مالیات بر عایدی سرمایه چیست؟ [زمان اجرا]

منبع: نم نمک

5

1401/10/19

01:04


مالیات بر عایدی سرمایه و آخرین اخبار مالیات بر عایدی سرمایه و زمان اجرای مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر عایدی سرمایه pdf و مالیات بر عایدی سرمایه املاک و قانون جدید مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر عایدی سرمایه تصویب شد و متن طرح مالیات بر عایدی سرمایه و طرح قانون مالیات بر عایدی سرمایه در نم نمک.

مالیات بر عایدی سرمایه چیست؟ [زمان اجرا]

مالیات بر عایدی سرمایه چیست و مشمول چه کسانی می شود؟

طبق طرح مجلس ، اگر فردی طلا ، ارز ، مسکن و خودرو خریداری و سپس اقدام به فروش آن کند ، باید از محل سود این معامله طبق مدت نگهداری آن سرمایه ، بخشی را به عنوان مالیات پرداخت کند.

مالیات بر عایدی سرمایه چیست؟ [زمان اجرا]

مالیات بر عایدی سرمایه چیست؟ [زمان اجرا]

جزئیات مالیات بر عایدی سرمایه بیانگر این است که املاک در صورت نگهداری کمتر از یکسال مشمول 40 درصد مالیات بر عایدی سرمایه می شوند که با نگهداری بیش از یکسال ، سالانه سه واحد درصد از نرخ مالیات بر عایدی سرمایه کم می شود و از سال دوازدهم به بعد با نرخ ثابت چهار درصد مشمول مالیات می شوند.

همچنین ، نگهداری انواع خودرو در کمتر از یکسال معادل 30 درصد مشمول مالیات می شود و در صورت نگهداری بیش از یکسال ، سالانه 10 واحد درصد از نرخ کم و مالیات مربوطه از سال چهارهم به بعد با نرخ ثابت صفر درصد محاسبه می شود.

از سوی دیگر ، نگهداری سایر دارایی هایی (طلا ، ارز ، جواهرآلات و...) که مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند باید به شرح زیر مالیات متعلقه را بپردازند :

1) با نگهداری کمتر از یکسال معادل 30 درصد

2) با نگهداری بیش از یک تا دو سال سالانه 20 درصد

3) بیش از دو سال معادل 10 درصد

در این زمینه ، وحید شقاقی یک کارشناس اقتصادی معتقد است که مالیات بر عایدی سرمایه برای اینکه قابلیت اجرا داشته و به عدالت نزدیک باشد ، باید از دو شرط برخوردار باشد که یکی ملاک قرار دادن کسر تورم از خالص عایدی سرمایه برای مالیات ستانی و دیگری تصاعدی شدن نرخ مالیات بر عایدی دارایی با کاهش زمان نگهداری آن است.

بررسی طرح مالیات بر عایدی سرمایه نشان می دهد که تورم از خالص عایدی سرمایه برای اخذ مالیات کم نشده است که این موضوع انتقادات زیادی مبنی بر تحت فشار قرار گرفتن مردم با این روش به میان آورد.

چه کسانی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند؟

در این راستا ، نمایندگان مجلس به این انتقادات پاسخ دادند که نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره چگونگی شناسایی مشمولین مالیات بر عایدی سرمایه گفت : هدف مالیات بر عایدی سرمایه کسب درآمد از محل سفته بازی و سوداگری است بنابراین اگر خانواده ای به اندازه نیاز خود خانه ، خودرو ، طلا و حتی ارز دارد به طوری که منشا کسب درآمد برای آن محسوب نشود ، شامل این پایه مالیاتی نمی شود.

خاندوزی معتقد است که برای آنکه اکثریت مردم دغدغه اجرای این پایه مالیاتی را نداشته باشند ، معافیت های وسیعتری به نسبت خیلی از کشورها در نظر گرفته شده است.

بیش از 90 درصد خانوارها از مالیات بر عایدی سرمایه معافند

طبق گفته نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از حدود 25 میلیون خانوار موجود در کشور 700 هزار خانوار بیش از سه خودرو دارند که از این تعداد نیز افرادی که به تعداد اعضای خانواده خود خودرو دارند شامل این مالیات نمی شوند.

بنابراین ، براساس اعلام وی اگر حدود نصف 700 هزار خانوار موجود در کشور مشمول مالیات بر عایدی سرمایه شوند ، در آخر حدود 1.5 درصد خانوارها در کشور شامل این پایه مالیاتی جدید می شوند. به عبارت دیگر 98.5 درصد از خانوارها در کشور شامل مالیات بر عایدی سرمایه نمی شوند.

چگونگی اخذ مالیات بر عایدی سرمایه

از سوی دیگر ، مالیات بر عایدی سرمایه اینگونه از مشمولان اخذ می شود که نیازی به خود اظهاری در این مالیات نیست و این اقدام با منضبط کردن تراکنش های بانکی حساب ها صورت می گیرد.

طبق گفته نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس برای اخذ مالیات بر عایدی سرمایه از افراد باید تمام حساب هایی که به نام فرد است ، با کد ملی او لینک شود و بدین ترتیب خود بانک بر مبنای دریافتی های فرد یک صورت حساب مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی ارائه می کند که اگر به نام یک کد ملی دو یا چند خودرو وجود داشته باشد ، در این شرایط اطلاعات به سازمان مالیاتی ارائه می شود تا پس از بررسی ، مالیات بر عایدی سرمایه اخذ شود.

شروط معافیت از مالیات بر عایدی سرمایه

به گزارش نم نمک ، رسیدگی به جزئیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه (طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی) با تصویب موادی از این طرح یازدهم دی ماه در صحن مجلس آغاز شد و تا کنون ماده های یک ، سه ، چهار ، پنج و 6 این طرح مورد تصویب قرار گرفته و ماده سه نیز مراعی شده است. اما در این میان سوالی که وجود دارد این است که این طرح در زمان اجرا چه مواردی را در بر می گیرد و شامل چه مواردی نمی شود؛ موضوعی که در ماده های 12 و 13 طرح مالیات بر عایدی سرمایه به آن ها اشاره شده اما هنوز در صحن علنی مجلس طرح نشده است.

چه مواردی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می شود؟

طبق ماده 12 این طرح که قرار است به عنوان ماده(4) قانون مالیات های مستقیم الحاق شود : کلیه اشخاص غیرتجاری «انتقال دهنده عین» یا «واگذارکننده حق» در خصوص انتقال دارایی های زیر ، در کلیه مناطق کشور از جمله مناطق آزاد تجاری-صنعتی و ویژه اقتصادی ، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند :

1- املاک با انواع کاربری و حق واگذاری محل

2- انواع وسایل نقلیه مشمول مقررات مربوط به شماره گذاری

3- انواع طلا ، نقره ، پلاتین ، مسکوکات طلا ، نقره ، پلاتین و جواهرآلات

4- انواع ارز

تبصره های ماده 12

ماده 12 دارای پنج تبصره است که شامل موارد زیر می شود :

تبصره یک این ماده حاکی از آن است که انتقال دارایی های موضوع بند(1) و (2) این ماده در صورت پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه ، حسب مورد از پرداخت «مالیات نقل وانتقال موضوع ماده(59) این قانون» و «مالیات نقل و انتقال موضوع ماده(30) قانون مالیات بر ارزش افزوده» معاف هستند ، این حکم در رابطه با انتقال دارایی های مذکور از طریق تنظیم یا تنفیذ وکالتنامه جاری نیست.

بر اساس تبصره دو انتقال دارایی های موضوع بندهای (1) و (2) این ماده که با استفاده از تنظیم یا تنفیذ وکالتنامه بلاعزل انجام گیرد ، چنانچه «عین» یا «حق واگذاری» حسب مورد در اختیار وکیل یا وکلای بعدی وکالتنامه بلاعزل قرار گیرد و ثمن معامله یا عوض آن حسب مورد به موکل اصلی یا موکلین بعدی (تنفیذکننده) وکالتنامه بلاعزل پرداخت شود ، عایدی سرمایه حاصل از انتقال مذکور ، براساس «صورتحساب الکترونیکی تنظیم یا تنفیذ وکالتنامه بلاعزل» موضوع بند (چ) ماده (16 مکرر) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ، مشمول مالیات موضوع این فصل می شود و موکل اصلی یا موکلین بعدی (تنفیذکننده) وکالتنامه بلاعزل با رعایت تبصره (1) این ماده ، مسئول پرداخت مالیات متعلق هستند. آیین نامه اجرایی این تبصره حداکثر شش ماه پس از لازم الاجرا شدن این ماده ، توسط سازمان با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تهیه می شود و به تصویب هیئت وزیران می رسد.

بر اساس تبصره سه ، اشخاص حقیقی اعم از ایرانی و خارجی صرفاً نسبت به درآمد حاصل از فعالیت های شغلی ، مشمول مالیات بر درآمد مشاغل هستند و در مورد سایر معاملات دارایی های موضوع این ماده که خارج از فعالیت های شغلی آنها است ، پس از استقرار کارپوشه غیرتجاری برای اخذ مالیات موضوع این فصل ، اشخاص مذکور صرفاً مشمول مالیات موضوع این فصل هستند و مشمول مالیات موضوع ماده (93) این قانون نمی شوند.

تبصره چهار حاکی از آن است که اخذ مالیات موضوع این فصل در خصوص اشخاص غیرتجاری مشروط به استقرار کارپوشه های غیرتجاری سامانه مودیان با رعایت مفاد قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان است و چنانچه تکلیف مذکور انجام نشود ، سازمان مجاز به مطالبه و اخذ مالیات مذکور نیست.

بر اساس تبصره پنج در صورتی که درآمد یا وجوه دریافتی ناشی از فروش دارایی های موضوع بندهای(3) و (4) این ماده به اشخاص موضوع بندهای (3) و (4) جزء (ج) ماده (16مکرر) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان باشد ، درآمد یا وجوه دریافتی مذکور مشمول مالیات بر عایدی سرمایه و در غیر این صورت کل درآمد یا وجوه دریافتی فوق با رعایت مفاد فصل ششم قانون مالیات های مستقیم ، مشمول مالیات موضوع ماده(124) این قانون می شوند.

چه مواردی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی شود؟

اما ماده 13 این طرح که به عنوان ماده(5) به قانون مالیات های مستقیم الحاق می شود به دارایی هایی اشاره دارد که مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی شوند :

بر اساس بند الف ملک مسکونی متعلق به «اشخاص غیرتجاری بالای 18 سال» که دوره تملک آن بیش از دو سال باشد و ملک مسکونی دیگری متعلق به اشخاص مذکور نباشد.

طبق تبصره یک این بند ، هر شخص حقیقی به تعداد همسر و «فرزند بالای 18 سال» وی که ملک مسکونی به آنها تعلق ندارد ، تا سقف 4 ملک با دوره تملک بیش از دو سال از مالیات موضوع این فصل معاف است؛ شرط برخورداری از این امتیاز ، عدم استفاده از معافیت مربوط به هریک از همسر و «فرزند بالای 18 سال» اشخاص فوق در پنج سال گذشته است.

بر اساس تبصره دو ، در صورتی که ملک مسکونی متعلق به اشخاص حقیقی صرفاً شرط «دوره تملک بیشتر از دو سال» را نداشته باشد ، حکم معافیت موضوع این جزء در خصوص اشخاص مذکور هر پنج سال یک بار جاری است.

تبصره سه حاکی از آن است که ملاک احراز مالکیت و اطلاعات سببی و نسبی موضوع این بند به ترتیب اطلاعات پایگاه داده موضوع ماده(169 مکرر) این قانون و پایگاه اطلاعات ثبت احوال کشور در زمان صدور صورتحساب الکترونیکی فروش دارایی موضوع این بند است.

بند ب حاکی از آن است که وسیله نقلیه موضوع بند (2) ماده(4) این قانون ، دارای پلاک شخصی و متعلق به اشخاص غیرتجاری بالای 18 سال که دوره تملک آن بیش از دو سال باشد و تنها «وسیله نقلیه دارای پلاک شخصی» متعلق به وی باشد.

طبق تبصره یک بند ب تعیین مصادیق وسایل نقلیه دارای پلاک های شخصی و غیرشخصی ، مطابق آیین نامه ای است که توسط وزارت کشور با همکاری وزارت راه و شهرسازی حداکثر 6 ماه پس از لازمالاجرا شدن این ماده تهیه می شود و به تصویب هیئت وزیران می رسد.

طبق تبصره دو ، حکم معافیت از پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه موضوع تبصره های (1) و (2) بند(الف) این ماده ، در خصوص دارایی های موضوع این جزء نیز جاری است.

طبق بند پ اولین معامله املاک پس از اخذ پروانه ساختمانی تا قبل از دریافت گواهی اتمام عملیات ساختمانی مشروط به اینکه بیش از چهار سال از تاریخ اخذ «اولین پروانه ساختمانی» نگذشته باشد و همچنین اولین انتقال املاک پس از دریافت گواهی اتمام عملیات ساختمانی.

طبق بند ت انتقال ماترک به صورت ارث و طبق بند ث ، انتقال املاک موضوع ماده (68) این قانون و قسمت اخیر ماده (70) این قانون در خصوص مناطق نظامی یا مرافق عامه؛ مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نمی شوند.

همچنین طبق بند ج ، انتقال دارایی های زیر مطابق شرایط تعیین شده و در بازه زمانی به شرح ذیل ، مشمول مالیات موضوع این فصل نمی شوند :

1- اولین انتقال دارایی های موضوع بندهای (1) و (2) ماده(4) این قانون که حسب مورد «تاریخ انتقال عین» یا «تاریخ انتقال حق واگذاری محل» در خصوص آن ها پیش از لازمالاجرا شدن این ماده است ، تا 4 سال پس از استقرار کارپوشه های غیرتجاری سامانه مودیان

2- دارایی های موضوع بندهای (3) و (4) ماده(4) این قانون که پیش از لازمالاجرا شدن این ماده تملیک شده اند تا شش ماه پس از استقرار کارپوشه های غیرتجاری سامانه مودیان

تبصره - دارایی های موضوع بند(3) ماده(4) متعلق به هر «شخص حقیقی بالای 18 سال» به میزان فروش معادل دویست گرم طلای 18 عیار از مالیات موضوع این فصل معاف است؛ شرط برخورداری از این معافیت تا سقف مذکور ، عدم استفاده از این معافیت در پنج سال گذشته است.

3- اراضی با کاربری کشاورزی اعم از باغ ها و زمین های زراعی خارج از حریم شهری به استثنای باغ ویلاها

تبصره - شرط استفاده از معافیت این بند ، دوره تملک بالای سه سال و زیر کشت بودن اراضی مذکور در حداقل سه سال از «دوره پنج ساله منتهی به تاریخ فروش» است. وزارت جهاد کشاورزی موظف است شرایط فوق را تشخیص دهد و به صورت سامانه ای به سازمان اعلام نماید. پنجاه درصد (%50) از مالیات موضوع این فصل در خصوص دارایی های موضوع این جزء ، به عنوان درآمد اختصاصی به وزارت جهاد کشاورزی اختصاص می یابد. آیین نامه اجرایی این تبصره حداکثر شش ماه پس از تاریخ لازمالاجرا شدن این ماده ، توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاری وزارت جهاد کشاورزی تهیه و به تصویب هیئت وزیران می رسد.

همچنین طبق بند چ ، انتقال بلاعوض دارایی های موضوع بندهای (1) و (2) ماده(4) این قانون.

تبصره- شرط برخوداری از معافیت این جزء ، درج بلاعوض بودن و درج ارزش ریالی دارایی در صورتحساب الکترونیکی مربوطه است؛ ارزش ریالی اظهار شده مندرج در صورتحساب الکترونیکی ، در حکم قیمت فروش است و قیمت مذکور مبنای محاسبه «درآمد اتفاقی موضوع فصل ششم باب سوم این قانون» و «عایدی سرمایه» در معامله بعدی است؛ حکم این بند در خصوص انتقال دارایی های مذکور که معامله مربوطه به انتقال آنها به صورت محاباتی انجام شده ، جاری نیست.

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو