سوختن یک فعال داوطلب محیط‌زیستی دیگر در جنگل‌های زاگرس

128

1399/4/16

13:33


سوختن یک فعال داوطلب محیط‌زیستی دیگر در جنگل‌های زاگرس

سلامت نیوز:یک داوطلب محیط‌زیستی دیگر هم در آتش جنگل‌های زاگرس سوخت. تراژدی زاگرس در نبود امکانات اطفای حریق همچنان ادامه دارد و هر لحظه از گوشه‌ای از آن خبر سوختن یک فعال محیط‌زیستی دیگر به گوش می‌رسد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه همدلی ،حالا در طی چند هفته‌ گذشته پنجمین نفر از شدت جراحات ناشی از سوختگی در آتش زاگرس جان خود را از دست می‌دهد تا این پرسش ایجاد شود که با ادامه داشتن شرایط موجود نفر ششم کیست؟در روزهای گذشته اخبار مربوط به آتش‌سوزی کم نبود؛ از سوختن جنگل گرفته تا سوختن مراکز درمانی و مراکز صنعتی، اما برخی از آنها تبدیل به تراژدی شدند، جایی که یک انسان‌ در میان شعله‌های آتش سوخت و آخرین لحظه‌های زندگی‌اش را در دود و آتش فریاد زد.

عده‌ای هم سعی کردند در نبود نیروهای امدادی منتظر معجزه نباشند، یا با دستان خالی برای خاموش کردن آتش دل به جنگل زدند یا اینکه وارد ساختمانِ در حال سوختن شدند، آنها تلاش کردند هرچه می‌توانند از تلفات حادثه چه تلفاتی که مربوط به جان انسان باشد و چه تلفاتی که مربوط به طبیعت باشد کم کنند.

حالا یا بخت با کسی مانند «عنایت آزغ» یار می‌شود، دستفروشی که با دیدن شعله‌های اولیه آتش در ساختمان کلینیک سینا برای نجات انسان‌هایی که آنجا گیر افتاده بودند وارد ساختمان پُر از دود شد و این طور که گزارش کرده‌اند توانسته تعداد زیادی را از خطر مرگ نجات دهد، یا همین بخت با نیروهای داوطلب برای خاموش کردن آتشی که این روزها به جان جنگل‌های زاگرس افتاده است یار نمی‌شود. داوطلب‌هایی که اجازه ندادند آتش بیشتر از چیزی که سوزانده است درختان و پوشش گیاهی زاگرس را بسوزاند اما در یک چشم به‌هم‌زدن خودشان گرفتار سوختن شدند.

آتشی که این روزها به دامن درختان جنگل‌های زاگرس افتاده است، باری دیگر حادثه‌ای تلخ آفرید، حادثه‌ای که سبب شد نفر پنجم به تعداد نفراتی که در زاگرس سوختند اضافه شود. حالا در دو هفته گذشته 5نفر از علاقه‌مندان و دوستداران محیط‌زیست جان خود را در زاگرس جا گذاشتند، در حالی که به نظر می‌رسد امکاناتی از سوی سازمان‌های مربوطه برای خاموش کردن آتش وجود ندارد، این پرسش ایجاد می‌شود که نفر ششم کیست؟

روز گذشته خبر رسید که در شامگاه چهاردهم تیرماه «محمدجواد مختاری» جوان سی‌ویک ساله‌ای که به عنوان نیروی داوطلب برای خاموش کردن آتشی که در بلندی‌های منطقه «فهلیان» شعله‌ور شده بود، به دلیل سوختگی جان خود را از دست داد.

او در جریان خاموش کردن آتش دچار سوختگی از نوع درجه دو (85 درصد) شده بود و نتوانست در برابر آسیب‌های آن مقاومت کند. آن طور که گزارش می‌دهد، فرماندار شهرستان ممسنی، واقع در استان فارس در شرح این حادثه گفته که «روز چهاردهم تیرماه با اعلام یک مورد سوختگی در پی فرونشاندن آتش در کوه‌های فهلیان و پل فهلیان آمبولانس اورژانس ۱۱۵ به محل وقوع حادثه اعزام شد و جوان ۳۱ساله به نام محمدجوادمختاری که داوطلب مدافع طبیعت بود و در پایش و فرونشاندن آتش‌سوزی همکاری داشت اما دچار سوختگی وسیع از نوع درجه ۲ شده بود را به بیمارستان ولیعصر(عج) ممسنی منتقل کردند.»

داوود ایوبی افزوده که «باتوجه به وخامت حال عمومی مصدوم، تقاضای اعزام با بالگرد توسط بیمارستان شد و در ساعت ۱۴:۳۴ توسط بالگرد اورژانس ۱۱۵ وی از نورآباد به بیمارستان سوختگی امیر المومنین(ع) شیراز اعزام شد.» بیمارستانی که این نیروی داوطلب محیط‌زیست در بامداد چهاردهم تیرماه در آن جان سپرد.

این در حالی است که طی روزهای گذشته «مختار خندانی»، «بلال امینی» و «یاسین کریمی» از دیگر نیروهای مردمی و عضو انجمن محیط‌زیستی «ژیوای پاوه» بودند که در حادثه آتش‌سوزی جنگل در منطقه «بوزین و مره‌خیل» در کرمانشاه، جان خود را از دست دادند، همچنین پیش از آنها «البرز زارعی» دیگر نیروی داوطلبی بود که در جریان آتش‌سوزی جنگل‌های خائیز به دلیل سوختگی شدید جان خود را از دست داد.

قبل از حادثه اخیر در حالی که چند روز از سوختن سه نفر از داوطلب‌های مردمی در منطقه «بوزین و مره‌خیل» در آتش زاگرس می‌گذشت، فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست کشور صحبت‌هایی داشت که با واکنش‌های جدی از سوی فعالان محیط‌زیستی رو‌به‌رو شد، به گزارش اعتماد آنلاین سرهنگ جمشید محبت‌خانی اظهارکرد که «با احساسات نمی‌شود با حریق مقابله کرد. نیروهای مردمی هر کاری که می‌کنند باید با هماهنگی محیط‌بانان باشد، چون با تجربه‌اند.

حرفم این است که مردم نباید احساساتی شوند.» استفاده از کلمه احساسات سبب شد انجمن‌های محیط‌زیستی یک بار دیگر یگان حفاظت از محیط‌زیست را مورد خطاب قرار دهند و از آن برای نبود امکانات کافی در خاموش کردن آتش انتقاد کنند.

همچنین محمد درویش فعال نام آشنای محیط‌زیست از ایشان خواست «با چنین جملاتی سرمایه اجتماعی را بیشتر نسوزاند و سریع‌تر عذرخواهی کرده و به نشانه احترام به خانواده شهدای زاگرس، استعفا دهد.» پیشتر هم عیسی کلانتری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت از محیط‌زیست در سخنانی سعی کرده بود عنوان کند که «آتش‌سوزی جنگل‌ها عادی است» و نباید برای آن «مردم را نگران کرد» به گزارش ایسنا کلانتری در پاسخ به این انتقاد که اگر از هواپیما و بالگرد برای اطفای حریق جنگل‌های مناطق صعب‌العبور استفاده نکنیم، پس آتش را چگونه خاموش کنیم؟ اظهار کرد:

«در مرحله اول باید بپذیریم که آتش بخشی از طبیعت است و طبیعت می‌تواند خود را کنترل کند. ما نباید با اینگونه مسائل هیجانی برخورد کنیم. کنترل هلیکوپترهایی که سبد آب را در مناطق کوهستانی و دره‌ای صعب‌العبور حمل می‌کنند، بسیار دشوار است و ما نمی‌توانیم به خاطر دو هکتار مرتع جان چهار انسان را به خطر بیندازیم.»

صحبت‌های کلانتری با انتقادات زیادی همراه بود و حتی واکنش اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور را هم به همراه داشت. جهانگیری در پی این صحبت‌ها از مسئولان خواست تلاش بیشتری در خاموش کردن آتش داشته باشند. حالا که این روزها به دلیل نبود امکانات مناسب و حمایت‌های لازم از سوی مسئولین شاهد فعالیت گسترده نیروهای مردمی در خاموش کردن آتش جنگل‌ها هستیم، فعالیت‌هایی که گاهی با حوادث تلخی همراه است، چنین اظهارتی چندان خوشایند به نظر نمی‌آید.

روز گذشته محمد درویش فعال محیط‌زیست در پی خبر فوت «محمدجواد مختاری» با انتشار مطلبی در صفحه مجازی خود سعی کرد باری دیگر به تمام صحبت‌های اخیر از سوی مسئولان واکنشی نشان دهد و از راهکارهایی هم سخن بگوید.

درویش در این یادداشت عنوان کرد که «امیدوارم این خون‌های پاک و مطهر بتوانند عیسی کلانتری و سرهنگ محبت‌خانی و بقیه مدیرانی که همچنان طرفداران محیط‌زیست را احساساتی و نادان خطاب کرده و می‌کوشند با عادی جلوه دادن آتش‌سوزی‌ها توجیه کنند که چرا سرمایه‌گذاری برای اطفای حریق در جنگل‌های ایران توجیه اقتصادی ندارد را متنبه کرده و دستکم شجاعت عذرخواهی را بیابند.»

او در بخش دیگری از یادداشت خودش می‌نویسد«امیدوارم این خون‌های پاک سبب شود تا حاکمیت جمهوری اسلامی برای تجهیز یک یگان مجهز، حرفه‌ای و کار بلد اطفای حریق در رویشگاه‌های طبیعی اقدام موثر انجام دهد.

و دستکم نمایندگان مجلس دولت را موظف کنند تا به تکالیف خود در برنامه ششم برای تشکیل یگانی کارآمد در این حوزه اقدام کنند.»درویش یادآور می‌شود:«متاسفانه همچنان رسانه ملی ما از ساخت کلیپ‌های آموزشی و جذاب که رفتارهای پرخطر را به مردم در این روزها گوشزد می‌کند، سرباز می‌زند و برای ساخت این کلیپ‌ها پول طلب می‌کند.

متاسفانه که بالگردها هم برای پرواز و خاموش کردن آتش همچنان برای هر ساعت بیست میلیون تومان پول طلب می‌کنند و عمیقا متاسفم و شرمسارم تنها گروهی که بی‌محابا و فداکارانه بدون طلب کردن پول دل به آتش می‌زنند تا زاگرس برای آیندگان به خاطره بدل نشود را، مشتی مدیران نادان «احساساتی» خطاب می‌کنند.»درویش در انتهای مطللب خود، می‌نویسد:«یادمان باشد، استراتژی جدید مدیران ناکارآمد آن است که باز توپ را در زمین مردم انداخته و چنین وانمود کنند که این آتش‌سوزی‌ها عمدی بوده و دشمنان می‌خواهند تلاش‌های ما را کم اثر نشان دهدند!

پرسش این است، شمایی که دمنده، آتش‌کوپ، تن‌پوش ضد حریق، و حتی دستکش و کوله پشتی پاششی به اندازه کافی ندارید، شمایی که می‌گویید سرمایه‌گذاری برای اطفاء حریق در ایران توجیه ندارد و شمایی که حتی توان آموزش داوطلبین و ارایه یک شماره تلفن سه رقمی(تلفن اضطراری برای اعلام آتش‌سوزی جنگل‌ها) را هم ندارید، چگونه به خود حق می‌دهید تا آتش‌سوزی‌ها را عمدی بخوانید و گناه خود را بشورید؟!»

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو