چرایی اصلاح حریم و عرصه محوطه سیمره و آخرین وضعیت آن شرح داده شد

منبع: همگردی

4

1402/2/30

16:43


ایسنا/ براساس گزارشات بدست رسیده، چرایی اصلاح حریم و عرصه محوطه سیمره و آخرین وضعیت آن شرح داده شد.

آبان 1401 بود که معاون میراث فرهنگی استان ایلام از اصلاح حریم شهر تاریخی سیمره خبر داد و با توضیح اینکه براساس ضوابط میراث فرهنگی هرگونه ساخت و ساز و فعالیت در حریم و عرصه محوطه های تاریخی ممنوع است، درباره دلایل این اصلاح حریم گفت: «برخی از مالکان زمین های اطراف سیمره به دلیل ممنوعیت ساخت و ساز دچار مشکل شده اند و میراث فرهنگی باید برای رفع این چالش ها خریدار این زمین ها باشد. تعیین حریم و عرصه موجب می شود ما بدانیم کدام یک از زمین ها را باید خریداری کنیم. این بازنگری حریم و عرصه سیمره، آخرین اصلاحیه آن است و پس از تأیید، حریم و عرصه نهایی آن است.»

حالا جمال شیخی، مدیر پایگاه پژوهش ملی سیمره و سرپرست کاوش باستان شناسی سیمره می گوید: در این شهر تاریخی سه ماه کار میدانی انجام دادیم و بیش از دو هزار صفحه باید برای آن گزارش فنی آماده کنیم. کاوش ها و گمانه زنی برای اصلاح حریم سیمره به اتمام رسیده است و گزارش آن در حال نهایی شدن است که احتمال می دهیم تا پایان خرداد آماده شود و به پژوهشگاه میراث فرهنگی ارائه دهیم و اگر مورد تایید پژوهشکده قرار گیرد باید به شورای حریم وزارتخانه ارسال شود تا حریم و عرصه جدید آن تصویب شود.

او در پاسخ به این سوال که آیا حریم و عرصه سیمره کوچکتر شده است، تاکید می کند که حریم سیمره کوچکتر نشده و شاید بیشتر هم شده باشد و عرصه سیمره 120 هکتار بوده و الان به 130 هکتار رسیده است.

مدیر پایگاه پژوهش ملی سیمره اضافه می کند: با گمانه زنی جدید، قسمت هایی در حریم درجه یک یا عرصه قرار داشتند که آثاری در آنها وجود نداشت و در صورت تایید و تصویب وزارتخانه آزادسازی می شوند و دیگر ضوابط نخواهند داشت.

سرپرست کاوش باستان شناسی سیمره همچنین درباره اینکه چرا در سیمره اصلاح حریم و عرصه انجام شده، اظهار می کند: این اصلاح و حریم خواسته مردم و برخی از نهادهای دولتی بود تا مشکلات مردم آن منطقه حل شود. به طور کلی به چند دلیل تصمیم گرفته شد که حریم و عرصه سیمره (دره شهر) اصلاح شود. یکی از این مشکلات، ضوابط حریم درجه یک آن بود که مانند ضوابط عرصه این محوطه تاریخی بود.

او می گوید: عرصه اصل اثر است و حریم محدوده حفاظتی است که برای عرصه تعیین می کنند. «دره شهر» چهار حریم داشت که حریم درجه یک آن ممنوعیت عرصه را داشت، در حالی که در روال جدید اینطور نیست و ضوابط عرصه و حریم متفاوت است. در عرصه کلا ممنوعیت هایی وجود دارد، اما طبق ضوابط جدید این ممنوعیت ها در حریم کاهش می یابد.

شیخی ادامه می دهد: مشکل دیگر این است که در عرصه این شهر تاریخی دو روستا به نامهای بهمن آباد و رشنوآباد وجود دارند که مشکلات ساخت و ساز دارند. در قسمت شمالی روستای «رشنوآباد» ساخت و سازهایی حدود 20 سال پیش انجام شده، اما امروز ساخت و ساز ممنوع است و این در حالی است که در بافت هادی و محدوده روستا نیست، اما در جنوب آن ساخت و ساز با ارتفاع هشت متر مجاز است. این ضوابط باید اصلاح شوند و باید کمک کنیم مردمی که در گذشته ساخت و سازی انجام دادند و خانه دارند، حداقل بتوانند روی پی خانه های قبلی تعمیرات و ساخت وسازی انجام دهند نه این که بنا را گسترش دهند، اما در حال حاضر تعمیرات هم نمی توانند انجام دهند و وام مسکن به آنها تعلق نمی گیرد.

مدیر پایگاه پژوهش ملی سیمره می افزاید: روستای بهمن آباد نیز به طور کلی روی عرصه قرار گرفته است، اما به گفته اهالی، کد روستا ندارند و جز شهر هستند. در این روستا نیز در گذشته که ضوابط وجود نداشت، ساخت و سازهایی انجام شده و مردمی سکونت دارند، اما در حال حاضر اجازه ساخت و ساز و بازسازی ندارند. حال باید ببینیم وزارتخانه چه تصمیمی درباره آن می گیرد و ممکن است اجازه ساخت و ساز در همان محل ساختمانهای قدیمی را بدهد.

او با بیان اینکه مسائل حریم و عرصه سیمره پیچیده است و این اصلاح حریم و عرصه برای حل مشکلات مردم انجام شده است، می گوید: اصلاح عرصه و حریم بدون در نظر گرفتن آزادی زمین ها و محوطه های اطراف آن انجام شده است، گمانه زنی انجام دادیم تا ببینیم آثار تا کجا ادامه داشته و وقتی نتیجه آن مشخص شد، عرصه هم مشخص می شود. بعد از آن هم یک حریم پیشنهادی اعلام می کنیم. حالا ممکن است این حریم بیشتر یا کمتر شود، در این اصلاح حریم و عرصه ممکن است زمین هایی که مشخص شده و خارج از عرصه ما هستند، آزاد شوند.

شیخی درباره یافته های باستان شناسی این گمانه زنی می گوید: در گذشته هر وقت صحبت از دره شهر می شد قدمت آن را به دوران اسلامی نسبت می دادند، اما در کاوش های جدید آثاری از دوران اشکانی و ساسانی نیز پیدا کردیم. آثار دیگری هم کشف کردیم که ممکن است قدمت بیشتری داشته باشند، اما باید روی آنها مطالعه و بعد نتیجه گیری کنیم.

چرایی اصلاح حریم و عرصه محوطه سیمره و آخرین وضعیت آن شرح داده شد

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو