فریدونکنار به قتلگاه پرندگان مهاجر تبدیل شده/محیط زیست به تنهایی نمیتواند جلوی تخلفات را بگیرد

79

1399/8/1

12:57


فریدونکنار به قتلگاه پرندگان مهاجر تبدیل شده/محیط زیست به تنهایی نمیتواند جلوی تخلفات را بگیرد

سلامت نیوز:حجم بالایی از پرندگان که هر ساله برای حفظ بقا به مازندران و خوزستان مهاجرت می‌کنند، سفری بی بازگشت و به سوی انقراض دارند. یکی از کانون‌های نسل‌کشی پرندگان در فریدونکنار است که ابعاد شکار و دام‌گاه‌های شکارچیان برای پرندگان هر سال گسترده‌تر می‌شود.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان ملی ،پرندگانی که گوشت آنها حلال نیست، سر از باغ پرندگان «ایلیا» فریدونکنار در می‌آورند و امکان بازگشت ندارند. چند سال پیش نشریه معتبر ساینس از کشتار پرندگان مهاجر در تالاب‌های فریدونکنار آماری منتشر کرد که نشان می‌داد آبگیرهای فریدونکنار به قتلگاه پرندگان مهاجر تبدیل شده‌اند و سال‌هاست که بدنامی‌ این اتفاق از مرزهای ایران نیز فراتر رفته است.

در آمار این نشریه انگلیسی آمده بود: «یک میلیون پرنده مهاجر در فصل مهاجرت فقط در یک نقطه از ایران کشته می‌شوند؛ به عبارتی، افراد محلی روزانه جان ۳۰۰۰ پرنده را می‌گیرند.» در تازه‌ترین اظهارنظر نیز سرهنگ جمشید محبت‌خانی، فرمانده یگان سازمان حفاظت محیط زیست گفته است: «بیش از ۹۰ درصد پرندگان مهاجر در فریدونکنار شکار می‌شوند!

حجم تخلف در این حوزه به قدری بالا است که محیط زیست به تنهایی نمی‌تواند مانع آن شود». این در حالی است که سال ۹۷ نیز در آماری مشابه، علی تیموری، مدیرکل پیشین دفتر شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست گفته بود: «بیش از ۹۰درصد گونه‌های پرندگان مهاجر توسط دام‌های هوایی در آسمان صید می‌شوند». این آمار نشان می‌دهد که در چند سال گذشته اتفاق مثبتی در این رابطه رخ نداده است.

طبق سرشماری‌های سال ۹۸ که در سواحل دریاها و تالاب‌ها صورت گرفت، هر سال در زمستان حدود دو میلیون پرنده مهاجر به ایران می‌آیند و بیش از ۳۰درصد پرندگان مهاجر در این فصل سال در شهرستان فریدونکنار زمستان گذرانی می‌کنند.شکارچيان بي‌رحم پرندگان مهاجر که همه ساله با روش‌هاي غيرمجاز همچون کراس، دام هوايي و شب دام دست به کشتار وسيع اين گونه‌هاي ارزشمند مي‌زنند، آمار شکارشان تا يک و نيم ميليون پرنده است.

در اين رابطه محبت‌خاني معتقد است که «برخي با نصب تورهاي هوايي هر شب ميليون‌ها تومان تجارت غيرقانوني از اين طريق انجام مي‌دهند و سود نامشروع به‌دست مي‌آورند، امري که تجارت غيرقانوني پرندگان است و امروز 80 درصد شکارها نيز به اين شکل است. هدف اصلي ما مبارزه با اين افراد سودجو است و چند نفر نيز دستگير شده‌اند، اما براي مهار کامل اين پديده نياز به ورود شوراي تأمين استان مازندران و هم‌افزايي است، اين يک معضل خاص است و نياز به رسيدگي جدي‌تري دارد».


بازار پرندگان فريدونکنار
اين گفته‌ها در شرايطي مطرح مي‌شود که در سال‌هاي گذشته مسئولان محلي اعلام کرده‌اند، بازار پرندگان فريدونکنار که در همان منطقه است، تعطيل خواهد شد. اما اين اتفاق نيفتاد و حتي به گفته مسئولان محلي تعدادي از پرنده‌هاي تلف شده در بازار فريدون‌کنار فروخته شدند. اين بازار سالهاست که به يک کانون اصلي فروش پرنده‌هاي مهاجري بدل شده که به ايران پرواز مي‌کنند و در ابعادي وسيع به صيد گروه‌هاي شکار در مي‌آيند.

با وجود تلاش‌هاي فراوان براي مهار صيد بي‌رويه پرندگان مهاجر در شمال کشور، شکارچي‌ها نه تنها مهار نشده‌اند بلکه به صيدهاي کلان و سودهاي سرشار خود افزوده‌اند. تنها در استان مازندران حدود 20 هزار شکارچي با پروانه شکار و حدود 100 هزار شکارچي بدون مجوز فعاليت مي‌کنند.

گوشت اين پرندگان با قيمت هر کيلو بين 200 تا 300 هزارتومان خريد و فروش مي‌شود و به‌رغم اعتراضات گسترده فعالان محيط زيست، انتقادات رسانه‌ها، هشدارهاي سازمان دامپزشکي نسبت به خطر شيوع ويروس آنفلوآنزاي فوق حاد پرندگان و با وجود وعده‌هاي پياپي مقامات ذي‌ربط مبني بر جلوگيري از تخلفات صيد و عرضه غيرقانوني پرندگان، نسل‌کشي پرندگان مهاجر در استان مازندران به ويژه فريدون‌کنار و سرخرود ادامه دارد و لاشه سلاخي‌شده اين پرندگان بدون نظارت بهداشتي در بازار غيرقانوني پرنده‌فروشان فريدون‌کنار به مردم عرضه مي‌شود.

حقوقدانان اقداماتي که در اين بازار مي‌گذرد را غيرقانوني مي‌دانند و آيت‌ا... مکارم شيرازي، آيت‌ا... علوي گرگاني، آيت‌ا... العظمي سيستاني و آيت‌ا... گرامي، در پاسخ به استفتاء موسسه فرهنگي بحرالعلوم، اعلام کردند کشتار، صيد و عرضه غيرقانوني پرندگان مهاجر جايز نيست.


مافياي فروش پرندگان
اسماعيل کهرم، استاد پرنده‌شناسي که سال‌هاست در مورد کشتار پرندگان مهاجر در فريدون‌کنار هشدار مي‌دهد، در مورد مافياي شکار در اين منطقه به «آرمان ملي» مي‌گويد: وقتي مي‌گوييم مافيا، اين عين حقيقت است. براي اثبات اين ادعا برويد زندگي متخلفان صيد پرندگان را ببينيد. آنها از صيد پرندگان چنان ثروتي به هم زده‌اند که آدم حيرت‌زده مي‌شود. وقتي هم مي‌گوييد چرا صيد مي‌کنيد مي‌گويند براي تأمين معيشت.

آخر اين چه معيشتي است. آنها در حالي معيشت را بهانه مي‌کنند که زمين‌هاي فريدونکنار بهترين برنج را توليد مي‌کند و هر سال دو بار برنج برداشت مي‌کنند. با وجود اين، در فصل زمستان‌گذراني پرندگان هم شروع به بهره‌برداري غيرمجاز از پرندگان مي‌کنند. کهرم نسبت به انقراض گونه‌هاي مهاجر هشدار مي‌دهد و مي‌گويد:از تعداد 4 ميليون و 500 هزار پرنده‌اي که به ايران وارد مي‌شوند، متاسفانه تنها يک ميليون در فريدونکنار و تعداد زيادي هم در ديگر مناطق کشور کشته مي‌شوند، پس طبيعي ست که در يک چشم انداز منتظر انقراض اين گونه‌ها باشيم.

به اعتقاد او با هر تخلفي بايد مقابله شود، اما وجود جنبه سنتي و تاريخي براي بازار فريدونکنار سبب مي‌شود که مردم، شکار پرندگان را حق خودشان بدانند، ضمن آنکه بخشي از صيادان پروانه شکار دارند و اين مساله سبب مي‌شود، مقابله با تخلفاتي که در اين منطقه رخ مي‌دهد، کمي سخت شود.

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو