پیشنهادات ستاد مناسب سازی برای خدمات رسانی بهتر گردشگری به معلولان

منبع: همگردی

3

1402/7/9

19:39


خبرگزاری مهر و ایرنا/ براساس آخرین خبرهای بدست رسیده، پیشنهادات ستاد مناسب سازی برای خدمات رسانی بهتر گردشگری به معلولان مطرح شد.

بیست و هشتمین جلسه ستاد هماهنگی و پیگیری مناسب سازی کشور و پنجمین نشست میز گردشگری دسترس پذیر در سالن فجر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با حضور اعضای ستاد و میزبانی علی اصغر شالبافیان معاون گردشگری این وزارتخانه، مهدی جمالی نژاد معاون وزیر کشور، احمد قادری رئیس سازمان بهزیستی و نمایندگان تشکل های مردم نهاد معلولان برگزار شد.

در این جلسه و همزمان با هفته گردشگری تفاهم همکاری مشترک میان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و سازمان بهزیستی کشور امضا و تبادل شد.

در این برنامه رضایی، رئیس ستاد مناسب سازی کشور گفت: بیش از 3.5 سال از آئین نامه مربوط به حمایت از معلولان گذشته و طبعاً باید همه معابر مناسب سازی می شدند اما این اتفاق نیفتاده است. در ماده 7 این آئین نامه بحث خدمات الکترونیک مطرح شد. در مدت شش ماه باید دستگاه ها کار خود را در این حوزه انجام می دادند. تنها 10 دستگاه به ما پاسخ دادند. از بیش از 90 دستگاه هنوز جوابی نگرفته ایم.

وی گفت: بحث ماده 13 نیز وزارتخانه ها را به رعایت ضوابط مکلف کرده است. اینها نشان می دهد که ما در حوزه قوانین کمبود نداریم اما میتوان اعتبارات لازم را کسب کرد.

رضایی به مسئولین حاضر در این نشست پیشنهاداتی داد و گفت: رفع نواقص مناسب سازی ساختمانهای اداری تابعه یکی از پیشنهادهای ما است. ساختمانهای اداری میراث فرهنگی وضعیت خوبی ندارند. ما توقع داریم حداقل امسال و سال آینده این ساختمانها برای حضور افراد دارای معلولیت آماده سازی شود.

رئیس ستاد مناسب سازی ادامه داد: در امتیاز بندی که ما انجام داده ایم بسیاری از این ساختمان ها صفر امتیاز گرفته اند. پیگیری مناسب سازی همه مراکز تحت نظارت بویژه مجتمع های رفاهی تأمین و تعبیه وسایل تجهیزات دسترس پذیری در اماکن تاریخی مانند رمپ متحرک و بالابر، ابلاغ ضوابط مناسب سازی، نصب تابلوهای اطلاع رسانی، دسترس پذیری همه درگاه های ارائه خدمات الکترونیکی برای همه افراد نابینا و کم بینا، مجهز کردن سیستم گویا، وجود مترجم ناشنوایان در مکان های پربازدید از جمله پیشنهادات ما است.

وی افزود: درخواست می کنیم اداره های میراث فرهنگی در ابنیه تاریخی مستقر نباشند یا در طبقه همکف قرار گیرند. همچنین در مناطق گردشگری یک فضای اختصاصی ویژه افراد دارای معلولیت مناسب سازی شود.

علی اصغر شالبافیان، معاون گردشگری، وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی هم در این جلسه گفت: جلسات ستاد مناسب سازی امیدبخش است، ما مصمم هستیم همه ظرفیتها را برای خدمت به مردم کشور بکار ببریم.

وی پیرامون پیشنهادات ستاد مناسب سازی برای خدمات رسانی بهتر گردشگری به معلولان افزود: کمک به دسترس پذیرتر کردن زیرساختهای کشور کمک به همت مردم کشور است تا از استعدادهای معلولان در همه حوزه استفاده کنند، زیرا معتقدیم معلولیت نباید مانع بروز سایر استعدادها و ظرفیتهای آنها شود.

شالبافیان بیان کرد: در دو سال گذشته تلاش کردیم کار گردشگری به خود معلولان واگذار شود در همین چارچوب میز گردشگری دسترس پذیر به خود معلولان واگذار شده است.

معاون وزیر میراث فرهنگی اظهار داشت: باید از هر فرصتی برای عملیاتی کردن نظرات معمولان استفاده کنیم اما لازم است انسجام بین تصمیمات صورت بگیرد، در جاهایی باید مطالبه گر باشیم اما در جاهایی هم باید خودمان اقدام کنیم، همه درخواستها و نظرات باید تدوین شود، آمادگی داریم ایفای نقش کنیم. تجارب و مشاهدات معلولان از کاستی ها نباید ناگفته بماند.

وی خاطرنشان کرد: رتبه بندی تاسیسات گردشگری در دستور کار است و چک لیستهای نظارتی وجود دارد که به صورت دوره ای مجموعه ها ارزیابی می شوند.

شالبافیان گفت: تجهیزات مورد نیاز را که در سایر کشورها وجود دارد و در سفرها تجربه می کنید به ما اعلام کنید تا اگر وارداتی هستند روند معافیتهای آنها را پیگیری کنیم. برای موفقیت این ستاد نیاز به همدلی و همکاری بیشتر داریم.

معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اظهارداشت: در قانون بودجه 1402 بندی مصوب شده که لازم است به استانداران ابلاغ شود، از پنج درصد بودجه در اختیار استانها با اولویت گردشگری به ویژه گردشگری دسترس پذیر هزینه شود.

محمد اسماعیل شیخ قرایی، دبیر میز گردشگری دسترس پذیر نیز گفت: کار خوبی بوده که مسئولیت این میز را به گروه های تخصصی فعال حوزه معلولیت واگذار کرده است و حمایت می شود، کارگاه های آموزشی مرتب برگزار می شود. رئوس و سرفصل های آموزشی تدوین شده راهنماهای گردشگری ویژه افراد معلول را شناسایی کردیم.

وی افزود: تقاضای ما این است قانونی تدوین شود که تاسیسات گردشگری مانند هتلها تخفیفات ویژه برای افراد دارای معلولیت در نظر بگیرند.

حیدر بنایی، نماینده تشکلهای غیردولتی جانبازان و ایثارگران نیز اظهار داشت: همانطور که ورزش برای جانبازان واجب است سفر و گردشگری برای جانبازان دارای معلولیت نیز واجب است، ساختمان های اداری شهری و تاسیسات گردشگری بین راهی و درون شهری دسترس پذیر شوند.

هادی میرزایی، مدیر کل موزه ها هم گفت: دسترس پذیری موزه ها و بناهای تاریخی را بنا به اولویت و شرایط موجود در دستور کار داریم، این تغییرات در بناهای باستانی کشور کمی سخت است اما در کاخ موزه ها و موزه های ملی انجام دادیم و درباره موزه های جدید الاحداث دستورات و ضوابط لازم ابلاغ شده است.

افشار، نماینده تشکل های مردم نهاد معلولان نیز افزود: گردشگری منجر به توانمندسازی معلولان می شود، اما مجتمع خدمات رفاهی مناسب سازی شده در برخی از محورهای مواصلاتی وجود ندارد. از همدان تا مشهد متاسفانه هیچ مجتمع خدمات مناسب سازی شده برای معلولان وجود ندارد.

ناهید کلوشانی، مدیر عامل بنیاد خیریه معلولان ایرانیان نیز گفت: تقریبا در هیچ جای ایران برای سفر انفرادی معلولان جایی وجود ندارد، در یزد کارهای خوبی شده است در کیش خیلی محدود دسترس پذیری انحام شده است، سازمانهای دولتی در اولویت بهزیستی اصلاح معماری ساختمان خود را آغاز کنید.

امیر قاسمی، رئیس ستاد گردشگری شهرداری تهران نیز در این جلسه اظهار داشت: تفاهم جامعی به زودی میان شهرداری تهران و وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی امضا خواهد شد، شهرداری بالاترین تخفیف ها را در سایر خدمات خود برای جانبازان و معلولان در نظر گرفته است.

شهبازی، مشاور دانش بنیان انجمن معلولان پارس گفت: جامعه معلولان در دهه آینده دو برابر می شود، لذا اطلاع رسانی در شبکه های اجتماعی ضروری است. معرفی خدمات در این سایت می تواند کمک کند. سایت موزه ها می توانند امکان بازدید مجازی را فراهم کنند.

اشتری، مدیر عامل شبکه ملی تشکل های مردم نهاد افراد دارای معلولیت شنوایی نیز افزود: معلولان ناشنوا بسیار مظلوم هستند لازم است در همه موزه ها بارکدهای معرفی با قابلیت خواندن با تلفن همراه قرار بدهند، کاخ موزه گلستان فیلم آموزشی درست کرده بود، دستمزد مترجمان زبان اشاره خیلی پایین است، در بیمارستان اگر مترجم نباشد اتفاقات ناگواری روی می دهد.

حسینی، معاون آموزش و پرورش و رئیس سازمان دانش آموزان استثنایی کشور نیز گفت: مدتهاست جهان از دسترس پذیری عبور کرده و دوره فراگیرسازی آغاز شده است. گردشگری ریشه در فرهنگ کهن ما دارد اما صنعت گردشگری نوپا است، اگر رویکرد به فراگیرسازی معطوف شود زیرساختهای گردشکری برای افراد دارای معلولیت فراهم خواهد شد.

وی به گردشگری کودک اشاره کرد و گفت: 105 هزار دانش آموز استثنایی داریم، در برنامه هفتم توسعه الزام شده دانش آموزان در طول سال 2 اردو بروند البته اراده برای سفر مهم است و بچه ها در سفر خانوادگی مهمترین محرک هستند، اگر تسهیلات برای کودکان دارای معلولیت در نظر گرفته شود رونق گردشگری در این بخش ایجاد خواهد شد.

احمد قادری، رئیس سازمان بهزیستی کشور نیز اظهار داشت: در کشور آبادی های پنهان وجود دارد، استعدادها و نهادهایی وجود دارد که میتواند به توسعه مناسب سازی کمک کند. البته باید این روند و فرآیند مردمی سازی شود.

وی گفت: مناسب سازی به تاب آوری خانواده هم مرتبط است، دولت ها باید کمک کنند امیدوارم همه نهادها طوری گام بردارند که در بودجه نویسی 1403 اعداد و ارقام خوبی برای مناسب سازی برسند ظرفیت سازی در منظر عمومی نهادها صورت گیرد تا گروه معلولان جامعه دارای کرامت و شانیت بیشتر شوند.

قادری تصریح کرد: هفته جهانی معلولان نزدیک است. یک پیش رویداد را برنامه ریزی کنیم تا توجه همه ارکان جامعه جلب شود.

پیشنهادات ستاد مناسب سازی برای خدمات رسانی بهتر گردشگری به معلولان

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو