نقش سبک زندگی در سلامتی و پیشگیری از بیماری کرونا

منبع: دلگرم

47

1399/12/6

23:32


نقش سبک زندگی در سلامتی و پیشگیری از بیماری کرونا

۸ تغییر در سبک زندگی که با ویروس کرونا موجب شد

دنیاگیری ویروس کرونا به‌طور غیرمنتظره‌ای سلامت و اقتصاد جوامع مختلف دنیا را به خطر انداخت و موجب اختلال بسیاری در زندگی روزمره‌مان شد. زندگی زیر سایه تهدید ویروس کرونا به‌گونه‌ای که خودمان هم باورمان نمی‌شود، تغییر کرد و به نظر می‌آید برخی از این تغییرات برای همیشه باقی خواهند ماند.

اثرات قرنطینه و کم‌کاری‌های طولانی به دلیل خطرات کرونا، تا مدت‌ها حتی پس از تمام شدن این خطر باقی خواهند ماند. در نتیجه ما انسان‌ها برای ادامه بقا باید با شرایط جدید سازگار می‌شدیم. این سازگاری در بیشتر جنبه‌های زندگی‌مان در این ۸ یا ۹ ماه شیوع کرونا رخ داده است که احتمالا برای همیشه باقی می‌مانند.

ویروس کرونا و دورکاری

شیوع کرونا باعث شد که به‌طور کاملا ناگهانی ده‌ها میلیون نفر در سراسر دنیا خانه‌نشین شوند و وظایف کاری خود را از طریق اینترنت انجام دهند. این تجربه به مذاق خیلی‌ها خوش آمد. ۴۲درصد از افراد شرکت‌کننده در یک نظرسنجی، از دورکاری و شرایط تازه خود بسیار راضی بودند و ۷۸درصد از این افراد می‌گفتند که کارایی‌شان در خانه بیش از محل کار است.

دورکاری باعث می‌شود که افراد خانواده بیشتر در کنار هم باشند و از شر رفت‌وآمدهای خسته‌کننده خانه تا محل کار هم راحت شوند. بسیاری از این افراد می‌خواهند در صورت امکان این روش کار را برای همیشه ادامه دهند. حتی برخی از شرکت‌ها قصد دارند ۵ درصد از کارکنان خود را به دورکاری بفرستند.

ویروس کرونا و مراجعه به پزشک

در یک نظرسنجی یک سال پیش از شیوع ویروس کرونا، مشخص شده بود که تنها ۴ درصد از بیماران و پزشکان به‌صورت مجازی با هم در ارتباط هستند و بیماران با استفاده از اینترنت، از راه دور ویزیت می‌شوند. اما این موضوع اکنون تغییر کرده است. خدمات پزشکی از راه دور، بسیار بیشتر شده است و مردم به دلیل پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا، با استفاده از فضای مجازی با پزشک مورد نظر خود تماس گرفته و ویزیت می‌شوند.

ویروس کرونا و خرید از فروشگاه

جای تعجبی نیست که خرید اینترنتی از فروشگاه‌ها در دوران کرونا و قرنطینه به‌شدت افزایش یابد. در روزهای اولیه شیوع کرونا، ۵۵ درصد از خریدهای فروشگاهی به صورت آنلاین انجام شد که ۱۶ درصد بیشتر از مدت مشابه در سال گذشته بوده است. همچنین دانلود نرم‌افزارهایی که در خرید آنلاین به مشتریان کمک می‌کنند، سه تا چهار برابر از گذشته شده است.

در یک نظرسنجی مردم گفتند که این روش خرید برای آنها بسیار بهتر است و به این روند ادامه خواهند داد.

ویروس کرونا و در تماس بودن

در روزهای قرنطینه، شبکه‌های اجتماعی خیلی پرکاربرد شدند. مردم نمی‌توانستند به دیدن خانواده یا دوستان‌شان بروند و بسیاری از آنها با استفاده از شبکه‌های مجازی با یکدیگر در تماس بودند. در حقیقت دنیاگیری ویروس کرونا موجب توسعه بیشتر زندگی اجتماعی آنلاین شد.

البته قرار نیست در آینده پس از پایان اپیدمی ویروس کرونا، مردم باز هم در خانه بمانند و فقط اینترنتی با یکدیگر در تماس باشند. آنها سرانجام روزی مهمانی گرفته و از بودن در کنار دوستان و خانواده‌شان لذت می‌برند. اما چیزی که این میان باقی می‌ماند، توجه بسیار به فضای مجازی، حتی از سوی بزرگسالان مسن مانند پدر و مادران سالمند است. آنها در این دوران قرنطینه چگونگی استفاده از شبکه‌های اجتماعی را یاد گرفتند و مسلما در آینده هم از آن استفاده خواهند کرد.

ویروس کرونا و پوشیدن ماسک صورت

یکی از روش‌های پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا،‌ استفاده از ماسک است. مردم بیشتر کشورها ملزم به رعایت تمام پروتکل‌های بهداشتی از جمله، پوشیدن ماسک شده‌اند. متخصصان می‌گویند، این ماسک‌ها صرفا ابزارهای مراقبت فردی نیستند، آنها مناسب مراقبت از تمام افراد یک جامعه هستند.

ویروس کرونا، تغییر عظیمی در پوشیدن ماسک به‌وجود آورده است. در گذشته مردم احساس خوبی درباره پوشیدن ماسک نداشتند و افراد کمی به دلایل مختلف، مانند آلودگی هوا، از ماسک استفاده می‌کردند.

اکنون انتظار می‌رود که حتی با تمام شدن فاجعه کرونا، مردم با شروع فصل سرماخوردگی و آنفلوآنزاها به‌راحتی از ماسک استفاده کنند. بنابراین در آینده اگر به دلیلی مجبور به زدن ماسک باشید، دیگر احساس عجیب بودن نمی‌کنید و این کار هم از نظر اطرافیان‌تان هم غیرمعمول نخواهد بود.

ویروس کرونا و هواپیماهای تمیز

بیشتر خطوط هوایی به دلیل مشکلات اقتصادی، برای تمیز کردن هواپیماها، وقت و هزینه کمتری صرف می‌کردند. آنها معمولا هر ۱۸ ماه یکبار هواپیماها را کاملا تمیز و ضدعفونی می‌کردند. اما اکنون خطوط هوایی برای اینکه مسافران را متقاعد کنند که فضاهای بسته هواپیما مکانی امن هستند و آنها را به بیماری کرونا مبتلا نمی‌کنند، مجبور به تمیز و ضدعفونی مرتب هواپیما شده‌اند و انتظار می‌رود که این رویه حتی پس از کرونا هم باقی بماند.

ویروس کرونا و شستشوی دست‌ها

این روزها به‌لطف ویروس کرونا همه ما یاد گرفتیم که شستشوی صحیح دست‌ها چگونه است و البته چقدر هم باید برای آن زمان صرف کنیم. در یک نظرسنجی در آمریکا مشخص شده که شستن دست‌ها با روش درست و اصولی آن به یک عادت در مردم تبدیل شده است و کارشناسان معتقدند که این عادت فراموش نخواهد شد. خوشبختانه از این به بعد مردم حتی پس از رهایی از ویروس کرونا، همچنان به بهداشت دست‌های خود اهمیت خواهند داد.

همچنین ضدعفونی‌کننده‌های الکلی دست که این روزها به یکی از پرمصرف‌ترین کالاها تبدیل شده است، محبوبیت خود را همچنان حفظ خواهد کرد.

ضرورت اصلاح سبک زندگی برای پیشگیری از کرونا

ماسک نزدن، ماسک صورت خود را پایین کشیدن، رعایت نکردن فاصله اجتماعی و شرکت در دورهمی ها و مراسم مختلف، میزان احتمال ابتلا به کرونا را بالا می‌برد اما متاسفانه باوجود تمام اطلاع رسانی ها و تخلف شمرده شدن آن در محیط کار، بازهم عده ای از مردم به این اصول بهداشتی توجهی نمی کنند بنابراین لازم است فرهنگ سبک زندگی جدید مطابق با شیوه های پیشگیری از کرونا به شیوه‌های مختلف به مردم آموزش داده شود که این موضوع مهم درمرحله اول نیاز به پذیرش این تغییر از سوی مردم دارد.

براساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سالانه ۳۸۰ هزار نفر جان خود را از دست می دهند که در شرایط فعلی آمار گویای آن است که نزدیک ۲۵ درصد و بیش از یک پنجم فوتی‌ها به دلیل کرونا است، بنابراین افراد جامعه باید توجه داشته باشند که هشدارها را جدی بگیرند و مراقب کودکان و جوانان و رفتارهای اجتماعی آنها نیز باشند.

توصیه‌های تغذیه‌ای برای پیشگیری از کرونا

علیرضا زارعی نسب کارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این زمینه می گوید: برای کمک به حفظ سیستم ایمنی بدن باید روی یک برنامه غذایی متعادل، خواب کافی و مدیریت استرس تمرکز کرده و روزانه از گروه های مواد غذایی شامل نان و غلات، گوشت و تخم مرغ، میوه ها سبزی ها، حبوبات و مغز دانه ها و لبنیات به صورت متعادل استفاده کنید.

وی اضافه می کند: روزانه پنج تا هفت وعده سبزیجات و میوه ها را برای دریافت ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها مصرف کنید تا سلامت ایمنی بدن تقویت شود، رعایت بهداشت و شستشوی مکرر دست ها با آب و صابون از شیوع بیماری های عفونی به ویژه کرونا کمک می کنند. از لیوان، قاشق و چنگال و سایر وسایل شخصی برای غذا خوردن استفاده کنید و آنها را بعد از هر بار مصرف به دقت بشویید و تمیز نگه دارید تا خطر ابتلا به بیماری به ویژه کرونا کاهش یابد.

زارعی نسب می افزاید: برای مقابله با استرس روش های سالم و مناسبی پیدا کنید، فعالیت بدنی یک راه عالی برای کمک به مدیریت استرس است و ممکن است به کاهش خطر برخی از بیماری های مزمن مانند چاقی، دیابت، فشار خون بالا و بیماری های قلبی و عروقی که تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن هستند، کمک کند.

وی ادامه می دهد: کمبود خواب باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی می شود، خوابیدن به مدت هفت تا نه ساعت به صورت روزانه برای بزرگسالان توصیه می شود و کودکان بسته به سن‌شان به ۸ تا ۱۴ ساعت نیاز دارند.

زارعی نسب با بیان اینکه بسیاری از داروهای گیاهی برای تقویت سیستم ایمنی، کمک به مبارزه با سرماخوردگی ، پیشگیری یا درمان به کرونا یا کوتاه کردن مدت زمان آن‌ به بازار عرضه می شوند، می افزاید: اما قبل از مصرف هرگونه مکمل یا دارویی با پزشک معالج خود مشورت کنید.

separator line


مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو