از بیماری های رایج نوزادی می توان به تبخال در نوزاد اشاره کرد. در واقع این مورد یکی از عفونت های دوران خردسالی می باشد و هر چه کودک شما کوچک تر باشد آسیب پذیر تر خواهد بود از این رو بهتر است زمانی که به دیدن نوزاد شما می آیند به آن ها اعلام کنید که هرگز نوزاد را نبوسند. در ادامه اطلاعاتی در مورد این بیماری در نوزادان اطلاعات مفیدی به شما خواهیم داد.
آشنایی با تبخال در نوزاد
تبخال توسط یکی از ویروس ها به نام هرپس سیمپلکس ایجاد می شود و این بیماری به شدت مسری می باشد و در بزرگسالی می تواند زخم های شدید تناسلی را برای فرد ایجاد کند. این مورد می تواند برای یک نوزاد بسیار جدی باشد زیرا بدنش توانایی مقابله با ویروس های قوی را ندارد و سیستم ایمنی او رشد خود را تکمیل نکرده است از این رو یادتان باشد که حتما باید با روش های پیشگیری از این مورد را بلد باشید و مانع از این شوید که افراد زیاد به نوزاد شما نزدیک شوند.
در بین ۵۰۰۰ الی ۷۵۰۰ نوزادی که زنده متولد می شوند یک نوزاد با این مشکل رو به رو می شود و اگر نتواند از پس این ویروس بر بیاید احتمال مرگ نوزاد وجود دارد. یادتان باشد که نوزادان بسیار ضعیف می باشند از این رو از بوسیدن و بیش از حد نزدیکش شدن به آن ها خودداری نمایید. معمولا نوزادان سالم نیز در سال های اول زندگی خود آنتی بادی های این ویروس را در بدن خود می سازند.
تبخال های بارداری و نوزادی با تبخالی که بعد از تولد ایجاد می شود دارای تفاوت هایی می باشد. در وقع اگر مادر در ۶ هفته آخر بارداری خود زخم های تناسلی داشته باشد نوزاد نیز امکان دارد در معرض خطر باشد از این رو اگر مادر زایمان طبیعی داشته باشد این ویروس را به راحتی به نوزاد خود منتقل خواهد مرد و اگر مادر تبخال درمان شده در قبلا داشته باشد این مورد به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.
تبخال های نوزادی که بعد از زایمان ایجاد می شوند ممکن است از افراد دیگر به نوزاد نیز انتقال پیدا کند زیرا این ویروس به شدت مسری است. البته اگر مادر در سینه های خود تبخال داشته باشد و با سینه آسیب دیده به نوزاد خود شیر بدهد احتمال انتقال این بیماری به نوزاد وجود دارد.
معمولا نوزاد ها در یک ماه ابتدایی زندگی خود بیش تر از سایرین در معرض این ویروس می باشند و سیستم ایمنی آن ها ضعف شدیدی در این مورد دارد و نباید در این روز ها نوزادان را ببوسید زیرا این عفونت به شدت مسری می باشد و امکان انتقالش ۱۰۰ درصدی است. البته یادتان باشد که این تبخال ها زمانی که سرشان باز می شوند در بد ترین حالت انتقال می باشند و تا زمانی که بهبودی کامل نشود امکان ابتلا کردن دیگران با این مورد وجود دارد.
نشانه های هشدار دهنده
برای این که بتوانید سریع تر این مورد را در نوزادان خود تشخیص داده و با آن مبارزه کنید نیاز است تا اطلاعاتی در مورد نشانه های این ویروس در نوزادان داشته باشید. اگر نوزاد شما یک سری از نشانه ها را داشته باشد امکان دارد به این مورد مبتلا شده باشد و این نشانه ها عبارت اند از :
- بی حال شدن نوزاد
- تحریک پذیر شدن نوزاد
- خوب غذا نخوردن نوزاد
- تب بالا
- ایجاد شن راش های پوستی در دهان، چشم ها و داخل دهان
- بی انرژی بودن
- نداشتن عکس العمل در برابر محرک ها
- سخت بیدار شدن از خواب
- مشکلات تنفسی
- خس خس کردن سینه
- نفس کشیدن با سرعت بالا
- داشتن زبان و پوست آبی رنگ
در واقع این نشانه ها می توانند هشدار دهنده باشد از این رو اگر هر کدام از این موارد را مشاهده کردید باید نوزاد را برای درمان به نزد متخصص ببرید در غیر این صورت امکان دارد نوزاد شما حال عمومی بدی داشته باشد و مشکلات بیش تری برایش ایجاد شود. در برخی از شرایط امکان دارد نوزاد شما هیچ نشانه ای نداشته باشد ولی علائم این بیماری سریع رو به وخامت برود از این رو هر کدام از این موارد را مشاهده کردید بی درنگ نوزاد خود را به متخصص برسانید.
درمان تبخال نوزادی
برای این که تبخال در نوزاد ها درمان شود باید سریع وارد عمل شوید در غیر این صورت این ویروس می تواند خطراتی را برای نوزاد شما به همراه داشته باشد. این مورد با تزریق دارو ها خاص به درون رگ نوزاد درمان پذیر می باشد و این درمان ممکن است به چند هفته زمان نیاز داشته باشد از این رو باید در این زمینه صبوری به خرج بدهید.
در نظر داشته باشید که عارضه های مرتبط با بیماری نیز نیاز به درمان دارند و در حین درمان مادر می تواند به نوزاد خود شیر بدهد مگر این که دارای تبخال روی سینه های خود باشد در این صورت بهتر است نوزاد از شیر خشک تغذیه نماید. بسیاری از مادران نیز از دارو های ضد ویروسی استفاده می کنند و این مورد نمی تواند خطری برای نوزاد داشته باشد با این حال بهتر است متخصص از این مورد با خبر باشد.
میزان خطر این بیماری برای نوزاد
تبخال در نوزادان دارای خطرات زیادی می باشد از این رو باید آن را جدی بگیرید و برای درمان سریعا اقدام نمایید. در روز های ابتدایی که متوجه این ویروس می شوید اگر برای درمان اقدام کنید می توانید سریع تر نوزاد خود را از این ویروس دور کنید و مانع از آسیب دیدن سایر اندام های نوزادان شوید. یادتان باشد که یک سوم از نوزادان بعد از بهبودی نیز می میرند از این رو باید بدانید که احتمال مرگ در نوزادانی که به این مورد مبتلا می شوند بسیار زیاد خواهد بود.
پیشگیری از تبخال در کودکان
اگر باردار هستید و سابقه تبخال دارید بهتر است این مورد را به متخصص خود گزارش دهید زیرا در روز های پایانی بارداری نیاز به استفاده از دارو ها خالص در این مورد دارید و احتمالا برای شما باید از سزارین استفاده شود. اقداماتی که منجر به پیشگیری از تبخال در نوزاد می شود عبارت است از :
- نبوسیدن نوزاد
- شستن دست ها قبل از تماس با نوزاد
- پوشاندن ضایعات پوستی برای منتقل نشدنش به نوزاد
- اگر احتمال بروز این مورد وجود دارد باید مستقیما مورد درمان باشید.
در نظر داشته باشید که عفونت تبخال می تواند برای کودکان کوچک تر آسیب بیشتری را به همراه داشته باشد از این رو باید بدانید که اگر این مشکل را دارید از نوزاد دور بمانید تا این مورد کاملا درمان شود زیرا سیستم ایمنی نوزاد بسیار ضعیف می باشد و توانایی مبارزه با این ویروس را ندارد و ممکن است بعد از درمان شدن نیز نوزاد بمیرد.
همانطور که می دانید پیشگیری کردن از بیماری ها می تواند هزینه های مالی و جانی کم تری با خود به همراه داشته باشد از این رو نیاز است تا بدانید که با رعایت یک سری نکات بهداشتی می توانید از بروز این مدل از بیماری های ویروسی در امان باشید. در ادامه شما می توانید یک سری اطلاعات دیگری در مورد تبخال در بارداری و عفونت ریه در نوزاد نیز مشاهده نمایید و برای این کار کافی است تا از لینک های داده شده در این زمینه استفاده کرده تا بتوانید وارد صفحات مربوطه شوید.