تشخیص جنسیت جنین، خرافات یا واقعیت؟

منبع: نی نی بان

126

1398/10/28

15:51


خرافات زیادی وجود دارد که حالت تهوع در بارداری می تواند جنسیت جنین را تعیین کند. 
بیشتر کارشناسان معتقدند این اعتقادات خرافات است. اما مطالعاتی نشان می دهد در بیش از نیمی از خانم های باردار که حالت تهوع شدید دارند جنسیت جنین دختر است. اما در بین افرادی که حالت تهوع شدید دارند هم جنسیت به صورت پنجاه پنجاه است.
هیچ کس به طور قطع دلیل حالت تهوع را نمی داند اما احتمالا به خاطر افزایش هورمون ها می باشد. همچنین کمبود روی، فاکتورهای ژنتیکی و فاکتورهای روانشناسی نیز بر حالت تهوع تاثیر می گذارند. مطالعه ای نشان می دهد خانمی که جنین دختر باردار است، هورمون گنادوتروپین بالاتری نسبت به خانمی که پسر باردار است دارد. بنابراین اگر این مسئله درست باشد ارتباط بین حالت تهوع و جنین دختر مشخص می شود. 
خرافاتی وجود دارد که علائم بارداری می تواند جنسیت جنین و مقدار موی جنین را تعیین کند:
سوزش معده شدید: نشانه موی زیاد جنین
سوزش معده کم یا عدم سوزش معده: جنین مو ندارد.
هوس کردن شیرینی جات: جنین دختر
هوس کردن نمک: جنین پسر
اما حقیقت این است که این خرافات درست نیست. در واقع هیچ مدرک علمی مبنی بر درست بودن این علائم و رابطه بین آن ها با جنسیت جنین وجود ندارد.

آیا حالت تهوع جنسیت جنین را تعیین می کند؟
خیر، حالت تهوع به هیچ وجه نشان دهنده جنسیت جنین نیست.

روش هایی برای تعیین جنسیت پیش از بارداری
برای تعیین جنسیت جنین پیش از بارداری روش هایی وجود دارد که عبارتند از:

روش میکروسورت (MicroSort)
در روش میکروسورت اسپرم بر اساس مقدار ماده ژنتیکی که در هر اسپرم وجود دارد، جدا می‌شود. اگر اسپرم دارای کوروموزوم X باشد، حدود ۸/۲% بیشتر از کروموزوم Y دارای ماده ژنتیکی است. در روش میکروسورت، ابتدا مایع منی را از اسپرم پاک می‌کنند، سپس اسپرم با نوع خاصی از ماده فلوئورسنت که باعث نمایش DNA در اسپرم می‌شود، رنگ آمیزی می‌شود. با استفاده از فلوئورسنت، کروموزوم‌های X و Y از هم جدا و قابل شناسایی می‌شوند و از این رو اسپرم موردنظر برای لقاح بدست می‌آید.
میزان دقت این روش کمتر از روش PGD است و خیلی از آن استفاده نمی‌شود. زیرا باید شرایطی چون منفی بودن تست HIV و هپاتیت B و C برای انجام میکروسورت برقرار باشد. اما میزان موفقیت این روش تا حدود هشتاد درصد گزارش شده است.
 
روش Sperm Sorting
از این روش بیش از ۳۰ سال است که استفاده می‌شود. این روش بر اساس جداکردن اسپرم X و Y با استفاده از سانتریفیوژ است. سانتریفیوژ اسپرم باعث جدا شدن اسپرم‌های حاوی کروموزوم مؤنث (کروموزوم X) از اسپرم‌های حاوی کروموزوم مذکر (کروموزوم Y) می‌شود. اسپرم‌های حاوی کروموزوم‌X، سنگین‌تر از اسپرم‌های حاوی کروموزوم Y هستند. بعد از جداسازی اسپرم‌ها، می‌توان اسپرم‌های حاوی کروموزوم X یا Y را با روش IUI یا IVF برای بارداری با جنسیت دلخواه به کار گرفت. درصد موفقیت این روش ۷۸-۸۵% برای جنسیت پسر و ۷۳-۷۵% برای جنسیت دختر است.

روش IUI
روش IUI همانند دیگر روش‌های ذکر شده، از روش‌های تعیین جنسیت جنین در محیط آزمایشگاه است اما بر خلاف IVF تهاجمی نیست. در این روش، جهت تعیین جنسیت پسر، پزشک اسپرم‌های دارای کوروموزم Y را از نمونه آزمایشگاهی اسپرم پدر جدا کرده و سپس با استفاده از ابزار خاصی به رحم مادر منتقل می‌کند. گزارش شده است که میزان موفقیت این روش ۷۰-۸۰% است.

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو