چگونه از ابتلا به مالاریا در مناطق سیل پیشگیری کنیم

58

1398/10/28

13:48


بیماری مالاریا از طریق نوعی خاص از پشه‌ها به نام پشه آنوفل به انسان منتقل می‌شود، این پشه معمولاً در آب‌های راکد مانند مرداب‌ها، دریاچه‌ها و تالاب‌ها زندگی کرده و بیشتر در مناطق گرمسیری مشاهده می‌شود.

چگونه از ابتلا به مالاریا در مناطق سیل پیشگیری کنیم

به گزارش بهداشت نیوز: مالاریا یکی از مهم‌ترین بیماری‌های انگلی و معضلات پیش روی جوامع ساکن مناطق استوائی و گرمسیر دنیا است. بر اساس گزارش‌های رسمی، همه‌ساله تعداد زیادی از مردم سراسر دنیا به این بیماری مبتلا شده و از عوارض آن رنج می‌برند.

یکی از مهم‌ترین و تأثیرگذارترین عوامل در مداوای این بیماری و جلوگیری از انتشار آن، تشخیص به‌موقع بیماری در فرد حامل این انگل است.

متأسفانه این بیماری در ایران نیز وجود داشته و اگرچه بر اساس تلاش‌های مسئولان بهداشت، در سال‌های اخیر آمار مبتلایان به این بیماری در کشورمان بسیار کاهش‌یافته است ولی با توجه به این موضوع که در همسایگی شرقی ایران دو کشور پاکستان و افغانستان از مراکز اصلی انتقال مالاریا محسوب می‌شوند و از سوی دیگر سه کانون مهم واصلی بیماری مالاریا در ایران شامل جنوب استان کرمان، مناطق مرکزی و جنوبی استان سیستان و بلوچستان و مناطق شرقی استان هرمزگان است، همواره خطر بروز این بیماری در ایران وجود دارد.

در روزهای اخیر شاهد جاری شدن سیل و بروز خسارت‌های فراوانی در این مناطق بوده‌ایم و پیش‌بینی می‌شود طی روزهای آینده و با فرونشستن سیلاب، آب‌های راکد زیادی در این مناطق باقی بمانند که محل مناسبی برای رشد و تکثیر پشه‌های عامل این بیماری به شمار می‌روند. میکروارگانیسم‌های فراوانی از طریق مسیرهای مختلفی به شکل ویروس‌ها، باکتری‌ها یا انگل‌ها به بدن انسان وارد می‌شوند.

انگل مالاریا یکی از این میکروارگانیسم‌هایی است که از طریق پشه‌ها به بدن نفوذ می‌کند. این بیماری ناشی از پشه قابل‌پیشگیری و قابل‌درمان است؛ اما اگر درمان نشود، می‌تواند کشنده باشد.

بر اساس گزارش‌های سازمان بهداشت جهانی، در سال 2017، مرگ‌ومیر جهانی ناشی از مالاریا نگران‌کننده بود. این رقم در حدود 435 هزار نفر بود. داده‌های برنامه کنترل بیماری در مرکز وکتور بورن (Vector Borne Disease Control Programme) بیان می‌کند که در سال 2018، بیش از 400 هزار مورد مالاریا فقط در پاکستان و هند گزارش‌شده است؛ اما خبر خوب این است که دانشمندان روش جدیدی را برای کاهش انگل مالاریا پیداکرده‌اند.

این روش جدید به‌عنوان روش تحقیق Lyse known شناخته‌شده است. این‌یک روش تغییر ژنی است که به محققان کمک می‌کند تا زیست‌شناسی پاتوژن مالاریا را درک کرده و همچنین به آن‌ها امکان دهد روش‌های کارآمدتری برای کنترل این انگل‌ها پیدا کنند.

مالاریا یک بیماری واگیردار است که با علائمی مانند تب بالا، سردرد، حالت تهوع، استفراغ، خستگی، درد عضلات، عرق کردن، درد قفسه سینه و سرفه همراه است.

در موارد حاد، علائم شدیدتر می‌شود که منجر به نارسایی، کم‌خونی، مشکلات تنفسی و سطح قند خون پایین خواهد شد. انگل مالاریا در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد خوبی می‌کند؛ اما برخی از مطالعات نشان می‌دهد که این میکروارگانیسم‌ها همچنین می‌توانند در پشه‌های مناطق سردتر رشد کنند.

درحالی‌که مطالعات علمی در حال کمک به ما در پیشگیری و مقابله با انگل مالاریا است، اقدامات کوچکی وجود دارد که با به کار بستن آن‌ها می‌توانیم این بیماری را کنترل کنیم. این موضوع به‌طور خاص در مورد هم‌وطنان ما در استان‌های سیستان و بلوچستان و هرمزگان می‌تواند مفید باشد.

متأسفانه بسیاری از افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، در صورت عدم دریافت کمک‌های پزشکی در زمان مناسب، خواهند مرد. اگرچه پژوهشگران در سال‌های اخیر روش‌های مؤثری برای درمان این بیماری کشف کرده‌اند ولی هنوز به‌طور قطعی نمی‌توان این بیماری را درمان کرده و بهترین روش برای مبارزه با آن، پیشگیری به شمار می‌رود. در این یادداشت ما به شما روش‌هایی برای مدیریت بهتر این بیماری ارائه می‌دهیم.

لباس‌های بسته و بلند بپوشید

نخستین راه پیشگیری از مالاریا، عدم اجازه گزش به پشه ناقل این بیماری است. توصیه می‌شود بدن خود را کاملاً پوشانده نگه‌دارید. شلوار مناسب و پیراهن آستین‌بلند، گزینه‌های خوبی به‌خصوص برای ساعات عصر هستند. به‌این‌ترتیب پشه‌ها برای یافتن محل مناسب در بدن جهت نیش زدن با مشکل روبه‌رو می‌شوند.

از پشه‌بند استفاده کنید

بهترین فرصت برای گزیدن قربانیان توسط پشه‌ها، ساعات شبانه و زمانی است که شما به خواب‌رفته‌اید. استفاده از پشه‌بند برای جلوگیری از این موضوع؛ یک ضرورت است، به‌خصوص اگر مناطقی که شما در آن زندگی می‌کنید به پشه مالاریا آلوده‌شده باشد. در صورت مشاهده پشه آنوفل در محیط اطرافتان، حتماً پیش از خواب از حشره‌کش در فضای محل سکونت خود استفاده کنید. این اقدام ساده می‌تواند تا حد زیادی خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهد.

محیط اطراف خود را تمیز نگه‌دارید

اجازه ندهید زباله در اطراف محل سکونت شما انباشته شود. همچنین مطمئن شوید که آب راکد داخل و اطراف خانه شما وجود ندارد. این محیط‌ها برای رشد پشه‌ها بسیار مناسب بوده و در صورت عدم رعایت این موارد، شما رسماً از پشه‌ها برای حضور در اطرافتان دعوت کرده‌اید.

داروهای مالاریا را به همراه داشته باشید

اگر در منطقه و محیط زندگی شما مالاریا شایع شد، با پزشک مشورت کرده و داروهای لازم را مصرف کنید. این‌یک اقدامات پیشگیرانه مؤثر است.

از این مواد غذایی استفاده کنید

برخی مواد غذایی به بدن شما برای مبارزه و مقاوم شدن در برابر بیماری مالاریا کمک می‌کنند. ماده‌ای به نام بروملاین (bromelain) در برخی مواد غذایی مانند آناناس وجود دارد که بدن را در برابر مالاریا مقاوم می‌کند. مواد غذایی دیگری مانند زردچوبه، سیر و پیاز نیز می‌توانند در این رابطه مفید باشند.

منبع: سیناپرس

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو