گزارشی از تبدیل لوکیشن های فیلم به جاذبه گردشگری

گزارشی از تبدیل لوکیشن های فیلم به جاذبه گردشگری


منبع: همگردی

2

1402/12/19

16:38


خبرگزاری مهر/ این خبر پیرامون گزارشی از تبدیل لوکیشن های فیلم به جاذبه گردشگری برای شما نگارش گشته است.

لوکیشن ها یا اماکن فیلمبرداری به خصوص مکانهایی که فیلمهای معروفی در آنها تهیه و فیلمبرداری شده است و بازیگران مشهوری در آن تردد داشته اند، همواره مورد توجه مردم بوده است.

این اماکن فیلمبرداری اگر به همان شکل زمان فیلمسازی باقی بماند، همیشه جزو مقاصد گردشگری مهم به شمار می آیند. در واقع لوکیشن های فیلم یک از عواملی هستند که می توانند در جذب گردشگران و تبدیل شدن به جاذبه های گردشگری کمک کنند.

وقتی یک مکان رویدادی در فیلمی نمایش داده می شود؛ گردشگران به طور طبیعی به آن مکان جذب می شوند مانند اماکنی که در فیلم های معروف «تعطیلات رمی» یا «گادفادر» دیده شدند.

حضور در لوکیشن های فیلم مخاطب را به کمک حواس خود با تمام وجود به جنبه های دیگری از ساخت فیلم می برد. گردشگری فیلم به عنوان یک ژانر گردشگری مخاطب را جذب لوکیشن هایی می کند که در فیلم دیده است.

گزارشی از تبدیل لوکیشن های فیلم به جاذبه گردشگری

مبادله افکار، احساسات و تجارب گردشگران در جمع های خود می تواند عاملی برای تشکیل گروههای متنوع گردشگری شود. همچنین گردشگری فیلم دروازه ای برای ایجاد شیوه های جدید و جدی تر برای بازدید از یک مقصد گردشگری است.

گزارشی از تبدیل لوکیشن های فیلم به جاذبه گردشگری

لوکیشن فیلم پیامبر اعظم شهرک سینمایی نور نیز نامیده می شود، این شهرک در 55 کیلومتری جاده تهران قم قرار دارد. ماکت شهرهای مکه و مدینه با مشخصات 1400 سال قبل را در مقیاس یک به یک در خود دارد.

این شهرک پرهزینه ترین و بزرگترین پروژه فیلمسازی تاریخ سینمای ایران محسوب می شود و بیش از 63 میلیارد تومان برای ساخت آن هزینه شده است. فیلم محمد رسول الله در آن ساخته شد همچنین فیلم های دیگری از جمله سلمان فارسی و نامیرا نیز مدتی در آن فیلمبرداری شده است. به این مجموعه شهرهای بصرا، بحیرا و خرابه های شام نیز اضافه شد. همچنین کلیسایی دارد که در نوع خود جذاب و دیدنی است.

گزارشی از تبدیل لوکیشن های فیلم به جاذبه گردشگری 2

این شهرک سینمایی پس از پایان فیلمبرداری فیلمهای محدود در آن برای عموم مورد بازدید قرار نگرفته است. شاید به این دلیل که کارگردان های فیلم از لوکیشن های فیلمبرداری خود حفاظت می کنند و حاضر نیستند تا زمانی که فیلم ها جای خود را پیش مخاطب باز نکرده اند، لو بروند و برای مردم تکراری شوند.

مجموعه شهرک سینمایی نور با همکاری یک شرکت ایتالیایی به نام Cinecittà World ساخته شده است که یکی از بزرگترین و معروف ترین شرکتهای تولید فیلم و دکورسازی در جهان است. این شرکت در گذشته برای ساخت فیلم های مشهوری مانند بن هور، کلئوپاترا، گلادیاتور و رم افسانه ای مسئولیت طراحی و ساخت دکور را بر عهده داشته است.

همچنین نیروهای زیادی از معماران و طراحان دکورهای سینمایی در این پروژه ایرانی حضور داشتند و ماهها تلاش کردند تا خانه و المان ها دقیقاً همان چیزی باشد که 1400 سال قبل بوده است. همچنین این شرکت ایتالیایی در وبسایت خود پروژه سینمایی پیامبر را یکی از مهمترین و بهترین پروژه های سینمایی خود میداند.

گزارشی از تبدیل لوکیشن های فیلم به جاذبه گردشگری 3

چرا که آنها حتی به جزئیات معماری نیز پرداخته اند. در و پنجره های چوبی در هر خانه متفاوت از خانه دیگر است. خیلی از خانه ها رو به کعبه قرار دارند که نشان دهنده جایگاه صاحب آن خانه بوده است. مانند خانه آمنه مادر پیامبر که رو به کعبه باز میشده است.

خیلی از این خانه ها خشتی و گلی هستند و در و پنجره ها چوبی ساخته شده اند ولی برخی از آنها هم طراحی شده و اسباب زندگی سنتی آن زمان مکه در خانه قرار داده شده است مانند خانه عبدالمطلب. خانه هایی هم هستند که تمام اجزای یک خانه را از جمله آشپزخانه، اتاق خواب و…دارند.

این خانه ها در سکانس های بیشتری نمایش داده شده اند. در کنار این مجموعه از خانه های مکه، در شهر مدینه نیز خانه ها به سبک خشتی و گلی ساخته شده است و پشت بام همه آنها به هم راه دارد. خانه های مدینه المان کمتری از تزئینات دارد اما چون شهر سرسبزتری بوده، در این شهر گیاهان بیشتری میتوان لا به لای خانه های خشتی دید.

در کنار مجموعه این دو شهر، سالنی برای نمایش عکس های پروژه سینمایی تدارک دیده شده است. تصاویری که نشان می دهد در نزدیکی روستای الهیار قم محدوده وسیعی بین کوهها قرار داشته و رفته رفته با کمک افرادی که متخصص بوده اند، به شهرک تبدیل شده است.

گزارشی از تبدیل لوکیشن های فیلم به جاذبه گردشگری 4

تصاویری از فعالیتهای انجام گرفته، بازیگران، نحوه تهیه وسایل و ابزارآلات همگی یک موزه از فعالیت های پروژه های سینمایی در این محدوده است. این شهرک اکنون در اختیار یکی از شرکت های زیرمجموعه بنیاد مستضعفان قرار دارد، شرکتی که مسئولیت پروژه های سینمایی را به عهده گرفته است.

محسن فرخی، مدیر عامل این شرکت پیرامون گزارشی از تبدیل لوکیشن های فیلم به جاذبه گردشگری گفت: تاکنون به فکر استفاده از این محدوده برای تورهای گردشگری نبوده ایم، چون فیلم های سینمایی متعددی در آن ساخته میشده و در اختیار گروههای فیلمبرداری قرار گرفته است. البته گروههای محدود و خاصی از این مجموعه دیدن کرده اند.

وی افزود: باید نحوه استفاده از این شهرک به عنوان مکان گردشگری مورد مطالعه قرار گیرد. این کار یکی از اقدامات ما در سال آینده خواهد بود، چون هزینه نگهداری از این مجموعه بالاست اما خوشبختانه مجموعه به نحوی ساخته شده است که امکان تخریب وجود ندارد. فقط گاهی هزینه ای برای مرمت های جزئی پس از بارش باران یا فرسودگی انجام می شود.

فرخی با بیان اینکه ما باید به فکر جلوگیری از تخریب این مجموعه در پی حضور افراد باشیم، گفت: برخی از افراد تمایل دارند به پشت بام خانه ها بروند در حالی که این خانه ها خیلی محکم نیستند و رفت و آمدهای زیاد به آن آسیب می زند. باید نحوه حضور افراد کارشناسی شود.

گزارشی از تبدیل لوکیشن های فیلم به جاذبه گردشگری 5

آن طور که فرخی گفت این مجموعه می تواند با کمی رسیدگی به یک مکان گردشگری تبدیل شود. کافی است برخی از خانه ها به وسایل مورد نیاز گردشگران تجهیز شود. شاید امکان شب مانی در این محدوده هنوز وجود نداشته باشد، چون باید بتوان خدماتی داخل هر خانه ایجاد کرد، اما میتوان تورهای یک روزه گردشگری را برای آن تعریف کرد.

محل های فیلمبرداری همیشه به عنوان یک جاذبه گردشگری و فرهنگی شناخته می شوند چه در ایران و چه در خارج از کشور. این لوکیشن ها یا یک منطقه گردشگری و تاریخی هستند که فیلمبرداری در آن به معرفی بیشتر آن منطقه کمک می کند یا اینکه از اول ساخته می شود و در آن صورت باز هم می تواند به عنوان ماکت مورد اقبال قرار گیرد همچنان که در فیلم معروف هابیت ها خانه های به نمایش داده شده، این قابلیت را دارند.

شهرک سینمایی غزالی یکی از مهمترین شهرک های سینمایی در نزدیکی تهران است که همیشه به عنوان یک جاذبه گردشگری نیز از آن استفاده می شود. در کنارش گروههای فیلمبرداری نیز به انجام فعالیت های خود می پردارند. شهرک سینمایی دفاع مقدس نیز نمونه های دیگری از شهرک های سینمایی هستند که در نزدیکی تهران قرار دارد و توانسته اند به مکان های گردشگری تهران اضافه شوند.

در شهرها و روستاهای مختلف نیز این لوکیشن های فیلمبرداری همیشه مورد توجه بوده است از جمله لوکیشن فیلم محمد رسول الله که در روستای بنود عسلویه نیز مدتی مورد توجه گردشگران بوده است و با تخریب این لوکیشن افراد زیادی در فضاهای مجازی از آن انتقاد کرده و اعلام کردند که نباید تخریب میشد. لوکیشن فیلم یوسف پیامبر در بخش از فرهنگسرای خاوران یا تعدادی از لوکیشن های فیلم مختار که تخریبشان واکنش های منفی در پی داشت، نشان از اهمیت این مکان های ساخته شده می دهد.

گزارشی از تبدیل لوکیشن های فیلم به جاذبه گردشگری 6

به طور کلی لوکیشن های فیلم می توانند به جاذبه گردشگری تبدیل شوند اگر دارای ویژگی های زیر باشند:

  • منحصر بفرد و خاص باشند و باعث تعجب و کنجکاوی مخاطبان شوند.
  • با تاریخ، فرهنگ، طبیعت یا افسانه های محلی ارتباط داشته باشند و اطلاعات جدیدی به مخاطبان ارائه کنند.
  • دسترسی آسان و امکانات مناسب برای بازدید کنندگان داشته باشند و از نظر امنیتی و بهداشتی مشکلی نداشته باشند.
  • تبلیغات و اطلاع رسانی مناسبی برای آنها انجام شود و با همکاری مسئولان محلی و گردشگری ارزش گذاری و حفاظت شوند.

منحصر بفرد و خاص بودن لوکیشن های فیلم می تواند چندین فایده داشته باشد:

اولاً، می تواند تفاوت و اصالت فیلم را نشان دهد و از تکراری شدن آن جلوگیری کند. اگر یک فیلم از لوکیشن هایی استفاده کند که قبلاً در فیلم های دیگر دیده شده اند، ممکن است مخاطبان احساس کنند که فیلم جدیدی نیست و از تماشای آن خسته شوند.

اما اگر یک فیلم از لوکیشن هایی استفاده کند که کمتر یا هرگز دیده نشده اند، ممکن است مخاطبان احساس کنند که فیلم جدید و متفاوتی است و از تماشای آن لذت ببرند.

دوماً، می تواند داستان و شخصیت های فیلم را تقویت کند و از جذابیت آنها بیفزاید. اگر یک فیلم از لوکیشن هایی استفاده کند که با موضوع و احساسات فیلم هماهنگ باشند، ممکن است مخاطبان بیشتر با فیلم همدلی کنند و درک بهتری از داستان و شخصیت ها داشته باشند. اما اگر یک فیلم از لوکیشن هایی استفاده کند که با موضوع و احساسات فیلم سازگار نباشند، ممکن است مخاطبان از فیلم دور شوند و از آن سردرگم شوند.

سوماً، می تواند مخاطبان را به کشف و یادگیری تشویق کند و از دانش آنها بیفزاید. اگر یک فیلم از لوکیشن هایی استفاده کند که برای مخاطبان ناشناخته یا کم شناخته باشند، ممکن است مخاطبان کنجکاو شوند و بخواهند بیشتر درباره آنها بدانند.

این می تواند منجر به جستجوی اطلاعات، مطالعه کتاب ها، مشاهده مستندها یا حتی سفر به آن لوکیشن ها شود. اما اگر یک فیلم از لوکیشن هایی استفاده کند که برای مخاطبان آشنا یا بی اهمیت باشند، ممکن است مخاطبان از آنها بی توجه شوند و از آنها چیزی یاد نگیرند.

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو