ساز تنبک در فرهنگ ما بسیار به ادبیات و موسیقی وابسته است / روایت داوران از اجرای نوازندگان در جشنواره ملی موسیقی جوان

147

1398/5/28

09:37


مهدی خاکساران، کامبیز گنجه‌ای و پژمان حدادی جزو هیئت داوران ساز تنبک در هفدهمین روز از سیزدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان بودند.

ساز تنبک در فرهنگ ما بسیار به ادبیات و موسیقی وابسته است / روایت داوران از اجرای نوازندگان در جشنواره ملی موسیقی جوان

سرویس موسیقی هنرآنلاین: سیزدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان روز شنبه 26 مرداد میزبان نوازندگان جوان و نوجوان ساز تنبک در بخش موسیقی دستگاهی شد.

داوران این بخش نوید افقه، سیامک بنایی، پژمان حدادی، مهدی خاکساران، پدرام خاورزمینی، کامبیز گنجه‌ای و حمید قنبری بودند که در پایان روز تعدادی از آن‌ها در یک نشست نظر خود را درباره اجراها بیان کردند.

رضایت از رده سنی الف

مهدی خاکساران نوازنده تنبک عضو هیئت داوران بخش موسیقی دستگاهی در بخش ساز تنبک در مورد اجراهای روز هفدهم جشنواره موسیقی جوان گفت: اجراهای بسیار خوبی را شاهد بودیم و تمام شرکت‌کنندگان اجراهای خوب و باکیفیتی داشتند و بنده از اجراها راضی هستم. شرکت‌کننده‌های از بین تمام نوازندگانی که فیلم‌هایشان را ارسال کرده بودند انتخاب شده بودند و حدود یک ماه نیز فرصت داشتند که تمرین کنند و برای اجرا آماده باشند. علت این که بنده در حین اجراها از نوازندگان سؤالی نپرسیدم این بود که به اعتقاد من فردی که تمرین کرده و وقت گذاشته و اجرا کرده، قطعاً با آمادگی بالا در این جشنواره شرکت کرده است.

خاکساران در مورد نقاط ضعف و قوت نوازندگان نیز بیان کرد: تمام اجراها را دوست داشتم، اما به‌شخصه از اجراهای رده سنی الف رضایت بیشتری داشتم. نقطه‌ضعفی که در رده‌های سنی ب و ج مشاهده کردم و بسیار هم مشهود بود این بود که تمام نوازندگان این رده‌ها یکنواخت ساز نواختند و در مقایسه با سال‌های گذشته پیشرفت چندانی نداشتند.

خاکساران در پایان در مورد برگزاری جشنواره موسیقی جوان خاطرنشان کرد: جشنواره موسیقی جوان یک رویداد بسیار بزرگ و مهم است و به نظر من جزو بهترین جشنواره‌هایی است که در کشور برگزار می‌شود. این جشنواره فرصتی برای جوانان کشور است که بتوانند خودشان را معرفی کنند و محک بزنند. امیدوارم تمام نوازندگان تنبک که در سنین مختلف مشغول نواختن هستند بتوانند در این جشنواره شرکت کنند. وجود چنین جشنواره‌هایی باعث می‌شود که نوازندگان جوان پیشرفت چشمگیری داشته باشند.

نوازندگانی که سن بالاتری دارند، کم‌کار می‌شوند

کامبیز گنجه‌ای نوازنده تنبک و عضو دیگر هیئت داوران بخش موسیقی دستگاهی در بخش ساز تنبک در مورد اجراها گفت: کیفیت اجراها نسبت به سال‌های گذشته بهتر بود. به‌شخصه از اجراهای گروه سنی الف رضایت بیشتری داشتم، اما از نوازندگان گروه سنی ج چندان رضایت نداشتم. متأسفانه نوازندگانی که در سنین بالاتر قرار می‌گیرند، کم‌کار می‌شوند و فکر می‌کنند که در نواختن این ساز تبحر خاصی دارند اما این موضوع غلط است و آن‌ها بیشتر باید تلاش کنند.

وی همچنین در مورد نقاط ضعف و قوت نوازندگان بیان کرد: نقاط ضعف نوازندگان در این بود که زیادی غرق تکنیک هستند. این موضوع به آن‌ها صدمه می‌زند. زمانی که برای آن‌ها موسیقی پخش کردیم، نتوانستند همراه با موسیقی ساز بنوازند. به نظر می‌رسد که آن‌ها موسیقی را درک نمی‌کنند و باید برای رفع این نقیصه تلاش بسیار زیادی انجام دهند. به نظر من آن‌ها باید زیر نظر اساتید برجسته کشور آموزش ببینند تا نقاط ضعفشان برطرف شود.

گنجه‌ای در پایان در مورد برگزاری جشنواره موسیقی جوان گفت: جشنواره موسیقی جوان یک رویداد مهم و بزرگ است. از همین‌جا از تمام مسئولین برگزاری جشنواره تشکر می‌کنم. همین که چنین جشنواره‌هایی در جهت رشد و پیشرفت نوازندگان جوان برگزار می‌شود، بسیار خوب است و امیدوارم جشنواره در سال‌های آینده نیز ادامه پیدا کند.

ریتم ما با شعر و موسیقی پیوند ناگسستنی دارد

پژمان حدادی نوازنده سازهای کوبه‌ای و دیگر عضو هیئت داوران بخش موسیقی دستگاهی در بخش ساز تنبک در مورد اجراهای روز هفدهم جشنواره موسیقی جوان گفت: نکته‌ای که در تمام دوره‌هایی که جشنواره موسیقی جوان برگزار شده و در قسمت نوازندگان تنبک هم مشهود است این است که معمولاً رده سنی ب از نظر نوازندگی و حس موسیقایی از رده سنی ج بهتر هستند. به نظر من دلیل آن نبود پشتیبانی کافی یا انگیزه‌هایی است که روزبه‌روز در جامعه ما کمرنگ‌تر می‌شود. به‌طور کلی وقتی سن انسان بالاتر می‌رود، انگیزه‌ها و علاقه‌ نیز کمرنگ‌تر می‌شود و این موضوع نیز در مورد تکنیک و محتوا کاملاً مشهود است.

وی افزود: در اجراها در قسمت هم‌نوازی با موسیقی نیز اختلاف سطح مشهود بود. البته به‌طور کلی نکته‌ای که در اجراها بسیار به چشم خورد این بود که نوازندگان تنبک و حتی سایر نوازندگان دیگر موسیقی کمتر گوش می‌دهند و این موضوع بسیار به نوازندگان لطمه می‌زند. در فرهنگ ما موسیقی و به‌خصوص ساز تنبک بسیار به ادبیات و موسیقی وابسته است و ریتم ما با شعر و موسیقی پیوند ناگسستنی دارد.

حدادی تصریح کرد: نکته ضعف دیگر نوازندگان این بود که به هیچ عنوان با ریشه موسیقی ایرانی آشنایی ندارند و این موضوع برای من به‌عنوان یک نوازنده تنبک بسیار جای تعجب دارد.

این نوازنده در ادامه بیان کرد: نکته مثبتی که در اجراها دیدم این بود که سبک نوازندگی بچه‌ها نسبت به سال‌های گذشته که فقط یک خط را دنبال می‌کردند، بسیار بهتر شده است و آن‌ها دوباره به سمت کلاسیک و نوازندگی‌های قدیمی‌تر روی آورده‌اند.

حدادی در پایان در مورد برگزاری جشنواره موسیقی جوان خاطرنشان کرد: جشنواره موسیقی جوان اتفاق بسیار خوبی است و امیدوارم که پابرجا بماند. به هر حال مشکلات و تهاجم فرهنگی باعث شده است موسیقی اصیل ایرانی رو به نزول باشد. از این رو، برگزاری چنین جشنواره‌ای می‌تواند بسیار مفید باشد.

سیزدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان در سه بخش موسیقی نواحی، موسیقی دستگاهی و موسیقی کلاسیک برگزار می‌شود. بخش موسیقی نواحی از 5 مرداد آغاز شد و پس از 11 روز در 17 مرداد به کار خود پایان داد. با اتمام بخش موسیقی نواحی، اجراهای بخش موسیقی دستگاهی از 19 مرداد در تالار رودکی آغاز شد که تا جمعه اول شهریور ادامه دارد. در ادامه بخش موسیقی کلاسیک از 2 تا 4 شهریور برگزار خواهد شد.

مراسم اختتامیه و اعطای جوایز سیزدهمین جشنواره ملی موسیقی جوان سه‌شنبه پنجم شهریور از ساعت 18 در تالار وحدت برگزار می‌شود.

هومان اسعدی دبیر این رویداد هنری است که توسط انجمن موسیقی ایران و با حمایت معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دفتر موسیقی و با همکاری بنیاد رودکی برگزار می‌شود.

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو