اسید فولیک در دوران بارداری

اسید فولیک در دوران بارداری


منبع: نیک شو

430

1399/2/23

14:37


اسید فولیک در دوران بارداری

اسید فولیک در دوران بارداری

اسید فولیک یکی از ویتامین های با اهمیت در قبل از دوران و در حین دوران بارداری است توصیه میشود قبل از این که تصمیم به بارداری بگیرید حتما اطلاعات کافی در خصوص بارداری داشته باشید، و به پزشک زنان مراجعه کنید. در ادامه اهمیت اسید فولیک در دوران بارداری را برای شما بازگو می کنیم با ما همراه باشید.

 

استفاده از ویتامین‌ها در دوران بارداری برای حفظ سلامت بارداری ضروری است. این ویتامین‌ها ترکیبی از ویتامین و مواد معدنی است که در ترکیب با رژیم غذایی سالم، نیازهای زنان باردار و همچنین جنین در حال رشد را برطرف می‌کند. یکی از مهم‌ترین ویتامین‌ها در دوران بارداری فولیک اسید است. در این مطلب با تأثیر و میزان مورد نیاز فولیک اسید در دوران بارداری آشنا شوید.

 

در واقع خوردن اسید فولیک در دوران بارداری بسیار مهم است. استفاده از ویتامین های مخصوص دوران بارداری با 400 میکروگرم اسید فولیک قبل و در دوران بارداری توصیه می شود چرا که برای پیشگیری از نقص تولد در سیستم عصبی (مغز و نخاع) هنگام تولد پیشگیری می کند.

 

فولیک اسید چیست؟

نوعی از ویتامین B است که فولات نامیده می شود. فولات نقش مهمی در ساخت سلول های قرمز خونی داردو و به کودک شما در رشد سیستم عصبی ، مغز و نخاع کمک فراوانی می کند. فولات بطور طبیعی در گیاهان با رنگ سبز تیره و سبزیجات و مرکبات یافت می شود.

 

چه موقع باید شروع به مصرف اسید فولیک کنم؟

نقائص تولد در 3 الی 4 هفته اول بارداری رخ می دهد. بنابراین خوردن اسید فولیک قبل از بارداری توصیه می شود.

 

سازمان بهداشت جهانی توصیه می کند که شما حداقل یک ماه قبل از اقدام به بارداری مصرف اسید فولیک را شروع و به صورت روزانه ادامه دهید تا بارداری شوید.

 

همچنین این سازمان ادامه می دهد که هر خانمی که در سن باردار شدن می باشد بهتر است روزانه اسید فولیک مصرف کند پس شما می توانید حتی مصرف آن را زودتر شروع کنید.

 

در حقیقت هر خانمی که قصد باردار شدن دارد، باید 400 میکروگرم (0.4 میلی‌گرم) اسیدفولیک در روز مصرف کند، خواه به صورت یک قرص ویتامین که 400 میکروگرم فولیک اسید داشته باشد و خواه با استفاده از غذاهایی که با اسید فولیک غنی‌شده‌اند.

اسید فولیک در دوران بارداری

مصرف اسید فولیک در دوران بارداری تا چند ماهیگی

 

هنگامی که شما باردار می‌شوید، مقدار مصرف اسید فولیک باید به حداقل 600 میکروگرم در روز افزایش پیدا کند، با این حال دکتر شما ممکن است مقدار 1000میکروگرم را پیشنهاد بدهد. بسیاری از ویتامین‌های دوران بارداری حاوی این مقدار هستند.

 

فقط می‌خواهم بچه من سالم باشد”، پاسخی است که معمولاً وقتی فردی، از یک مادر باردار می‌پرسد که می‌خواهد فرزند او دختر باشد یا پسر، می‌شنود. با این حال در اغلب موارد، بسیاری از مادران بدون اینکه حتی متوجه باشند، نوزادان خود را در ماه‌های اولیه بارداری در معرض خطر قرار می‌دهند.

 

بسیاری از خانم‌ها، اهمیت مصرف منظم اسید فولیکِ پیش از بارداری و در حین آن را نمی‌دانند، و اطلاع ندارند که بدون مصرف آن، حتی قبل از این که باردار بشوند، فرزند خود را در معرض خطر قرار داده‌اند.

 

البته هر مادری بهترین‌ها را برای فرزند خود می‌خواهد، و وضعیت‌های جسمی خاصی وجود دارد که با کمی اطلاعات، احتیاط، و آماده سازی، می‌توان از آن‌ها به شکلی مؤثر جلوگیری کرد، و یا با مصرف روزانه اسید فولیک، احتمال ابتلای نوزاد به آن‌ها را تا 70% کاهش داد.

اسید فولیک در دوران بارداری

اسید فولیک در دوران بارداری

 

فواید خوردن اسید فولیک در دوران بارداری چیست؟

نقص‌های لولۀ عصبی، یکی از ناهنجاری‌های مادرزادی متداول در جنین است. نقص‌های لولۀ عصبی شامل رشد ناکافی ستون فقرات و رشد ناکافی جمجمه و مغز است. این نقص می‌تواند منجر به مشکلات شدید یا حتی مرگ جنین شود. به همین دلیل، مصرف مکمل فولیک اسید در کنار مواد غذایی غنی از فولات به تمام زنان توصیه می‌شود.

 

شکل‌گیری طبیعی لوله‌های عصبی در طول ماه اول بارداری صورت می‌گیرد و معمولاً این زمان قبل از آن است که بسیاری از زنان متوجۀ باردار بودن خود می‌شوند. به همین دلیل، توصیه می‌شود زنانی که برای باردار شدن تلاش می‌کنند یا در سن بارداری هستند، مصرف روزانۀ مکمل‌های فولیک اسید را آغاز کنند.

 

پزشکان شروع مصرف فولیک اسید را حداقل از سه ماه قبل از شروع بارداری لازم می‌دانند، ولی اگر شما فولیک اسید مصرف نکرده‌اید و اکنون متوجۀ بارداری خود شده‌اید، بهتر است مصرف آن را هرچه زودتر زیر نظر پزشک شروع کنید.

 

کمبود اسید فولیک در دوران بارداری

بدون استفاده کافی از اسید فولیک در دوران بارداری ممکن است لوله عصبی کودک شما به درستی بسته نشود و کودک شما دچار نقص های مربوط به بسته نشدن آن شود مانند:

اسپینال بیفیدا: نقص تکامل در نخاع یا مهره ها

آننسفالی: نقص تکامل در قسمت های اصلی مغز

کودکان با آننسفالی معمولا زیاد زنده نمی مانند و کودکان با مشکل اسپاینال بیفیدا ممکن است دچار ناتوانی دائمی شوند. با مصرف به میزان اسید فولیک می توان جلوی این ناهنجاری ها را گرفت.

 

میزان اسید فولیک در دوران بارداری

پزشکان توصیه می کنند زنان باردار روزانه 400 میکرو گرم فولیک اسید در طول روز مصرف کنند. اگر از مولتی ویتامین استفاده می کنید چک کنید حتما این مقدار را داشته باشد.

اسید فولیک در دوران بارداری

اسید فولیک در زمان بارداری

 

مصرف فولیک اسید در هفته دوم بارداری

محققان تاکید میکنند اگر خانمی درصدد باردار شدن باشد از پیش از بارداری تا بعد از اتمام دوران بارداری باید اسید فولیک مصرف کند. هفته دوم بارداری هفته تخمک‌گذاری و لقاح است و به همین دلیل بسیار هفته حساسی است. در هفته دوم بارداری باید بدانید که به هیچ عنوان مصرف اسید فولیک را فراموش نکنید.

 

چه مقدار اسید فولیک در هفته دوم بارداری لازم است؟

برای کاهش خطر نقص لوله عصبی در جنین متخصصان پیشنهاد میکنند 400 میکروگرم در روز اسید فولیک مصرف شود. بهتر است یک ماه پیش از باردار شدن اقدام به مصرف این ویتامین کنید.

 

و در طول بارداری نیز همچنان به خوردن آن ادامه دهید. در صورتی که خانمی قرص ویتامین مصرف کند احتمالا 800 تا هزار میکروگرم فولیک اسید در مولتی ویتامین وجود داشته باشد اما برای اطمینان از دریافت کافی اسید فولیک بهتر است برچسب مولتی ویتامینها بررسی شود.

 

مصرف بیش از اندازه اسید فولیک مضر است

متخصصان تاکید میکنند به هیچ عنوان بیشتر از هزار میکروگرم در روز اسید فولیک مصرف نشود مگر آنکه پزشک آن را تجویز کند. در صورتی که خانمی گیاهخوار باشد ممکن است دچار کمبود ویتامین B12 قرار داشته باشد و مصرف زیاد فولیک اسید تشخیص این کمبود را سخت میکند.

 

برخی پژوهش ها نشان داده اند که مصرف بیش از اندازه مکمل اسید فولیک ممکن است با خطر اندکی افزایش یافته خس خس سینه و دیگر مشکلات تنفسی در نوزاد همراه باشد. اما شواهدی که به نفع استفاده از اسید فولیک هستند، همچنان بسیار بیشتر از شواهد ضد آن هستند. با این وجود، حفظ میزان مصرف توصیه شده روزانه ایده خوبی است.

 

مقدار اسید فولیک توصیه شده در دوره های مختلف قبل و بعد دوران بارداری:

میزان اسید فولیک لازم هنگام اقدام به بارداری: 400 میکروگرم در روز

میزان اسید فولیک لازم در سه ماهه اول بارداری: 400 میکروگرم در روز

میزان اسید فولیک لازم از ماه چهارم تا ماه نهم: 600 میکروگرم در روز

میزان اسید فولیک لازم در زمان شیر دهی: 500 میکروگرم در روز

اسید فولیک در دوران بارداری

میزان اسید فولیک در دوران بارداری

 

مصرف اسید فولیک قبل از بارداری و همچنین می تواند از کودک شما در مقابل مشکلات زیر حمایت کند:

شکاف لب و کام

تولد نارس

وزن کم هنگام تولد

سقط جنین

رشد ناقص در رحم

 

مصرف اسید فولیک باعث کاهش خطر ابتلا به این بیماری پیشنهاد شده است:

عوارض بارداری (در یکی از گزارشات نشان داده شد که در خانمهایی که مکمل اسید فولیک در طول سه ماهه دوم استفاده کرده اند خطر ابتلا به پره اکلامپسی کاهش یافته است)

بیماری های قلبی

سکته مغزی

برخی از انواع سرطان ها

بیماری آلزایمر

منابع اسید فولیک

 

خوراکی های سرشار از اسید فولیک برای زنان باردار

1. عدس منبع فولیک اسید در بارداری

عدس، دانه های بالغ، پخته شده، آب پز، 1/2 فنجان: 179 میکروگرم

عدس به عنوان یکی از بهترین مواد غذایی جهت تامین اسید فولیک برای زنان باردار به شمار می‌رود. طبق یافته‌های علمی، یک فنجان عدس می‌تواند حاوی بیش از 358 میکروگرم اسید فولیک، تقریبا معادل 90 درصد ارزش روزانه باشد. بنابراین، عدس منبعی فوق‌العاده برای اسید فولیک است.

اسید فولیک در دوران بارداری

خوراکی های سرشار از اسید فولیک برای زنان باردار

 

2. جگر منبع فولیک اسید در بارداری

کبد گوشت گاو، پخته شده، همراه با سیب زمینی،3 اونس: 215 میکروگرم

جگر به عنوان یکی از ابر خوراکی‌های غنی از اسید فولیک به شمار می‌رود که باید به رژیم غذایی‌تان اضافه کنید. طبق یافته‌ها، جگر بوقلمون حاوی 691 میکروگرم اسید فولیک، به اندازه‌ی 173 درصد از ارزش روزانه‌ی این ویتامین، و دارای حدود 273 کالری است.

 

بنابراین، این ماده‌ی غذایی برای زنان باردار بسیار مفید است. جگر مرغ نیز دارای همین خاصیت است. 75 گرم جگر پخته شده‌ی گاو و گوسفند نیز حاوی حدود 262 الی 300 میکروگرم اسید فولیک است.

 

3. غلات صبحانه

غلات صبحانه غنی شده 100 % ، 3/4 فنجان: 400 میکروگرم

غلات صبحانه، غنی شده با 25٪ ، 3/4 فنجان: 100 میکروگرم

نودل تخم مرغ، غنی شده، پخته شده، 1/2 فنجان: 110 میکروگرم

 

هر فنجان غلات صبحانه می‌تواند حاوی 100 الی 400 میکروگرم اسید فولیک باشد. برای آگاهی از میزان اسید فولیک موجود در هر یک از این محصولات، حتما اطلاعات روی برچسب‌شان را مطالعه کنید. به علاوه، این مواد غذایی به عنوان منبعی عالی برای فیبر مورد نیاز در طول دوران بارداری نیز به شمار می‌روند.

 

برخی از این محصولات که با ویتامین‌ها و مواد معدنی نیز غنی‌سازی می‌شوند، به زنان باردار کمک می‌کنند مواد مغذی بیش‌تری را وارد بدن‌شان کنند. معمولا به زنان باردار توصیه می‌شود در طول این دوران، غلات صبحانه را در رژیم غذایی‌شان قرار دهند.

اسید فولیک در دوران بارداری

4. سبزیجات پهن برگ منبع فولیک اسید در بارداری

اسفناج، یخ زده، پخته شده، آب پز، 1/2 فنجان: 116 میکروگرم

سبزیجات پهن برگ همواره به عنوان منبعی غنی از اسید فولیک برای بدن به حساب می‌آیند.

 

برای مثال، هر فنجان اسفناج حاوی 263 میکروگرم یا 65 درصد از ارزش غذایی روزانه‌ی اسید فولیک است؛

 

هر فنجان کولارد سبز نیز دارای 177 میکروگرم، 44 درصد ارزش روزانه‌ی اسید فولیک؛

 

هر فنجان برگ شلغم حاوی 170 میکروگرم، یعنی حدود 42 درصد ارزش روزانه؛

 

یک فنجان برگ خردل دارای 103 میکروگرم یا 26 درصد ارزش روزانه؛

 

و کاهو نیز با 76 میکروگرم اسید فولیک، تامین کننده‌ی حدود 19 درصد ارزش روزانه‌ی این ویتامین مفید است.این گونه سبزیجات، علاوه بر اسید فولیک، غنی از آنتی‌اکسیدان، مواد معدنی، و سایر ویتامین‌ها نیز هستند.

 

5. مارچوبه

مارچوبه نیز به عنوان یکی دیگر از مواد غذایی سرشار از ویتامین B9 یا همان اسید فولیک شناخته می‌شود، و به همین خاطر، باید آن را در رژیم غذایی‌تان قرار دهید. طبق نتایج یک مطالعه، یک فنجان مارچوبه‌ی پخته شده می‌تواند حدود 262 میکروگرم، یعنی حدود 65 درصد از نیاز روزانه‌تان را به اسید فولیک تامین کند.

 

به علاوه، مارچوبه به عنوان یکی از بهترین منابع برای تامین مواد مغذی بدن، به ویژه برای زنان باردار محسوب می‌شود. این ماده‌ی غذایی حاوی منگنز، ویتامین A، ویتامین C، و ویتامین K است.

 

7. لوبیا منبع فولیک اسید در بارداری

لوبیا سبز شمالی، آب پز، 1/2 فنجان: 90 میکروگرم

انواع لوبیا از قبیل لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، لوبیا سیاه، لوبیا سفید، نخود، و لوبیا لیما، همگی جزء مواد غذایی سرشار از اسید فولیک و مفید برای زنان باردار هستند.

 

طبق گفته‌های متخصصان، هر یک فنجان لوبیا چیتی حاوی 294 میکروگرم، یعنی حدود 74 درصد ارزش روزانه‌ی اسید فولیک است؛

 

در حالی که هر فنجان نخود دارای 282 میکروگرم اسید فولیک، یعنی 71 درصد از ارزش روزانه است.

 

هر فنجان از سایر لوبیاها از قبیل لوبیا سیاه، لوبیا سفید، لوبیا قرمز، و لوبیا لیما، و لوبیا سبز نیز به ترتیب حاوی 256 میکروگرم یا 64 درصد ارزش روزانه، 254 میکروگرم یا 64 درصد ارزش روزانه، 229 میکروگرم یعنی 57 درصد ارزش روزانه، 156 میکروگرم یا 39 درصد ارزش روزانه، و 42 میکروگرم یا 10 درصد ارزش روزانه‌ی مصرف ویتامین B9 هستند.

 

7. چغندر

هر فنجان چغندر پخته (لبو) با 136 میکروگرم اسید فولیک، یعنی حدود 34 درصد از ارزش روزانه‌‌ی مصرف این ویتامین، به عنوان یکی از بهترین منابع غذایی برای زنان باردار محسوب می‌شود.

 

چغندر غنی از آنتی‌اکسیدان و مواد معدنی نیز هست. علاوه بر این‌ها، چغندر به عنوان ماده‌ی غذایی مفیدی برای سم‌زدایی از بدن نیز به شمار می‌رود. بنابراین، مصرف چغندر به زنان باردار توصیه می‌شود.

 

8. کلم بروکسل منبع فولیک اسید در بارداری

شاید کلم بروکسل جزء مواد غذایی مورد علاقه‌تان نباشد، ولی بهتر است بدانید، بسیار غنی از اسید فولیک است؛ هر فنجان کلم بروکسل پخته شده حاوی حدود 25 درصد ارزش روزانه‌ی ویتامین B9 است.

 

به علاوه، کلم بروکسل به عنوان منبعی عالی برای سایر ویتامین‌ها و مواد معدنی نظیر پتاسیم، منگنز، ویتامین A، ویتامین K، و ویتامین C به شمار می‌رود. این مواد مغذی برای رشد جنین بسیار ضروری هستند.

 

10. نان غنی شده

نان غنی شده نیز یکی دیگر از مواد غذایی سرشار از اسید فولیک، و برای زنان باردار بسیار مفید است. گفته می‌شود، بسیاری از انواع غلات، چه به صورت گرم یا سرد، می‌توانند حدود 100 میکروگرم، یعنی 25 درصد ارزش روزانه‌ی اسید فولیک را برای بدن تامین کنند.

اسید فولیک در دوران بارداری

مصرف اسید فولیک در دوران بارداری

 

10. برنج سفید منبع فولیک اسید در بارداری

یک فنجان برنج سفید پخته شده، درست مانند غلات صبحانه و نان غنی شده، حاوی بیش از 95 میکروگرم اسید فولیک، یعنی حدود 24 درصد ارزش روزانه، یا 170 میکروگرم معادل غذایی اسید فولیک است.

 

هم‌چنین، برنج سفید منبعی عالی برای سایر ویتامین‌ها و مواد معدنی نظیر ویتامین C، تیامین (ویتامین B1)، ریبوفلاوین (ویتامین B2)، آهن، و کلسیم نیز هست. مصرف برنج برای رشد و بهبود کارکرد شناختی نوزاد بسیار مفید است.

 

11. بروکلی

بروکلی نه تنها به عنوان یکی از بهترین مواد غذایی برای سم‌زدایی از بدن شناخته می‌شود، بلکه غنی از اسید فولیکی است که برای زنان باردار بسیار حیاتی به شمار می‌رود. یک فنجان بروکلی می‌تواند حدود 24 درصد نیاز روزانه‌ی بدن را برای اسید فولیک تامین کند.

 

بهترین راه برای تامین این میزان اسید فولیک برای بدن، مصرف بروکلی ارگانیک به صورت خام یا کمی پخته شده است. به علاوه، بروکلی منبعی غنی برای سایر مواد مغذی نظیر کروم، ویتامین K، ویتامین C، فیبر، اسید پانتوتنیک (ویتامین B5)، ویتامین B6 و غیره به شمار می‌رود.

 

به علاوه، مصرف بروکلی فواید بسیاری برای بدن به همراه دارد؛ این ماده‌ی غذایی دارای خواص ضد التهابی، آنتی‌اکسیدانی، سم زدایی، و پیشگیری از سرطان است و می‌تواند به تقویت دستگاه گوارش و قلب و عروق کمک کند.

 

12. آووکادو منبع فولیک اسید در بارداری

یکی دیگر از خوراکی‌های محبوب و سرشار از اسید فولیک آووکادو است. طبق یافته‌های علمی، هر یک فنجان آووکادو حاوی 90 میکروگرم یا 22 درصد از ارزش روزانه‌ برای تامین اسید فولیک مورد نیاز برای بدن است. این میوه هم‌چنین غنی از اسیدهای چرب و ویتامین K است که برای زنان باردار بسیار مفید هستند.

 

می‌توانید از آووکادو برای تهیه‌ی اسموتی استفاده کنید یا برای خوش طعم کردن سالادهای‌تان، آووکادو به آن‌ها بیفزایید. آووکادو غنی از کلسیم و مواد معدنی ضروری برای سلامت مادر و رشد مغز نوزاد است. مصرف مرتب آووکادو می‌تواند به پیشگیری از کم خونی ناشی از کمبود آهن در زنان باردار، و هم‌چنین به تقویت دستگاه گوارش کمک کند.

 

13. آجیل و دانه‌ها

دانه‌ها و آجیل‌هایی مانند تخم کتان، تخمه‌ی آفتابگردان، بادام زمینی، و بادام نیز به عنوان منبعی غنی از اسید فولیک به شمار می‌روند که باید مصرف‌شان را در رژیم غذایی‌تان افزایش دهید.

اسید فولیک در دوران بارداری

آجیل‌ها به عنوان منبعی غنی از اسید فولیک

 

برای مثال، یک چهارم فنجان تخمه‌ آفتابگردان حاوی بیش از 82 میکروگرم یا تقریبا 21 درصد ارزش روزانه‌ی اسید فولیک است؛ 2 قاشق غذاخوری تخم کتان نیز دارای 54 میکروگرم یا 14 درصد ارزش روزانه‌ی اسید فولیک؛ و هر فنجان بادام دارای 46 میکروگرم یعنی 12 درصد از ارزش روزانه‌ی این ویتامین است.

 

بیش‌تر آجیل‌ها از قبیل بادام زمینی، پسته، بادام، بادام هندی، گردو، فندق، بلوط، دانه‌ی کاج، و ماکادمیا (فندق استرالیایی) نیز غنی از مواد مغذی ضروری برای زنان باردار هستند؛ مواد مغذی موجود در این دانه‌ها شامل انواع ویتامین‌ها، پروتئین، امگا-3، و مواد معدنی می‌شوند.

 

در میان تمام این مواد غذایی، زنان باردار باید از مصرف بادام زمینی اجتناب کنند، مگر این‌که پزشک توصیه‌ی دیگری به آن‌ها کرده باشد. دانه‌های خوراکی نیز دارای خواصی مشابه‌ی آجیل هستند.

 

دانه‌های خوراکی مفید برای زنان باردار عبارت هستند از کنجد، تخمه‌ی آفتابگردان، تخمه‌ی کدو، دانه‌ی گیاه گلرنگ، و تخم کتان. این دانه‌ها را می‌توانید به سالادها، کیک‌ها، یا حتی ماست اضافه کنید.

 

14. مرکبات منبع فولیک اسید در بارداری

در میان میوه‌های حاوی اسید فولیک، مرکبات جزء غنی‌ترین نمونه‌ها به شمار می‌روند. یک عدد پرتقال حاوی بیش از 50 میکروگرم اسید فولیک است. البته اسید فولیک موجود در یک لیوان آب پرتقال بسیار بیش‌تر است. علاوه بر مرکبات، برخی دیگر از میوه‌ها نیز غنی از اسید فولیک هستند.

 

از جمله‌ی این میوه‌ها می‌توان به توت فرنگی، طالبی، موز، انگور، و گریپ فروت اشاره کرد. برای تامین روزانه‌ی اسید فولیک مورد نیاز بدن‌تان به اندازه‌ی کافی باید این میوه‌ها را در رژیم غذایی‌تان قرار دهید. این میوه‌ها، علاوه بر اسید فولیک، بسیار غنی از آنتی‌اکسیدان، فیبر، ویتامین‌ها، و مواد معدنی ضروری برای بدن، به ویژه برای زنان باردار هستند.

 

15. جعفری

جعفری یکی از سبزیجات بسیار مفید برای سلامت بدن به شمار می‌رود. این سبزی منبعی عالی برای آن دسته از مواد مغذی است که می‌توانند در مبارزه علیه بسیاری از بیماری‌ها به بدن کمک کنند.

اسید فولیک در دوران بارداری

جعفری به عنوان یکی از بهترین مواد غذایی برای تامین اسید فولیک

 

اکنون، جعفری به عنوان یکی از بهترین مواد غذایی برای تامین اسید فولیک مورد نیاز بدن زنان باردار نیز به شمار می‌رود. نصف فنجان جعفری حاوی حدود 46 میکروگرم یا 12 درصد از ارزش روزانه‌ی اسید فولیک است.

 

16. ذرت منبع فولیک اسید در بارداری

هر یک فنجان ذرت پخته حاوی بیش از 76 میکروگرم، یعنی تقریبا 20 درصد از ارزش روزانه‌ی اسید فولیک است. با وجود این، به جای ذرت کنسرو شده، باید از ذرت ارگانیک و تازه استفاده کنید. ذرت غنی از فیبر، تیامین، اسید پانتوتنیک، و زآگزانتین نیز هست.

 

فیبر برای رفع یبوست در دوران بارداری بسیار مفید است. تیامین نیز به رشد حافظه‌ی کودک کمک می‌کند. اسید پانتوتنیک (ویتامین B5) نیز به بهبود کارکرد فیزیولوژیکی اندام‌های بدن کمک می‌کند. زآگزانتین هم برای پیشگیری از ابتلای نوزاد به تباهی لکه‌ی زرد چشم (دژنراسیون ماکولا) در آینده ضروری است.

 

17. کدو

شاید کدو جزء مواد غذایی همیشگی در آشپزخانه‌تان نباشد،‌ ولی جزء فهرست مواد غذایی سرشار از اسید فولیکی است که برای زنان باردار، به ویژه در ماه‌های آخر بارداری بسیار مفید هستند.

 

کدوی پخته شده به همراه گوشت یا ماهی می‌تواند به رفع تشنگی و تسکین ورم پای زنان باردار کمک کند. به گفته‌ی متخصصان، یک فنجان کدو حاوی حدود 57 میکروگرم یا تقریبا 14 درصد از نیاز روزانه‌ی بدن به اسید فولیک است.

 

18. گل کلم منبع فولیک اسید در بارداری

گل کلم نه تنها منبعی عالی برای ویتامین C شناخته می‌شود، بلکه منبع بسیار خوبی نیز برای اسید فولیک نیز به شمار می‌رود؛ گل کلم حاوی حدود 55 میکروگرم یا 14 درصد ارزش روزانه‌ی اسید فولیک است.

 

این ماده‌ی غذایی، هم‌چنین، به دلیل دارا بودن ویتامین‌ها، مواد معدنی، فیبر، و نیاسین (ویتامین B3) برای رشد جنین نیز مفید است. نیاسین می‌تواند به تشکیل دستگاه گوارش، اعصاب، و پوست جنین کمک کند. از گل کلم می‌توان در برخی سالادها یا در تهیه برخی غذاها نیز استفاده کرد.

 

19. توت فرنگی

توت فرنگی نیز مانند سایر میوه‌ها، غنی از ویتامین، مواد معدنی، و اسیدهای چرب امگا است. ولی توت فرنگی برای زنان باردار بسیار مفیدتر است، زیرا به عنوان منبعی غنی از فیبر و اسید فولیک شناخته می‌شود.

اسید فولیک در دوران بارداری

توت فرنگی منبعی غنی از فیبر و اسید فولیک

 

یک فنجان توت فرنگی حاوی 35 میکروگرم اسید فولیک یا تقریبا 9 درصد ارزش روزانه‌ی این ویتامین است. معمولا می‌توان از توت فرنگی اسموتی یا مخلوط آب میوه تهیه کرد یا آن را به برخی کیک‌ها و شیرینی‌ها، و همین‌طور ماست و بستنی اضافه کرد.

 

20. بامیه منبع فولیک اسید در بارداری

یکی دیگر از بهترین خوراکی‌های سرشار از اسید فولیک و مفید برای زنان باردار بامیه است؛ هر فنجان از این ماده‌ی غذایی حاوی 37 میکروگرم اسید فولیک است.

 

بامیه از آن‌ دسته خوراکی‌هایی است که علاوه بر اسید فولیک، می‌توانند سایر ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری بدن را تامین، و هم‌زمان به پاکسازی موثر دستگاه گوارش نیز کمک کنند. معمولا به منظور کمک به رشد لوله‌ی عصبی جنین و هم‌چنین رشد سالم آن، مصرف بامیه در هفته‌های چهارم و دوازدهم بارداری توصیه می‌شود.

 

21. آب گوجه فرنگی

آب گوجه فرنگی نیز درست مانند بامیه حاوی حدودا 36 میکروگرم اسید فولیک، یعنی تامین کننده‌ی 9 درصد از میزان مورد نیاز روزانه‌ی بدن به این ویتامین است. گوجه فرنگی جزء آخرین اقلامی است که می‌توانید برای تکمیل میزان مورد نیاز روزانه‌تان به اسید فولیک، از آن استفاده کنید.

 

به علاوه، آب گوجه فرنگی بیش از 40 واحد ویتامین C، و 20 درصد ویتامین A را برای‌ بدن‌تان فراهم می‌کند. مصرف مرتب و روزانه‌ی آب گوجه فرنگی، علاوه بر تامین اسید فولیک مورد نیاز بدن زنان باردار، می‌تواند به کاهش ضعف بدن و هم‌چنین، افزایش سطح انرژی آن‌ها نیز کمک کند. آب گوجه فرنگی برای رشد موهای نوزاد و تقویت قوه‌ی بینایی‌اش نیز مفید است.

 

مصرف مکمل فولیک اسید

اکثر مولتی‌ویتامین‌های دوران بارداری شامل ۰/4 تا ۰/6 میلی‌گرم فولیک اسید است. این میزان برای زنان باردار با شرایط عادی کافی است. با این حال، با توجه به شرایط فیزیکی مادر، پزشک ممکن است مصرف میزان بیشتری فولیک اسید را توصیه کند و نیاز به مصرف قرص‌های فولیک اسید در کنار مولتی‌ویتامین بارداری وجود داشته باشد.

 

زنان باردار در شرایط زیر نیاز به مصرف میزان بیشتری فولیک اسید در روز دارند:

سابقۀ داشتن جنینی با نقص‌های لولۀ عصبی در بارداری‌های قبلی

وجود سابقۀ خانوادگی نقص‌های لولۀ عصبی

ابتلای زنان باردار یا همسرانشان به دیابت

زنانی با رژیم غذایی گیاه‌خواری

 

در صورت وجود هر یک از موارد فوق یا به تشخیص پزشک، ممکن است لازم باشد میزان فولیک اسید مصرفی شما به شکل روزانه افزایش پیدا کند. در هر صورت بهتر است فولیک اسید و سایر ویتامین‌ها و مکمل‌های بارداری را زیر نظر پزشک مصرف کنید.

اسید فولیک در دوران بارداری

اسید فولیک در دوران بارداری

 

نتیجه گیری:حتما خانم هایی که قصد بارداری را دارند یک ماه زودتر اقدامات لازم جهت یک بارداری موفق داشته باشند مطالعه کنید و همچنین حتما به پزشک زنان مراجعه کنید تا توصیه های مهم را فرابگیرید تا بعدا دچار مشکلاتی برای خود و جنین نشوید.

 

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو