چرا قیمت دلار از مرز ۳۰هزار تومان گذشت؟

منبع: برترین ها

55

1400/9/14

07:29


ابهام درباره آینده مذاکرات هسته‌ای قیمت دلار را بالا کشید.

همشهری: قیمت هر دلار آمریکا در مبادلات روز گذشته برای نخستین بار در یک سال گذشته از مرز 30هزار تومان عبور کرد. به‌نظر می‌رسد افزایش ریسک‌های سیستماتیک، ناشی از عدم‌قطعیت در مذاکرات هسته‌ای، عامل رشد قیمت دلار در مبادلات دیروز بوده است.

 سرعت رشد قیمت دلار در مبادلات روز شنبه افزایش یافت. درست یک روز بعد از پایان دور هفتم مذاکرات هسته‌ای در وین، نرخ دلار از مرز 30هزار تومان گذشت و به 30هزارو 350تومان رسید. این برای نخستین بار در یک سال گذشته است که قیمت دلار از مرز حساس 30هزار تومان عبور می‌کند.

قیمت دلار فقط یک‌بار در تاریخ اقتصاد ایران چنین ارقامی را تجربه کرده است و آن مهر‌ماه سال گذشته و اندکی قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بود که قیمت دلار، با این تصور که دونالد‌ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا پیروز می‌شود، به 32هزار تومان رسید. اما بعد از آن و با مشخص شدن نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا نرخ دلار نزول کرد.

قیمت دلار در اردیبهشت‌ماه امسال حتی به محدوده 20هزارو700تومان هم رسید. اما از اردیبهشت‌ماه به این‌سو قیمت دلار به‌آرامی رشد کرده است. از 20روز پیش سرعت رشد قیمت دلار افزایش یافته، این سرعت رشد قیمت، دیروز به اوج خود رسید و به افزایش 950تومانی قیمت دلار منجر شد.

این رشد پرسرعت بعد از آن اتفاق افتاد که روز جمعه دور هفتم مذاکرات هسته‌ای در وین به پایان رسید، برخلاف روز نخست مذاکرات که اخبار مثبتی درباره انجام توافق مخابره می‌شد، در روز پایانی برخی خبرها از نوعی عدم‌قطعیت در مذاکرات هسته‌ای حکایت داشت. قرار است دور بعدی مذاکرات از اواخر هفته ازسرگرفته شود اما شدت مخابره اخبار منفی از کانال رسانه‌های غربی به حدی است که بازار ارز تهران را تحت‌تأثیر قرار داده است. هنوز مشخص نیست که آیا روند صعودی قیمت ارز در روزهای آینده ادامه خواهد یافت یا خیر اما به زعم بسیاری از تحلیلگران محدوده 30هزار تومان نوعی مرز روانی و یک منطقه حساس برای قیمت دلار است که عبور از آن می‌تواند به‌معنای رشد بیشتر باشد.

منطقه حساس

شیب صعودی قیمت دلار از 15آبان، یعنی از زمانی آغاز شد که قیمت هر دلار آمریکا ابتدا به 27هزارو870تومان رسید و بعد از آن به فاصله یک روز در 16آبان از مرز 28هزار تومان عبور کرد. از نظر تکنیکی محدوده 28هزارو800تومان نوعی خط مقاومت برای منحنی نرخ دلار تلقی می‌شد که قیمت دلار توانست در ابتدای آذر‌ماه از این محدوده نیز عبور کند و وارد کانال 29هزار تومان شود.

در چنین شرایطی، با توجه به آنکه قیمت دلار فقط ظرف یک روز توانست از کانال 29وارد کانال 30هزار تومان شود، برآورد می‌شود قیمت دلار بتواند از سقف تاریخی خود که در مهر‌ماه سال قبل ثبت شده است نیز عبور کند، مگر آنکه بانک مرکزی از طریق افزایش عرضه یا بازارگردانی ارز، جلوی رشد بیشتر قیمت دلار را بگیرد. با این حال دیروز گروه تحلیلی کاریزما درباره آینده قیمت دلار نوشت: به‌نظر می‌رسد با شکسته شدن محدوده مقاومت 28هزارو800تومان قیمت دلار به سمت سقف تاریخی خود حرکت خواهد کرد.

از نظر بنیادی هم به‌نظر می‌رسد چنانچه جریان ورود ارز به کشور تسهیل نشود می‌تواند زمینه رشد قیمت دلار فراهم شود. غلامرضا نوری، نماینده مجلس در این‌باره می‌گوید: اگر در دیپلماسی بین‌المللی و مذاکرات، علمی عمل کنیم بدون شک قیمت نرخ ارز کاهش پیدا خواهد کرد، اما اگر روند فعلی ادامه یابد با کمبود منابع ارزی مواجه می‌شویم و احتمال افزایش قیمت‌ها باز هم وجود دارد و اصلاً مشخص نیست که تا کجا این وضع ادامه پیدا خواهد کرد.

عبور از 13میلیون تومان

همزمان با افزایش قیمت دلار دیروز قیمت طلا و سکه هم افزایش یافت به‌طوری که قیمت هر‌سکه بهار آزادی برای نخستین بار در یک سال اخیر با 430هزار تومان افزایش از مرز 13میلیون تومان عبور کرد و به 13میلیون و 100هزار تومان رسید. قیمت هر سکه طرح قدیم هم با 400هزار تومان افزایش به 12میلیون‌و800هزار تومان رسید. قیمت هر مثقال طلا نیز دیروز 3درصد رشد کرد و با 165هزار تومان افزایش به 5میلیون‌و637هزار تومان رسید. هر گرم طلای 18عیار هم از مرز یک‌میلیون‌و300هزار تومان عبور کرد.

کاهش معاملات در بورس

برخلاف بازارهای طلا و ارز که دیروز به سرعت با رشد قیمت مواجه شدند در مبادلات روز گذشته بازار سهام، نه‌فقط شاخص بورس نزول کرد بلکه ارزش معاملات خرد هم به پایین‌ترین سطح در یک سال گذشته رسید. در مبادلات روز گذشته 5هزار میلیارد تومان اوراق بهادار در بازار سرمایه دادوستد شد که از این مقدار فقط 2هزارو600میلیارد تومان به معاملات خرد سهام اختصاص یافت.

این پایین‌ترین میزان معاملات خرد از ابتدای امسال تاکنون محسوب می‌شود. در طول چند‌ماه گذشته حجم سرمایه‌گذاری سهامداران در بازار سهام روزبه‌روز کاهش یافته است و این روند کاهش سرمایه‌گذاری دیروز به اوج خود رسید. به‌نظر می‌رسد با افزایش ریسک‌های سیستماتیک بسیاری از سرمایه‌گذاران دست از سرمایه‌گذاری در بورس کشیده‌اند و برخی نیز رویه انفعال را در پیش گرفته‌اند. بیم آن می‌رود که با تشدید چنین وضعی، شدت خروج نقدینگی از بورس سرعت بیشتری بگیرد و این نقدینگی رهسپار بازار‌های طلا و ارز شود.

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو