سفر روحانی به ژاپن، ارتباطی با میانجی‌گری ندارد

منبع: برترین ها

98

1398/10/8

19:04


رئیس جمهور در روز‌های گذشته، به برخی کشور‌های آسیایی سفری انجام داد و مذاکراتی نیز با برخی رهبران آن کشور‌ها داشت؛ اما در بین آن‌ها، سفر روحانی به ژاپن و دیدار وی با آبه، واکنش‌های بسیاری در داخل و خارج از کشور به دنبال داشت.

تابناک: رئیس جمهور در روز‌های گذشته، به برخی کشور‌های آسیایی سفری انجام داد و مذاکراتی نیز با برخی رهبران آن کشور‌ها داشت؛ اما در بین آن‌ها، سفر روحانی به ژاپن و دیدار وی با آبه، واکنش‌های بسیاری در داخل و خارج از کشور به دنبال داشت.

حدود شش ماه پیش بود که نخست وزیر ژاپن با یک پیام محرمانه به ایران آمد و بعد از دیدار با مقامات کشور، با دست خالی به وطن خود بازگشت؛ اما گویا اکنون وضعیت تغییراتی داشته که روحانی پس از گذشت یک نیم سال تصمیم گرفته است تا شینزو را ملاقات کند.

یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه نباید سفر رئیس جمهور به ژاپن را در قالب میانجی گری بین ایران و آمریکا دید، گفت: می‌توان با یک مدیریت قوی، آمریکا را وادار به مذاکره کرد.

حشمت الله فلاحت پیشه در گفت‌وگو با تابناک، با اشاره به سفر رئیس جمهور به ژاپن و طرح گمانه زنی‌هایی درباره احتمال بیان پیغامی از سوی آمریکا در دیدار دوجانبه گفت: سفر رئیس جمهور به ژاپن، اقدام جدی در قالب میانجیگری نبود. آقای روحانی در پاسخ به سفر آقای آبه، نخست وزیر ژاپن به ایران، این سفر را انجام داد تا روابط دو کشور دچار نوسانات موجود در مناسبات ایران و آمریکا نشود. البته که هیچ گاه این روابط قطع نشده؛ شاید به مویی رسید، اما پاره نشده؛ بنابراین، هدف از این سفر، گرفتن پیامی از آبه نبود. اینکه بعد از دیدار آقای روحانی، نخست وزیر ژاپن با ترامپ رئیس جمهور آمریکا تماس می‌گیرد، هم به معنای میانجی گری نیست، بلکه بیشتر ناشی از نگرانی آمریکایی هاست؛ از این که می‌خواهد چه اتفاقی بیفتد.

پس دوباره تاکید می‌کنم نباید این موضوع را در قالب میانجی‌گری دید، چون دیگر رابطه ایران و آمریکا میانجی پذیر نیست و دو طرف تابوی عدم مذاکره را شکسته و در شرایط کنونی هم راهبردی برای مذاکره ندارند.

فلاحت پیشه توضیح داد: سعی آقای روحانی در شرایط بحرانی رابطه ایران و آمریکا، این بود که رابطه ایران و ژاپن دچار شرایط منفی نشود، چون ما ملاحظات ژاپنی‌ها را می‌دانیم. آن‌ها وقتی آمریکا نخواهد وارد کار اساسی با ایران شود، مذاکرات را به شوخی می‌گیرند و هیچ گاه وارد مباحث جدی نمی‌شوند. چند بار با آن‌ها مذاکره کردم و این موضوع را دیدم که وقتی بحث خیلی جدی می‌شود، این جمله را تکرار می‌کنند که ما ملاحظه آمریکا را داریم. با توجه به این پیشینه، تحول جدی در این سفر رخ نداده، چون اساسا ایران و آمریکا راهبردی برای مذاکره ندارند.

وی در ادامه به وضعیت دولت ترامپ اشاره و اظهار کرد: شرایط امروز آمریکا با شرایط زمان خروج ترامپ از برجام متفاوت است. آمریکایی‌ها می‌دانند واقعیات تازه‌ای شکل گرفته که مهمترین آن کنار آمدن ایرانی‌ها با تحریم است. اکنون تنها ۱۰ درصد اقتصاد ایران تابع درآمد‌های فروش نفت است؛ آن هم درصورتی که فروش به صفر برسد. به همین دلیل اگر ایرانی‌ها منابع درآمدی شان را به خوبی مدیریت کنند، روز به روز موضع آمریکا واقع بینانه‌تر شده و می‌توانیم منتظر تحولی باشیم.

فلاحت پیشه افزود: در این میان، اگر کسی منتظر شکل گیری تحول اخلاقی و سیاسی تازه‌ای در آمریکا باشد، در اشتباه است. حتی کسانی که دنبال مذاکره هستند هم باید بدانند، می‌توانند با یک مدیریت قوی طرف را وادار به مذاکره کنند؛ مدیریت قوی در داخل ایران که در دو بخش مسائل اقتصادی و کاهش آسیب پذیری تحریم‌ها خلاصه می‌شود.

وی توضیح داد: پشتوانه ایران در مسائل اقتصادی است. دولت با درآمدسازی تازه اش به خصوص در موضوع بنزین باید بتواند این منابع را به خوبی مدیریت کند؛ البته که طرح افزایش قیمت بنزین اسفناک اجرا شد. دولت باید در ادامه راه با ایجاد رضایت اجتماعی و اقتصادی، کاهش آسیب پذیری تحریم‌های خارجی را مدیریت کند. در آن صورت می‌توان نتیجه مقاومت را در ایران دید، نه اینکه منتظر تغییر در آمریکایی‌ها ماند. آن‌ها واقع گرا هستند و وقتی به این نتیجه برسند، روز به روز از اهدافشان در قبال ایران دور شده و حتما وارد میز مذاکره می‌شوند.

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو