آزاد نمی کنند. در نتیجه، سیکل پریود شما نامنظم خواهد شد و یا نزدیک بهم با فاصله دو هفته و یا دور از هم به فاصله 3 ماه ممکن است رخ دهد. اگر شما برای دو سال است که پریود شد اید و آزمابشات شما سالم است، بی نظمی پریود ها جای نگرانی ندارد.
سایر دلایل عقب افتادن پریود
  -  بارداری
  -  استرس
  -  تغییرات هورمونی
بارداری و عقب افتادن پریود
بارداری رایج ترین دلیل پریود نشدن است. اگر پریود شما دیر شده است و شما درآن زمان نزدیک رابطه جنسی داشته اید. بهتر است از بیبی چک استفاده کرده و آزمایش خون بدهید. اگر شما باردار باشید، شما تا تولد نوزاد پریود نخواهید شد.
استرس و عقب افتادن پریود
استرس دومین عامل از دست دادن پریود در آن ماه است. استرس روحی و روانی یا افسردگی دلیل پریود نشدن شما ممکن است باشد. همچنین استرس های جسمی مانند بیماری شدید، بیماری های مقاربتی، کاهش و یا افزایش سریع وزن و یا ورزش های قدرتی می تواند جز استرسهای فیزیکی باشد که مانع باردار شدن شما میشود. تغییر در برنامه روزمره مانند مسافرت رفتن می تواند دلیل عقب افتادن پریود باشد. اما بعد از گذاراندن این دوره به حالت طبیعی باز خواهید کرد.
 

علت تاخیر در پریود، وقتی باردار نیستید

 
عدم تعادل هورمونی و عقب افتادن پریود
اگر شما قرص ضد بارداری مصرف کرده اید با توقف مصرف پریود شما نامنظم و یا ممکن است قطع شود. یک مشکل شایع در زنان که مانع پریود شدن میشود سندرم تخمدان پلی کیستیک است که روی سیکل قاعدگی اثرگذار خواهد بود این سندرم باعث قاعدگی نامنظم، افزایش موی زائد،آکنه و اضافه وزن میشود. این بیماری با داروهای هورمونی برطرف خواهد شد.
مشکلات غدد تیروئید، غدد هیپوفیز، غدد آدرنال و تخمدانها از دلایل دیگر پریود نشدن شما خواهد بود.

شیر دادن
دوره شما ممکن است پس از تولد نوزاد شما ایجاد نشود، اما نگران نباشید. اگر فزرندتان را با شیر خود تغذیه می کنید، کمبود دوره کاملا طبیعی است.
این امر به عنوان آمنوره لاکتاسیله شناخته می شود، این فازی است که ریتم چرخه قاعدگی شما را مختل می کند. پس از چند ماه، دوره ماهیانه شما باید به روال عادی خود برگردد.

کاهش وزن یا افزایش وزن
این که آیا شما دارای اضافه وزن یا کمبود وزن هستید، هر تغییری در وزنتان ممکن است روی چرخه ماهیانه شما تأثیر بگذارد. مشکلات بهداشت عمومی مرتبط با وزن و قاعدگی نامنظم شامل اختلالات خوردن، مانند بی اشتهایی و بولیمیایی و دیابت کنترل نشده است.
اگر فکر می کنید این ممکن است برای شما مشکل ایجاد کند، بلافاصله به ارائه دهنده خدمات درمانی خود مراجعه کنید.

افزایش تمرینات
تمرینات ورزشی به طور روزانه برای شما عالی است، اما ورزش بیش از حد می تواند منجر به کاهش سطح استروژن شود، هورمونی که پروسه تولید مثل را در زنان تنظیم می کند.
بسیاری از ورزشکاران آمنوره ثانویه را تجربه می کنند، به این معنی که آنها برای شش ماه یا بیشتر از زمان آموزش دقیق دوره ای ندارند.

مصرف دارو
اگر شما یک داروی جدید مصرف می کنید، یکی از عوارض جانبی آن ممکن است دوره های نامنظم باشد.
یک مطالعه بر روی اثرات ضد روانپزشکی در قاعدگی نشان داد که آمنوره به علت عدم توازن پرولاکتین ایجاد شده است. علاوه بر این، بعضی از داروهای کنترل زایمان، مانند IUD، ایمپلنت یا شات، ممکن است دوره های فرد را، متوقف کنند.

اختلال در عملکرد تیروئید
مسائل مربوط به تیروئید شما، مانند کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید، می تواند چرخه قاعدگی شما را مختل کند. تیروئید هورمون هایی تولید می کند که به تنظیم فرایندهای بدن کمک می کند و اگر تعادل را از بین ببرد، می تواند موجب خستگی شما شود.
خوشبختانه، درمان های موثر برای اختلالات تیروئید وجود دارد، به همین دلیل باید به یک متخصص غدد درمانی برای آزمایش خون مراجعه کنید، اگر فکر می کنید این ممکن است برای شما مشکل ساز باشد.

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
احتمال کمی دارد عقب افتادن دوره به علت این بیماری باشد، اما حدود پنج میلیون زن در ایالات متحده ممکن است تحت تأثیر PCOS قرار گرفته اند. مانند اختلال عملکرد تیروئید،PCOS می تواند موجب عدم تعادل هورمونی در بدن شما شود و باعث عقب افتادن دوره های شما می شود.

مشکلات فیزیکی
به ندرت، ممکن است به دلیل شکل یا مسائل دیگر مربوط به واژن، تخمدانها، لوله های رحم یا رحم، فرد دوره ای نداشته باشد.
فرد ممکن است بافت اضافی داشته باشد که دچار مشکلات باز کردن، مسدود کردن یا مسائل فیزیکی شده باشد. پزشکتان می تواند کشف کند این مشکلات ممکن است دلیل رخ ندادن دوره باشد.

مریض شدن
چیزهای شگفت انگیز بدن شما در تمام سطوح قابل تاثیر و مشاهده هستند. هنگامی که یک قسمت از سیستم کار نمی کند، دیگر قسمت ها هم تحت تاثیر قرار می گیرند.
اگر سرماخوردگی دارید، آنفولانزا یا نوعی بیماری دیگر، چرخه قاعدگی شما احتمالا برای استراحت کردن سایر قسمت های بدن به سرعت تعطیل می شود.

علت تاخیر در پریود، وقتی باردار نیستید


روش های کنترل تولد
همانطور که در بالا هم اشاره شد، روش های کنترل تولد در شما می تواند چرخه قاعدگی تان را تغییر دهد. تغییرات هورمونی ناشی از کنترل زایمان، گاهی اوقات دوره شما را از بین می برند و یا کاهش می دهند.
آیا از IUD استفاده می کنید یا قرص مصرف می کنید. در حالی که این گاهی اوقات می تواند یک اثر جانبی خوشایند باشد، خوب است بدانید که این در واقع می تواند یک علت در مورد تاخیر دوره باشد.

از بین رفتن دوره های قاعدگی (پریمونوپوز)
اگر در حال وارد شدن به perimenopause هستید – مرحله اول یائسگی – ممکن است متوجه شوید دوره هایتان کمتر اتفاق میافتد. کاهش دوره ها ناشی از کاهش هورمون استروژن است.
اگر دوره های نامنظم را تجربه می کنید، این اتفاق تنها برای شما رخ نمی دهد. حدود ۹ تا ۱۴ درصد زنان در ایالات متحده تحت تأثیر بی نظمی قاعدگی قرار دارند. به استثنای از دست دادن دوره، در حالی که برخی از داروهای ضد بارداری را مصرف می کنید، طبیعی است که اتفاق نیفتادن دوره برای چند ماه می تواند برای سلامتی شما مضر باشد.
اگر دوره های از دست رفته شما همچنان ادامه داشته باشد، پزشک خود را ببینید.

ویژگی های قاعدگی طبیعی
به صورت طبیعی باید از اولین روز شروع قاعدگی تا اولین روز قاعدگی بعدی باید به طور متوسط ۲۸ روز فاصله باشد البته تعداد این روزها می تواند در بازه ۲۴ تا ۳۵ روز واریانس داشته باشد.
تعداد روزهای قاعدگی بین ۴ تا ۷ روز متغیر است. میزان خونریزی در این دوران نباید از ۳۰ سی سی کمتر و یا از ۸۰ سی­سی بیشتر باشد. رنگ خون نباید خیلی بیش از حد تیره و یا بیش از حد روشن باشد.
خونی که طی قاعدگی از بدن فرد خارج می­شود نباید حالت قیر مانند داشته باشد.

قاعدگی نامنظم
قاعدگی نامنظم طیف وسیعی از مشکلات را دربرمی گیرد که برخی از آنها ممکن است زمینه ساز و یا نشان­دهنده یک مشکل جدی باشند. سن شروع قاعدگی در کشورها و اقوام مختلف متفاوت است اما به طور طبیعی سن شروع قاعدگی از ۱۲ تا ۱۳ سالگی است.
در ابتدا احتمال بروز اختلالات و بی­نظمی­ها در قاعدگی اعم از دقیق نبودن زمان پریودی و یا حتی فاصله­ ی زیاد بین قاعدگی­ها طبیعی است مخصوصا اگر فرد زمینه ژنتیکی نیز برای این امر داشته باشد؛ به همین دلیل پیگیری کردن این قبیل اختلالات درسال های آغازین شروع سیکل جنسی چندان ضروری به نظر نمیرسد.
اما درمورد بزرگسالان که چند سال از آغاز سیکل جنسی شان می گذرد؛ نامنظم شدن زمان قاعدگی (از شروع قاعدگی تا شروع قاعدگی بعدی باید حدودا ۲۸ روز فاصله باشد)، درد های بسیار شدید در دوران پریودی، زیاد بودن حجم خون قاعدگی و یا غیر طبیعی بودن رنگ آن همگی از جمله اختلالات شایع درباره ی قاعدگی هستند که درصورت بروز، باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه شود.

چگونه می توانم پریود شدنم را کنترل کنم؟
در یک تقویم تاریخ شروع و پایان پریود خود را ثبت کنید.
غذاهای سالم بخورید و وزن خود را ثابت نگه دارید. اگر اضافه وزن دارید، رژیم مناسب به همراه ورزش داشته باشید و بیشتر از 1 کیلو در هفته وزن کم نکنید. 

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو