چهار ماهگی نوزاد، همه ویژگی های او

منبع: نی نی بان

94

1398/5/26

23:23


کودک شما نیز مانند سایر کودکان با رسیدن به سن ۴ ماهگی مهارت های جدید خود را به شما نشان خواهد داد که از دیدن آنها خوشحال خواهید شد. در این مقاله مطالی در مورد همه آنچه درباره چهارماهگی نوزاد باید بدانید را در اخیارتان قرار می دهیم تا با شایستگی و آگاهی بیشتری به تربیت و پرورش کودک خود بپردازید.
بعد از مطالعه این مطلب می تونید مشخصات و ویژگی های ظاهری و باطنی نوزادتون را با یک نوزاد نرمال مقایسه کنید و مطمئن بشید که آیا کودک شما رشد خوب و متعادلی دارد یا نه؟ و یا اینکه چقد با رشد طبیعی فاصله داره. کودکان در سن ۴ ماهگی قادربه گفتن بعضی از حروف هستند، آنها در این سن حواسشان را بیشتر جمع می کنند و همچنین می توانند بعضی چیزهای سبک را در دست خود نگه دارند و البته به تمام اتفاقات محیط پیرامون خود عکس العمل نشان می دهند. در ادامه به طور کامل ویژگی های یک نوزاد ۴ ماهه را مفصل بیان می کنیم.

فهم نوزاد ۴ ماهه
در این زمان نوزاد درباره دنیای پیرامونش نتیجه گیری و به هر چیزی با کنجکاوی نگاه می‌کند، حتی به بازتاب‌های خودش. هنگامی که او در موقعیت تغذیه قرار می گیرد، دهان خود را برای غذا باز می کند. او همچنین با دیدن اسباب بازی شادی میکند و می داند زمان بازی فرا رسیده است. نوزادان ارتباطات پایه ای بین اشیاء، افراد و موقعیت ها را یاد می گیرند. وقتی به افراد می رسد، حافظه نقش مهمی ایفا می کند.

حافظه نوزاد ۴ ماهه
هر کودکی در سن ۴ ماهگی افراد نزدیکش را به رسمیت می شناسد و احتمالا حتی آخرین جلسه دیدار افراد درجه یک فامیل مانند پدربزرگ و مادربزرگ را به یاد می آورد. کودک شما در حال حاضر واکنش قطعی نسبت به اشخاص و افراد دارد. این بدان معناست که او می تواند در برابر افراد خاصی که او دوست ندارد، مقاومت کند.

نگاه های نوزاد ۴ ماهه
معمولا همه نوزادان نگاه های کنجکاوانه ای درند. قوای حسی نوزادتان دراین سن تقریباً به اندزهٔ یک بزرگسال رشد کرده است. قوهٔ بینایی او پیوسته در حال پیشرفت است. علاوه بر بینایی، می‌تواند درک بهتری از عمق داشته باشد، حرکات را از فاصلهٔ ۶۰ متری دنبال می‌کند و دنیا را با تمام رنگ‌های آن می‌بیند. هنگامی که نوزاد بین سنین ۸ تا ۲۴ هفتگی به دور تا دور خانه نگاه می‌اندازد، چشم‌هایش به شدت از چپ به راست می‌چرخند و سرش را کمتر و چشم‌هایش را بیشتر حرکت می‌دهد. مطالعات نشان می‌دهند که نوزادان در ردیابی نسبتاً ناکام می‌مانند. نوزادان زیر دو ماه، اگر شیئی به آرامی حرکت کند، برای مدت زمان کوتاهی با چشمانشان آن را دنبال می‌کنند، اما در حدود ۶ تا ۱۰ هفتگی در این کار مهارت یافته و نسبتاً به سرعت آن‌ها را ردیابی می‌کند. جالب اینکه نوزادان همانطور که حرکت شیء را دنبال می‌کنند، یاد می‌گیرند که شکل، اندازه و رنگ شیء حتی با تغییر فاصله و زاویهٔ دید ثابت می‌ماند.

غلت خوردن نوزاد ۴ ماهه
بسیاری از نوزادان بین ۴ تا ۶ ماهگی یاد می‌گیرند که از روی شکم به پشت غلت بخورند. از طرف دیگر غلت خوردن از پشت به شکم، معمولاً نزدیک ۶ ماهگی رخ می‌دهد، زیرا این نوع غلت خوردن نیاز به ماهیچه‌های شکمی و گردن قوی تری دارد. ممکن است نیمه شب با غلت خوردن نوزاد روی شکم که در‌‌ همان حالت مانده و نمی‌تواند برگردد، از خواب بیدار شوید. اگر شروع به نق زدن کرد، او را به پشت برگردانید و امیدوار باشید که به زودی خودش این کار را یاد بگیرد. علاوه بر این نوزاد در این سن می‌تواند سر و شانه‌اش را بلند کرده و با دست‌هایش از خود مواظبت کند. این کار به تقویت ماهیچه‌های او کمک کرده و دید بهتری از آنچه که در اطرافش می‌گذرد، در اختیار او قرار می‌دهد. حتی ممکن است سعی کند از پشت به جلو غلت بخورد و یا بر عکس. برای تشویق او به انجام این کار برایش دست بزنید و بخندید و به او قوت قلب بدهید، چراکه برخی از نوزادان از انجام دادن این کار می‌ترسند.

واکنش ها و عکس العمل های نوزاد ۴ ماهه
همچنین سرش را به سمت صداهای جالب مانند صدای لالایی که از ضبط صوت پخش می‌شود، بر می‌گرداند. با ارائهٔ رایحه‌های جدید به او کمک کنید تا حواس خود را کشف کند، مانند گلی که از باغچه چیده‌اید و یا یک هلوی تازه. با دادن بافت‌ها و جنس‌های مختلف به نوزاد، به کشف قوهٔ لامسه او کمک کنید.
این روز‌ها توجه نوزادتان به طور روز افزونی به دست‌هایش جلب می‌شود و هر یک از انگشتان کوچکش را بررسی می‌کند. بخشی از این شیفتگی به این دلیل است که او اکنون می‌فهمد که دست‌هایش عضوی از او هستند که دارای توانایی‌های بی‌نظیری از قبیل گرفتن، چنگ زدن و کشیدن می‌باشند. همین طور که هماهنگی دست‌ها، چشم‌ها و مهارت‌های حرکتی او بهتر می‌شود، شروع می‌کند به کوبیدن روی اشیاء و چنگ زدن به موهای شما. نوزادان عاشق لمس کردن هستند. در واقع رشد آن‌ها به این مسأله بستگی دارد.

حواس شش گانه نوزاد ۴ ماهه
لمس کردن، یک بخش حیاتی رشد و شکوفایی نوزاد است. تماس‌های پوستی نه تنها به ایجاد رابطه شما و نوزادتان کمک می‌کند، بلکه هنگام ناراحتی و تند مزاجی، به او آرامش می‌بخشد. اما برای آموزش مهارت لامسه می توانید از پارچه هایی با جنس های مختلف او را در شناخت بیشتر این حس کمک کنید. و می تواند حواسی چون بویایی و شنوایی اش را بهتر بکار بگیرد حتی می تواند بهتر از قبل و واضح تر اشیا را ببیند و از هم تشخیص دهد.

صداهای نامفهوم نوزاد ۴ ماهه
نوزاد شما همواره صداهای نامفهوم کودکانه ایجاد می‌کند، جیغ می‌کشد، می‌خندد و کشف می‌کند که تولید چنین صداهایی بهترین راه برای جلب توجه است. بنابراین وقتی می‌خواهد که همین الان نزد او باشید، جیغ می‌کشد و با خنده‌های شما، می‌خندد. حتی وقتی کسی کنار او نیست با خودش حرف می‌زند. ممکن است اول صبح او را در حال حرف زدن با خودش ببینید که راهی زیبا برای شروع یک روز خوب است. شما متوجه خواهید شد که او تلاش می کند اولین کلمات خود را بیان کند. او اکنون توانایی جدید خود را کشف کرده است و شما متوجه خواهید شد که او صدای ریتمیک ساده را می شکند. نوزادان در این سن کلمات شروع شده با د، م ، ب را آسان تر بیان میکنند.

واکنش نوزاد ۴ ماهه هنگام دیدن کودک دیگر
به هنگام دیدن نوزاد دیگری، با خوشحالی و ایجاد صداهای کودکانهٔ بیشتری از او استقبال می‌کند تا دیدن عکس یک کودک در آلبوم. همچنین درک او از خودش نیز در حال تکامل است و از نگاه کردن به آینه لذت می‌برد، هر چند در این سن ممکن است نداند که تصویر روی آینه، تصویر خودش است؛ او فقط از این لذت می‌برد که آن نوزاد خوش قیافه درون آینه به سرعت جواب خنده‌های او را می‌دهد.

نشستن نوزاد ۴ ماهه
اگر کودک شما هم به سن ۴ ماهگی پا گذاشته! بهتر است او نیز در کنار شما یاد بگیرد بنشیند که می توانید با گذاشتن چند متکا و بالشتک های کوچک و نرم دور و بر کودکتان او را کمک کنید تا به نشستن عادت کند و ماهیچه هایش قوی تر شوند.

تغذیه نوزاد۴ ماهه
آیا کودک شما با رسیدن به سن ۴ ماهگی تغذیه بهتری دارد؟ ممکن است متوجه شوید که کودک شما طولانی تر تغذیه می کند. معده نوزاد از ماه سوم افزایش یافته و به طور قابل توجهی بزرگتر از ماه اول اوست. این، به این معنی است که می تواند شیر بیشتری را نگه دارد، به همین دلیل کمتر گرسنه میشود و در نتیجه نیاز به تغذیه کم است. همچنین بسیاری از متخصصان، تغذیه غیر شیر مادر را تا شش ماهگی توصیه نمی کنند. اما بسته به اندازه کودک ممکن است این نظر تغییر کند مثلا نوزادان بزرگتر ممکن است تنها با شیر مادر سیر نشوند و آمادگی برای دریافت مواد غذایی به جز شیر مادر را داشته باشند, در این صورت احتمال دارد متخصص اجازه ی شروع غذای کمکی به نوزاد را بدهد. در اینصورت بهتر است غذای نوزادان مخلوطی از شیر و برنج غنی شده از آهن باشد. همچنین غذای نوزاد را باید رقیق درست کرد تا کودک قادر به خوردن آن باشد.

خواب نوزاد ۴ ماهه
چه تغییری را در چهار ماهگی برای خواب نوزادتان پیش بینی می کنید؟ اگر حدستان بر این است که او در این سن خواب بهتری خواهد داشت کاملا درست است! برخی مادران دوست دارند نوزادشان مدت بیشتری بخوابد تا بتوانند در این مدت به کارهای منزل برسند. خب وقتش رسیده! نوزاد شما اکنون عمیق تر میخوابد، این به این معنی است که احتمالا او شبها به مدت هشت ساعت مداوم مبخوابد. ممکن است زمانی که گرسنه است و یا پوشک خود را خیس کرده از خواب بیدار شود.

رشد دندان نوزاد ۴ ماهه
طبیعی است که دندان های کودک عموما از ماه ششم ظاهر میشوند، اما می توانند در اوایل ماه چهارم نیز رشد کنند. ظهور دندان های اول ممکن است متفاوت باشد بنابراین، اگر دیر دندان کودک رشد کرد نگران نشوید.

تغییرات ظاهری نوزاد ۴ ماهه
همه نزادان در ابتدای تولد دارای رنگ چشم و موهای روشنی هستند که به مرور دچار تغییراتی می گردند. ممکن است در سن ۴ ماهگی دچار تغییرات در رنگ چشم شوند و چشمان با رنگ روشن ممکن است به رنگ تیره تری تبدیل شود. این تغییر رنگ تا حدود شش ماهگی طبیعی است.

واکسننوزاد چهار ماهه
کودک در این ماه باید دو واکسن مهم دریافت کند تا سالم بماند. واکسن هایی که کودک در این ماه می زند عبارتند از:
- واکسن فلج اطفال ۲
- واکسن سه گانه ۲

نگهداری نوزاد چهار ماهه
پیشنهاد می کنیم کلیپ زیر را ببینید تا با نکات مهم در مورد نگهداری کودک و نوزاد چهار ماهگی بیشتر آشنا بشید.
طبیعتاً هر کودکی پدر و مادرش را بیش از هر کسی می‌شناسد و اگر در میان افراد فامیل شما یا همسرتان در اتاق نباشید او به دنبالتان می‌گردد. حواس او اکنون به کار افتاده و به اندازه یک بزرگسال کار می‌کند.

توجه
به یاد داشته باشید که هیچگاه اسباب بازی‌هایی را که دارای قطعات کوچک جدا شدنی هستند، به دست او ندهید. دقت کنید هر چیزی که در دستان او جا شود، می‌تواند درون دهانش نیز جا شود. بنابراین اجازه ندهید که با عروسک‌های پارچه‌ای یا عروسک‌هایی که چشم و سایر اعضای آن‌ها قابل جدا شدن است، بازی کند. همچنین وسایل خطرآفرین مثل چاقوهای میوه خوری و چنگال و کبریت و … را در اطراف و نزدیکی کودک قرار ندهید.

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو