پنجره ای به سوی مخاطب؛ نگاهی به برنامه «پنجره» آی فیلم۲

منبع: سینما پرس

115

1398/9/14

00:01


سینماپرس: در ویژه برنامه «پنجره» شبکه آی فیلم ۲، سریال های در حال پخش و همچنین هنرمندان و هنرپیشگان این سریال ها نیز معرفی می شوند.

شبکه آی فیلم

سینماپرس: در ویژه برنامه «پنجره» شبکه آی فیلم ۲، سریال های در حال پخش و همچنین هنرمندان و هنرپیشگان این سریال ها نیز معرفی می شوند.

به گزارش سینماپرس، اگر تماشاگر تلویزیون به معنای حرفه ای آن باشید، برنامه «شما و سیما» از شبکه یک را که عصرهای جمعه پخش می شد، به یاد خواهید آورد. برنامه ای که به ویژه علاقمندان و دنبال کنندگان مجموعه های نمایشی تلویزیون آن را دوست داشتند و از این طریق می توانستند با پشت صحنه سریال های در حال پخش یا در حال ساخت آشنا شده و در جریان فرایند تولید آن قرار بگیرند. برنامه «پنجره» شبکه آی فیلم ۲ را هم می توان نمونه یا بازتولید همان «شما و سیما» دانست که البته هم محدود به تولیدات آی فیلم ۲ است هم از حیث ساختار و فرم اجرایی از خلاقیت و نوآوری هایی بهره برده که شمایل و محتوای برنامه را در نسبت با مخاطب شناسی امروزی، جذاب و تماشایی کرده است.
 شاید مهم ترین کارکردی که می توان برای این برنامه برشمرد، قابلیت تعاملی و امکان ارتباط مخاطبان این شبکه با خود شبکه و برنامه های مورد علاقه شان است و چه بسا بتوان این برنامه را نوعی روابط عمومی درون متنی در کانال آی فیلم ۲ شبکه آی فیلم دانست که امکان مراوده بین شبکه و مخاطبانش را تسهیل و فراهم می کند. از این حیث نام «پنجره» عنوان مناسبی برای این برنامه است. برنامه ای که از درون شبکه، پنجره ای به روی مخاطبان خود می گشاید. تلویزیون به مثابه رسانه ای کلاسیک همچنان رسانه ای یک سویه محسوب می شود که مثل رسانه های نوین و مجازی، قابلیت مستقیم ارتباط دو سویه از حیث فنی در ماهیت آن امکان پذیر نیست، اما برنامه هایی از این دست این امکان را در طراحی و ساختار برنامه تعبیه کرده و تمهید موثری برای دوسویه کردن رسانه تلویزیون و تعمیق بخشیدن ارتباط مخاطب و تلویزیون فراهم می کنند.
به عبارت دیگر بسترسازی این کارکرد تعاملی بیش از آنکه فنی و تکنیکال باشد، محتوایی و استراتژیک است که کارآمدی مهم آن به ویژه در نسبت با مخاطب، اعتمادسازی رسانه ای است. در واقع برنامه های از این جنس، ظرفیت بالایی برای تقویت ارتباط مبتنی بر اعتماد و اعتبار بین مخاطب و شبکه ایجاد می کند که این مسئله در کنار کارکردهایی دیگری که این برنامه دارد، از جمله آگاهی و سرگرمی توامان، قابل تامل و اهتمام است.
برنامه «پنجره» از بخش های مختلف و متنوعی تشکیل شده و در واقع مجموعه ای از آیتم های جذاب است که هر آیتم به نوعی گشودن پنجره ای به روی مخاطب است تا از این طریق به متن شبکه دعوت شود و با آن ارتباط برقرار کند. در این برنامه نظرات مخاطبان را می‌شنویم، نگاهی به عکس‌ها و ویدئوهایی که آنها ارسال کرده اند می اندازیم و اطلاعاتی راجع به برنامه‌های در حال پخش از  کانال تلویزیونی آی فیلم ۲ ارائه می‌شود.
از سویی در این ویژه برنامه، سریال های در حال پخش و همچنین هنرمندان و هنرپیشگان این سریال ها نیز معرفی می شوند. امکان ارسال عکس و ویدیو از سوی مخاطبان تمهیدی است که ارتباط بین شبکه و مخاطب را دوسویه می کند. در واقع تلویزیون و شبکه هم خود به تماشاگر و گیرنده بدل می شود و صرفا فرستنده نیست همچنان که مخاطب هم صرفا گیرنده و بیننده نیست و به فرستنده هم بدل می شود. مهمترین کارکرد این تمهید را می توان تبدیل تماشاگر منفعل به کنشگری موثر دانست که فقط دریافت کننده پیام نیست، بلکه ارسال کننده پیام هم هست. ضمن اینکه این آیتم می تواند نقش مهمی در جلب و افزایش مخاطب داشته باشد. مخاطبی که می داند برنامه ای از شبکه مورد علاقه اش پخش می شود که پیام ها، عکس ها و فیلم های ارسالی او را به نمایش می گذارد و نامش در تلویزیون برده می شود.
یکی از امتیازات مهم برنامه «پنجره» این است که با توجه به جامعه هدف این شبکه فارسی زبانان کشورهای همسایه ایران به ویژه مردم افغانستان و تاجیکستان هستند، مجریان برنامه دو تن از فعالان و نخبگان فرهنگی و هنری اهل افغانستان اند که اجرای برنامه را به عهده دارند. بدیهی است با توجه به اینکه طیف گسترده ای مخاطبان این شبکه را شهروندان افغانستانی تشکیل می دهند، حضور یک مجری هموطن و همزبان آنها در ایجاد ارتباط صمیمی تر و اعتمادپذیری بیشتر کمک می کند.
از کارکردهای مهم دیگر این برنامه بازتاب نظرات و پیشنهادات مخاطبان برنامه درباره کیفیت و عملکرد برنامه هاست که این امکان را برای شبکه فراهم می کند تا به یک نظرسنجی تلویزیون درباره تولیدات خود دست زده و با نقاط ضعف و قوت آن آشنا شوند. به عبارت دیگر کارکرد این بخش، یک نظرسنجی و نیازسنجی آنلاین و مستمر است. به این معنا که هم کیفیت برنامه ها در این بازتاب ها ارزیابی و سنجیده می شود و هم از طریق دریافت پیشنهادات، نیازها و خواسته های مخاطب در برنامه سازی بازشناسی شده و با ارجاع مستقیم به دیدگاه خود آنها می توان دست به برنامه سازی و تولیدات جدید زد. گشوده بودن این پنجره می تواند ارتباط کانال آی فیلم ۲، چهارمین کانال از مجموعه رسانه ای «آی فیلم»   با مخاطبانش را تقویت و تحکیم کند اشاره کرد به عنوان مثال غرب و آمریکا تصمیم به براندازی دولت مقاومت در سوریه گرفت، حمایت جمهوری اسلامی ایران این تصمیم ظالمانه را منتفی کرد؛ اگر جمهوری اسلامی ایران درمقابل تصمیم و اراده دشمن نمی ایستاد امروز مخاطرات بسیار بزرگتری در امنیت منطقه و جهان شاهد بودیم؛ امنیت ملی ایران مواجهه با تهدید فوق العاده بزرگی بود اگر ما در سوریه حضور پیدا نمی کردیم؛ برای تمام جهانیان پر واضح بود که بدون در نظر گرفتن منافع جمهوری اسلامی ایران در منطقه، هیچ قدرتی قادر به تصمیم گیری نیست. چند سال در لبنان رئیس جمهور انتخاب نشد. آقای سید حسن نصرالله پدر مقاومت در لبنان یک کلمه بیشتر اشاره نکرد دولتی را که من تایید نکنم لبنان او را نخواهد پذیرفت و در نهایت آقای میشل عون رئیس جمهور شد و امروز نیز فتنه جدید استعفای رئیس الوزرا لبنان به زودی حل خواهد شد اما به لطف حق بدون اراده مقاومت در لبنان حرکتی نخواهد شد.
حجت الاسلام رنجبر شیرازی ادامه داد: ایرانی ها با استفاده و همیاری حزب‌الله و دوستانشان به کمک ارتش سوریه شتافتند و از آن مردم و کیان سوریه دفاع کردند؛ پیروزی های متعدد نشان داد ایرانی ها مردم صادقی هستند و هرکس در دنیا به امریکا اعتماد کرد به هیچ چیزی نرسید. امروز یک دختر ایزدی در سوریه اشک می‌ریزد و برای مردم ایران دعا می‌کند و نیز از بشار اسد متشکر است، دختر ایزدی ایرانی نبود، مسلمان نبود، اما می‌داند کسی که از او حمایت کرد دولت مردمی و ارتش سوریه و نیز مدافعان حرم ما بودند.
رنجبر شیرازی با تاکید بر اینکه ایران، دخالتی در کشور سوریه نکرد و فقط ریشه های مقاومت را محکم کرد، در خصوص سایر دستاوردهای ایران در سوریه بیان کرد: نقش آفرینی جمهوری اسلامی نه فقط ایرانی بلکه جهانی شد و امروز وزیر امور خارجه ایران با برگه حضور در سوریه در این کشور و آن کشور به مذاکره می‌پردازد و همه از این سفره بهره می‌برند؛ جمهوری اسلامی  با حضور در کشور سوریه ارتقای جایگاه جهانی و منطقه ای پیدا کرده است.
رایزن سابق فرهنگی ایران در سوریه افزود: آمریکاییان، غربیها و انگلیسی ها سال ها با اتکای به نیروی چند ملیتی هرچقدر توانستند در جهان ظلم کردند اما سپاه ما با کمک گیری از نیروهای چند ملیتی مظلوم حیدریون، فاطمیون و زینبیونش نفس دشمن را در منطقه گرفت و حیات بیش از پانصد گروه تروریستی غرب ساخته را گرفت. همانطور که امام صادق(ع) فرمودند: «مومن تا زنده است دشمنش او را رها نخواهد کرد» ما نیز همیشه هشیاریم.
وی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی و مدافعانش برای گرفتن سهم در سوریه حاضر نشدیم، گفت: سوالی که همیشه پرسیده می شود این است که سهم ایران در سوریه چیست؟ آیا ما برای گرفتن سهم در مقاومت شرکت کردیم؟ روس ها در سوریه چه می‌خواهند؟ بازیگرانی که در منطقه سوریه بازی کردند، یهودی ها و آمریکایی ها هستند، آنها چه می‌خواهند؟ سعودی ها چی می‌خواهند و الان کجای کارند؟ آمریکا چی می‌خواهد؟ چرا آمریکا شمال سوریه و شمال غرب سوریه را اینطور کرده؟ قطر چرا از سوریه عقب کشید؟ امارات چرا وارد قصه یمن شد؟ چرا سعودی در حالی که فتنه سوریه چراغش روشن بود، داستان یمن را آغاز کرد؟ چرا آمریکا بدون خبر قبلی سوریه را از مرز عراق ترک کردند؟ چه هدفی پشت پرده این خروج بود؟ به چه نتیجه ای رسیدند؟ چرا ناوهای آمریکایی از مواجهه و مقابله مستقیم با نیروهای قدرت مند متکی به قدرت الهی به اذن الله عقب نشستند؟ آمریکا چرا رفت؟
حجت الاسلام رنجبر شیرازی بیان کرد: زمانی حضور ایران در دنیا معنا پیدا می کند که مستضعفین ندای یا ایها المسلمین سر دهند. آنجا همه ما به امر امام خودمان و رهبرمان کنار محرومان و مستضعفان و برای حمایت از مردم آن کشور در کنار آنها هستیم؛ ایران استعمارگر نبوده و نیست، ایران هلال شیعی ندارد، ایران برای دفاع از حق در همه جا حاضر است؛ مادامی که چراغ مقاومت فروزان است، دشمن و آمریکا هیچ غلطی نمی توانند بکنند. مادامی که سایه پر مهر و پر برکت مقام معظم رهبری و ولایت بر سر مردم جهان است، آمریکا ضربه میزند اما غلطی اساسا نمی‌تواند بکند.
وی خطاب به ملت عزیز عراق تصریح کرد: مادامی که سایه پر مهر مرجعیت و مدافعین وطن حشد الشعبی شما، ارتش شما، امنیت شما، یکدستی ملت عراق در کنار هم هست هیچ گاه آمریکا غلطی نمی‌تواند بکند. همه ما از روزی می ترسیم که اختلافات میان ملتها از مدیریت درون کشوری بیرون رفته و دست مشکوک انگلیس و آمریکا و غرب را باور کنیم. هیچگاه ملت ها تا مادامی که با هم هستند و دشمن و ایادی داخلی و بیرونی آن را می‌شناسند، توان مقابله با ملتها را ندارند، اگر همه با هم باشیم، اگر ج. ا.ایران اسلامی، عراق اسلامی و لبنان در کنار هم باشیم، دشمن توان مقابله با ما را ندارد.
در ادامه جلسه رایزن سابق فرهنگی ایران در سوریه در پاسخ به سوالات حاضرین در جلسه  در خصوص رابطه بین ایران و سوریه گفت: رابطه بیش از ۵۰ درصد مردم سوریه با جمهوری اسلامی ایران، رابطه مثبتی است. تقریبا تمام کسانی که به بشار اسد رای می‌دهند و رابطه مثبت دارند همان افراد هم به جمهوری اسلامی  ایران معتقد و پایبند و علاقه مندند.
وی در پاسخ به سوال یکی از حضار درباره چگونگی انجام کار فرهنگی در سوریه بیان کرد: هدف کار فرهنگی در سوریه اگر شیعیان باشند. مظلوم ترین کسانی که در سوریه از مقاومت و دولت سوریه حمایت کردند، شیعیان بودند که بشترین شهید را هم داشتند اما امروز کسی به آنها رسیدگی جدی نکرده است و اگر دیگر مردم رنجدیده را یاری کنیم باز نیازمند یک بررسی مشترک با دولتمردان سوریه و عزیزان عرصه مقاومت داریم.
حجت الاسلام رنجبر شیرازی ادامه داد: امروز علویون جمعیت بزرگی در کشور سوریه بوده و با وحدت با اکثریت مردم سوریه مسلمان که اهل سنت هستند امکان سنجی بازگشت به یک مجموعه وطن دوست در آن را فراهم کرده ایم. بعد از علویون دروزها هستند و  بعد از دروزیان بقیه ادیان هستند.
رایزن سابق فرهنگی ایران در سوریه با تاکید بر این مطلب گفت: همان طور که اشاره کردم در کشور سوریه نظم پیوسته تری نسبت به داخل  کشور ما حاکم است. همه چیز باید از بالا هماهنگ باشد. اگر کسی می‌خواهد در سوریه کار فرهنگی انجام دهد طبق خواسته دولتمردان سوریه نباید وارد حوزه دین شود. این کشور ظرفیت خیلی بالایی برای انجام کار فرهنگی دارد اما نیاز به یک حرکت دقیق استراتژیک بی صدا بدون رسانه بدون حرف است و فقط عمل می‌خواهد.
وی در پاسخ به سوال حضار در خصوص چگونگی انجام کار اقتصادی در کشور سوریه بیان کرد: برای شروع کار در کشور سوریه نیاز به یک عزم جدی داریم. ما لبنان را با آب شیرین جهاد سازندگی، با خنده های شهید مهندس شاطری، با اعزام هر ماهه صد و پنجاه روحانی فتح کردیم اما متاسفانه ما در بخش فرهنگی در سوریه بسیار عقب هستیم.

*سید رضا صائمی

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو