موفقیت تحصیلی کودکان، والدین چه نقشی دارند؟

منبع: نی نی بان

88

1399/6/28

20:05


نقش والدین در تحصیل به اندازه ‌ایست که می ‌تواند مسیر زندگی هر کودک را مشخص کند. والدین با سبک تربیتی، رفتار، ارتباطات، نگرش و... به فرزندانشان یاد می‌دهند که چه چیزی برای زندگی لازم و چه چیزی مضر است. این والدین هستند که امکانات و شرایط را به نحوی ایجاد می‌کنند که کودکان فرصت پیشرفت در زمینه‌های مختلف زندگی را داشته باشند. اما گاه تصمیمات آن‌ها بر اساس معیارهای نامناسب بوده و علارغم تلاش‌هایشان نمی‌توانند آینده خوبی برای فرزند خود رقم بزنند. به همین دلیل کمک گرفتن از متخصص و مشاوره تحصیلی در تمامی سطوح توصیه می‌شود. 

تحصیل، بهترین هدف برای فرزندان است؟
خانواده‌ های امروزی، نسبت به نسل‌ های گذشته حساسیت بسیار بیشتری نسبت به تحصیل و موفقیت تحصیلی فرزندانشان دارند. خانواده‌هایی با فرزندان درس خوان و با استعداد تر، با فراهم آوردن تمام شرایط رفاهی، آن‌ها را در یک محیط ایزوله و بسته قرار داده و از تجربه‌های کودکی و نوجوانی دور می‌کنند. از طرف دیگر خانواده‌هایی که فرزندان درس نخوان و بی علاقه نسبت به درس دارند، با صرف هزینه‌های آموزش و حتی تنبیه و فشار، فرزندانشان را مجبور به درس خواندن می‌کنند.
تحصیل و موفقیت تحصیلی در نگاه اول زیبا و مثبت به نظر می‌رسد، اما به این نکته توجه داشته باشید که گرایش تمام کودکان و نوجوانان به تحصیل در بهترین سطح و عدم توجه به علایق کودکان، تاثیرات بسیار منفی بر سلامت روحی و جسمی فرزندان و حتی اقتصاد کشور می‌گذارد.
پس به این نتیجه می‌رسیم که والدین باید برای موفقیت تحصیلی فرزندشان به علاقه، استعداد، توانایی، رویاها و ظرفیت تحصیل او توجه کنند. در غیر این صورت حتی اگر کودک به بالاترین درجات علمی هم برسد، خوشحال نخواهد بود.

نقش والدین در تحصیل نقش والدین در گرایش تحصیلی فرزندان
والدین، اولین معلم کودکان بوده و نقش مهمی در شکل دادن به شخصیت فرزند خود دارند. بنابراین، اصلی ترین نقش را نیز در گرایش کودک به تحصیل، موفقیت تحصیلی و حتی عدم گرایش کودک به تحصیل ایفا می‌کنند. در ادامه، نکاتی که والدین می‌توانند برای ایجاد انگیزه درس خواندن و موفقیت تحصیلی انجام دهند را به طور خلاصه بیان کرده ایم. 
نقش والدین در تحصیل | تربیت فرزند از کودکی
والدین الگوی فرزندان هستند. والدینی که از کودکی فرزندانشان را با کتاب و مطالعه و داستان بزرگ کرده و آن‌ها را به کتاب خواندن ترغیب می‌کنند، طبیعتا فرزندانی با گرایش بیشتر به تحصیل و مطالعه تربیت خواهند کرد.
نظام تنبیه و پاداش
تربیت کودک، جنبه‌های مختلفی دارد که یکی از مهمترین آن‌ها، نحوه پاداش دادن و تنبیه کودک است. کودکی که با فعالیت‌های علمی و مطالعه تشویق شده و پاداش‌هایش نیز در راستای خواسته‌های اوست، بسیار بیشتر از کودکی که بخاطر فحاشی یا کتک کاری تشویق شده و با درس خواندن تنبیه شده، در تحصیل موفق خواهد شد. 
همراه کودک باشید
شما نمی‌توانید کودک را صبح از خانه بیرون کنید و توقع داشته باشید ظهر، یک نابغه تحویل شما بدهند. تحقیقات نشان داده که بزرگ ترین عامل تعیین کننده موفقیت فرزند در مدرسه، میزان حمایت در خانه و آموزش در خانواده است. فقط کودک را به خواندن امر نکنید و از او بخواهید خود از پس تمام وظایفش بر بیاید. 
بر فعالیت او نظارت کنید
مهم است که به فعالیت کودک در خانه و مدرسه توجه داشته باشید. رفتارهای غیر طبیعی او را به کمک روانشناسان بررسی کرده و از کودکتان غافل نشوید. توجه شما نباید شبیه بازجویی و نگهبانی باشد بلکه باید به کودک حس مراقبت و توجه را القا کند.
نقش والدین در تحصیل به کودک فشار نیاورید
هیچ کودکی برای موفق شدن، نیاز به صد قدم جلو بودن از خود و سنش ندارد. بنابراین برای یادگیری به آن‌ها زمان دهید و بگذارید طبق سن و توانایی خود پیش برود.
اولویت، تحصیل کودک است
والدینی که حاضر نیستند از هیچ کدام از برنامه‌های خود برای درس کودک بگذرند، نمی‌توانند از آن‌ها توقع موفقیت تحصیلی داشته باشند. توجه کنید که اولویت تحصیل کودک شماست، بنابراین سفرهای غیرضروری، مهمانی‌های بی نتیجه و هر چیزی که لذت شما را نسبت به درس کودکتان در اولویت قرار می‌دهد برای تحصیل او مضر است. 
کودک باید بچگی کند
مهمترین نکته در تحصیل فرزندان، این است که نباید زمان‌های استراحت و تفریح کودک را به درس اختصاص دهید. کودک سالم، کودکی است که بازی و شیطنت کرده و کنار آن نیز تحصیل خود را دنبال کند. بنابراین نباید با فشار آوردن به کودک، سلامت روحی و روانی آینده او تخریب شود. تعادل بین درس خواندن، بازی و استراحت برای داشتن یک زندگی تحصیلی با کیفیت ضروری است. با رعایت این نکته می‌توانید خانواده سالم خود را نیز شکل دهید. 

نکات دیگری که می تواند به آرامش تحصیلی کودک کمک کند
فضای آرام و دلپذیر خانه و خانواده و جلوگیری از مشاجره و درگیری در حضور کودک 
تنها نگذاشتن کودک در زمان امتحانات و فشار درسی از مهم‌ترین نقش والدین در تحصیل
تجربه‌های تحصیلی خود را با کودک در میان گذاشته و مراقب باشید که فقط از خود تعریف نکنید. سختی‌های زمان خود را با او مقایسه نکرده و اجاز ندهید که تحقیر شود.
پاداش دادن به کودک در موفقیت‌ها و افزایش انگیزه آن‌ها طبق نظام علمی تشویق کودکان. 
ارتباط و تعامل با مدرسه و معلمان کودک باید همیشگی باشد
روش‌های سرگرم کننده برای یادگیری او را فراهم کنید و از شیوه خشک کاغذ و قلمی فراتر روید
صحبت با کودک درباره مدرسه و تمام دغدغه‌هایی که ممکن است ذهن او را مشغول کرده باشد. در صورت امتناع کودک از گفتن مشکلات، حضور مشاور ضروری است.

نقش والدین در تحصیل | چرا باید به علایق کودک توجه کرد؟
بسیاری از این کودکان بدون علاقه و به خواست والدین، حتی در بسیاری از مسابقات مقام آورده‌اند. اما در نهایت با بالا رفتن سن کودک و پا گذاشتن به دوران بلوغ مشکلات شروع می‌شود. نبود انگیزه در نوجوانان برای درس خواندن و دیگر فعالیت‌ها، والدین آنان را به جلسات مشاوره می‌کشاند. برای اگاهی بیشتر از ایجاد انگیزه در نوجوانان کلیک کنید.

کودکان در سنین پایین قدرت نه گفتن و مقابله با خانواده را ندارند و از نظر مالی و روحی نیز به آ‌ن‌ها وابسته هستند. بنابراین نقش خانواده انکار نشدنی است و کودک در مسیری که آن‌ها مهیا کرده‌اند قدم می‌گذارد. اما نتیجه آن افزایش تنش، ناامیدی، افسردگی، اعتیاد به مواد مخدر و در سنین بالاتر نارضایتی از خانواده خواهد بود. 

نقش والدین در تحصیل | به علایق و استعداد کودک احترام بگذارید
ممکن است تمام مواردی که در این مطلب برای موفقیت تحصیلی گفته شد را رعایت کرده باشید؛ اما باز هم کودکتان به درس گرایشی ندارد. دقت کنید که این موارد تقریبا بدون هزینه‌های گزاف آموزشی و رفاهی است. بنابراین، والدین باید بدانند که با اصرار آن‌ها به تحصیل، در صورتی که واقعا کودک استعداد و علاقه دیگری داشته و رویاهایش مسیر دیگری را دنبال می‌کند، کاری بسیاری بیهوده و آسیب زننده به کودک می‌باشد. یک مکانیک کاربلد و حرفه‌ای علاقه‌مند به کار، بسیار خوشحال‌تر، سالم تر و موفق تر از دکتری است که علاقه‌ای به کارش نداشته و با تحمل فشارهای شدید روحی به این مرتبه رسیده است. ارتباط با مشاوره خانواده به شما کمک می‌کند تا از دوران کودکی بهترین‌ها را برای کودک‌تان انتخاب کنید. 

تاثیر خدمات روانشناسی در بهبود نقش والدین در تحصیل
همانطور که گفته شد تحصیل نقش بسیار مهمی در رشد و پیشرفت انسان و رسیدن به موفقیت دارد. والدین مهم‌ترین عامل در تشویق فرزندان به تحصیل هستند و یا برعکس می‌توانند با رفتارهای اشتباه، کودکان و نوجوانان خود را از تحصیل و درس خواندن دلزده کنند. به همین دلیل ضروری است که از کمک یک روانشناس و متخصص حرفه‌ای در این حوزه کمک بگیرید تا استعداد، علاقه و روش درس خواندن فرزند شما را شناسایی کرده و راهکارهای موثری در این زمینه ارائه دهد. 

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو