نکات مهم تغذیه‌ای قبل از اقدام به آی وی اف

منبع: فرزند

123

1398/6/25

19:11


نکات مهم تغذیه‌ای قبل از اقدام به آی وی اف

یکی از مسائل مهمی که باعث انجام لانه گزینی موفق در آی وی اف می شود، بحث کاهش التهاب در بدن هست.

هر نوع عاملی که منجر به ایجاد التهاب در بدن شود می تواند میزان موفقیت عمل لقاح مصنوعی را کاهش دهد. به ویژه سلول هایی که در جداره رحم قرار گرفتند باید از لحاظ سلامت در وضعیتی باشند که بتوانند لانه گزینی خیلی خوبی را برای جنینی که از طریق IVF در رحم قرار می گیرد ایجاد کنند.

عوامل بسیار متعددی می توانند باعث ایجاد التهاب در بدن شوند. بنابراین با رفع عوامل التهاب زا می توان شانس موفقیت عمل لقاح مصنوعی یا آی وی اف را افزایش داد.

اضافه وزن خود را کنترل کنید

یکی از عوامل بسیار مهمی که می تواند در بدن ایجاد التهاب کند بحث چاقی و اضافه وزن است. لذا اگر خانمی دچار اضافه وزن باشد بهتر از قبل از اقدام به آی وی اف و آغاز پروسه درمانی که گاها دوره ی زمانبری هم می باشد به یک مشاور تغذیه مراجعه کرده و وزن خود را کاهش دهد. به ویژه در خانم هایی که BMI بالای ۳۰ دارند احتمال عدم موفقیت بسیار بالا است.

اگر خانمی سن بالایی نداشته باشد و فرصت کافی وجود داشته باشد، بهتر است قبل از اقدام به IVF وزن خود را به وزن ایده آل رسانده و با BMI زیر ۲۵ اقدام به انجام این عمل کند.

قبل از انجام آی وی اف، قند خون خود را چک کنید

معمولا افرادی که چاق هستند مقاومت به انسولین بالایی دارند و میزان انسولین خونشان بالا است. متاسفانه افزایش سطح انسولین بدن و قند خون ناشتای بالاتر از حد نرمال، خود عاملی برای التهاب در بدن محسوب می شود. بنابراین در خانم هایی که می خواهند این عمل را انجام دهند باید حتما قند خون ناشتا چک شود.

اگر خانمی اضافه وزن داشته و قند خون ناشتای بالاتر از حد نرمال داشته باشد، با کاهش وزن می تواند این مقاومت به انسولین رکم کرده و قند خون ناشتای خود را کنترل کند.

هورمون‌های تیروئیدی خود را چک کنید

اگر خانمی کم کاری تیروئید کنترل نشده داشته باشد و داروهای مربوط به درمان کم کاری تیروئید را استفاده نکند، این مشکل می تواند منجر به عدم موفقیت درمان IVF شود.

کم خونی خود را درمان کنید

حتما قبل از اقدام به آی وی اف از نظر کم خونی بررسی شوید. چون خود کم خونی نیز یکی دیگر از عوامل ایجاد کننده التهاب در بدن است و میتواند لانه گزینی را با مشکل روبه رو کند. بنابراین حتما تحت نظر پزشک باید فرتین و CBC شما چک شده و اگر مشکل کم خونی وجود داشته باشد باید این مشکل برطرف شود.

کمبود ویتامین D عاملی برای عدم موفقیت IVF

باز یکی دیگر از عواملی که می تواند باعث ایجاد التهاب در بدن شود کمبود ویتامین D می باشد. بنابراین قبل از اقدام به IVF حتما سطح ویتامین دی خود را چک کنید و اگر دچار کمبود این ویتامین هستید تحت نظر پزشک با مصرف مکمل اقدام به رفع این مشکل کنید.

عوامل تغذیه‌ای که منجر به موفقیت IVF می‌شوند

دریافت یکسری مواد غذایی و ریز مغذی ها می تواند به کاهش التهاب در بدن کمک کرده و بدین طریق منجر به افزایش درصد موفقیت عمل لقاح مصنوعی شوند.

از مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان‌ها بیشتر استفاده کنید

خانم هایی که قصد انجام آی وی اف دارند از ۳ ماه قبل از انجام این عمل، باید از منابع غذایی مناسب آنتی اکسیدان ها استفاده کنند. بنابراین توصیه می شود از منابع غذایی آنتی اکسیدانی مثل ویتامین C، ویتامین A و ویتامین E در رژیم غذایی خود بیشتر استفاده کنید.

گاهی اوقات شاید پزشک یا مشاور تغذیه شما برای جبران کمبود این ویتامین ها از مکمل های غذایی آنها برای شما استفاده کند.

  • منابع غذایی ویتامین C مانند: انواع میوه ها و سبزیجات به خصوص انواع مرکبات، فلفل دلمه ای، توت فرنگی، کلم بروکلی، آناناس، کیوی، انبه، طالبی، گریپ فروت
  • منابع غذایی ویتامین A مانند: منابع حیوانی شامل: جگر، پنیر، کره، تخم مرغ، ماهی قزل آلا و منابع گیاهی مثل: سیب زمینی شیرین پخته شده، کدو حلوایی پخته شده، هویج پخته شده، اسفناج خام، انبه، هندوانه، زردآلو
  • منابع غذایی ویتامین E مانند: روغن جوانه گندم، تخمه آفتابگردان، بادام، فندق، روغن آفتابگردان، روغن بادام، بادام زمینی، آووکادو، انبه، کیوی

تاثیر مصرف مکمل امگا ۳ بر موفقیت IVF

مکمل امگا ۳ می تواند تا حدودی سطح التهاب را در بدن کاهش دهد. البته بهتر است از مکمل امگا ۳ استفاده کنید که از روغن ماهی گرفته شده باشد. شما می توانید ۲-۳ ماه قبل از اقدام با IVF از مکمل های امگا ۳ استفاده کنید.

نکته مهم: اگر از داروهای ضد انعقاد خون استفاده می کنید نباید مکمل امگا ۳ را مصرف کنید. چون این دو با هم تداخل دارند و ممکن است باعث افزایش رقت خون و خونریزی شوند. ضمن اینکه رقت خون زیاد خود عاملی برای عدم موفقیت IVF محسوب می شود.

منابع اسیدهای چرب اشباع را محدود کنید

از ۲-۳ ماه قبل از اقدام به آی وی اف باید از منابع غذایی سرشار از اسیدهای چرب اشباع پرهیز کنید. بنابراین لبنیات پرچرب ٰ- روغن های جامد گیاهی و حیوانی مثل مارگارین، کره، خامه، سرشیر باید از رژیم غذایی شما حذف شود.

طبق مطالعات انجام شده در دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد شانس آی وی اف موفق در خانم هایی که در رژیم غذایی شان از چربی های غیر اشباع بیشتری استفاده می کنند ۳ تا ۴ برابر بیشتر از سایرین است. روغن های مایع گیاهی بهترین منابع غذایی روغن های غیراشباع محسوب می شوند.

مصرف مواد غذایی حاوی فتوکمیکال‌ها را افزایش دهید

۲-۳ ماه قبل از آی وی اف مصرف مواد غذایی حاوی فتو کمیکال ها را در رژیم غذایی خود افزایش دهید. فتوکمیکال ها (Phytochemical) همان رنگدانه های موجود در انواع میوه و سبزیجات هستند.

میوه و سبزیجاتی مثل کلم بنفش، چغندر، کدو حلوایی، هویج، انبه، انواع فلفل دلمه ای های رنگی و هر آنچه که خداوند به رنگ های قرمز بنفش نارنجی آفریده سرشار از فتو کمیکال ها هستند.

استرس خود را کنترل کنید

در کنار توجه به مسائل تغذیه ای، کنترل استرس برای موفقیت شما در این عمل بسیار مهم است. اگر استرس زیادی دارید حتما با یک مشاور و یا دکتر روانشناس مشورت کنید. استرس خود عاملی است که می تواند باعث ایجاد اختلال در فرآیند لانه گزینی شود.

تمام مواردی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم می تواند به موفقیت شما در پروسه درمان ناباروری با IVF کمک کند.

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو