سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر

محمد احسانی، محمود اربابی، همایون اسعدیان، یلدا جبلی، رضا درستکار، سیدمحمود رضوی و حسین کرمی هیئت انتخاب سی‌وهشتمین دوره جشنواره فیلم فجر بودند که 22 فیلم را برای حضور در بخش رقابتی یا همان سودای سیمرغ برگزیدند. «آبادان یازده ۶۰»، به کارگردانی مهرداد خوشبخت و تهیه‌کنندگی حسن کلامی، «آتابای» به کارگردانی نیکی کریمی و تهیه‌کنندگی خودش، «آن شب» به کارگردان کوروش آهاری و تهیه‌کنندگی محمد درمنش، «ابر بارانش گرفته» به کارگردان مجید برزگر و تهیه‌کنندگی خودش، «پوست» به کارگردانی بهمن آرک و بهرام آرک و تهیه‌کنندگی محمدرضا مصباح، «تومان» به کارگردانی مرتضی فرشباف و تهیه‌کنندگی سعید سعد، «خروج» به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا و تهیه‌کنندگی حبیب‌اله والی‌نژاد، «خوب، بد، جلف ۲: ارتش سری» به کارگردانی پیمان قاسم‌خانی و تهیه‌کنندگی محسن چگینی، «خورشید» به کارگردانی مجید مجیدی و تهیه‌کنندگی امیر بنان و مجید مجیدی، «خون شد» به کارگردانی مسعود کیمیایی و تهیه‌کنندگی جواد نوروزبیگی، «درخت گردو» به کارگردانی محمدحسین مهدویان و تهیه‌کنندگی سیدمصطفی احمدی، «دوزیست» به کارگردانی برزو نیک‌نژاد و تهیه‌کنندگی سعید خانی، «روز بلوا» به کارگردانی بهروز شعیبی و تهیه‌کنندگی محمدرضا تخت‌کشیان، «روز صفر» به کارگردانی سعید ملکان و تهیه‌کنندگی خودش، «سه کام حبس» به کارگردانی سامان سالور و تهیه‌کنندگی خودش، «سینما شهر قصه» به کارگردانی کیوان علی‌محمدی و علی‌اکبر حیدری و تهیه‌کنندگی کیوان علی‌محمدی، «شنای پروانه» به کارگردانی محمد کارت و تهیه‌کنندگی رسول صدر عاملی، «عامه‌پسند» به کارگردانی سهیل بیرقی و تهیه‌کنندگی خودش، «قصیده گاو سفید» به کارگردانی بهتاش صناعی‌ها و تهیه‌کنندگی سید غلامرضا موسوی، «مردن در آب مطهر» به کارگردانی نوید محمودی و تهیه‌کنندگی جمشید محمودی، «مغز استخوان» به کارگردانی حمیدرضا قربانی و تهیه‌کنندگی حسین پورمحمدی و «من می‌ترسم» به کارگردانی بهنام بهزادی و تهیه‌کنندگی خودش، فیلم‌های بیست و دوگانه حاضر در بخش سودای سیمرغ سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر هستند. پسرکشی (محمدهادی کریمی)، زنبور کارگر (افشین صادقی)، بی‌صدا حلزون (بهرنگ دزفولی‌زاده)، عروسی مردم (مجید توکلی) و عنکبوت (ابراهیم ایرج زاد) هم به‌عنوان فیلم‌های رزرو این بخش از سوی هیئت انتخاب، معرفی شدند.

از گمانه‌زنی تا اعلام رسمی

به گزارش مووی مگ به نقل از روزنامه همدلی، دیروز روابط عمومی جشنواره فیلم فجر اعلام کرد که نرگس آبیار نویسنده و کارگردان سینما، تورج اصلانی کارگردان و مدیر فیلم‌برداری سینما، عباس بلوندی طراح صحنه و لباس سینما، رضا پورحسین مدیر فرهنگی، فریدون جیرانی نویسنده و کارگردان سینما، سعید راد بازیگر سینما، محمدمهدی عسگرپور کارگردان و تهیه‌کننده سینما، طهماسب صلح‌جو منتقد سینما و مازیار میری کارگردان سینما، ۹ داوری هستند که امسال بناست فیلم‌ها و عوامل برگزیده بخش «سودای سیمرغ» را انتخاب کنند.

فریدون جیرانی نویسنده و کارگردان سینما ساعتی قبل از اینکه نام داوران بخش سودای سیمرغ به‌طور رسمی از سوی روابط عمومی جشنواره فیلم فجر اعلام شود، گفت: «من با هیچ رسانه و یا شخصی پیرامون حضورم در جمع هیئت‌داوران جشنواره صحبت نکرده‌ام و اگر اسمی از من آمده، یک گمانه‌زنی است».

او ادامه داد: «گزینه‌های مختلفی برای داوری در بخش سودای سیمرغ ممکن است مطرح شود و همه هم درباره آن نام‌ها حرف بزنند اما هنوز هیچ‌چیزی قطعی و رسمی نیست و هیچ داوری هم به‌صورت رسمی از سوی دبیرخانه جشنواره فیلم فجر معرفی نشده است

جیرانی در پایان سخنانش، به میزان گفت: «برای حضور در جمع هیئت‌داوران جشنواره با من صحبت‌هایی شده بود، منتها این حرف‌ها به دو ماه پیش برمی‌گردد. هیچ‌چیز رسمی نبود و به‌نوعی این پیشنهاد را کاملاً دوستانه با من مطرح کردند و قرار بود درباره آن فکر کنم

تازه با خبر شدم

سعید راد بازیگر شناخته‌شده سینمای ایران هم که نامش بین داوران این بخش آمده است، پیش از گفت‌وگو با «همدلی» از معرفی شدنش به‌عنوان یکی از اعضای هیئت‌داوران بی‌خبر بود و دراین‌باره گفت: «مدتی قبل به من پیشنهاد حضور در جمع هیئت‌داوران این دوره را داده بودند و من هم موافقت ضمنی خودم با این اتفاق را اعلام کرده بودم، اما الآن از اعلام این خبر مطلع شدم».

او ادامه داد: «در این شرایط اظهارنظر درباره ترکیب هیئت داوران و مواردی ازاین‌دست خیلی زود است. باید جلسه‌ای دراین‌باره تشکیل شود و بعد از جمع‌بندی بشود سخن گفت. درباره داروی جشنواره هم‌الان حرف زدن خیلی زود است و باید این بخش را به بعد از جشنواره موکول کنیم

تورج اصلانی کارگردان و مدیر فیلمبرداری در سینما که مدتی قبل «حمال طلا» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی او در بخش رقابتی جشنواره بین‌المللی «چاتراپاتی شیواجی» هندوستان جایزه بهترین فیلمنامه را به‌دست آورد و آن جایزه را به کاپیتان «ولادیمیر گاپوننکو»، خلبان اوکراینی پرواز شماره PS٧٥٢ و ١٧٦جان‌باخته این هواپیما تقدیم کرده بود، هم ظاهراً بعد از انتشار خبر روابط عمومی جشنواره سی‌وهشتم در جریان حضورش در میان داوران این دوره قرار گرفته بود. او به «همدلی» گفت: «الآن در حال رانندگی هستم و دارم به‌سوی محل برگزاری جلسه‌ای با آقای داروغه زاده می‌روم

گفت‌و‌گو درباره تخصص و اختیارات اعضای هیئت داوران

اصلانی درباره موضوع جلسه‌اش با داروغه‌زاده هم گفت: «صحبت من با ایشان به تخصص و البته اختیارات هیئت برمی‌گردد. اگر حضور اعضای هیئت داوران بر اساس تخصص‌شان باشد و البته هر یک از افراد بتوانند اختیارات کافی را به‌عنوان داور داشته باشند، در هیئت‌داوران حضور خواهم داشت، در غیر این صورت ترجیح می‌دهم کنار بکشم».

هرچند تماس‌های روزنامه همدلی با بقیه اعضای هیئت‌داوران بخش سودای سیمرغ این دوره که از سوی روابط عمومی جشنواره فجر اعلام شده، به نتیجه نرسید و نتوانستیم نظر آنها را هم درباره انتخاب‌شان به‌عنوان عضوی از هیئت‌داوران و البته بقیه افراد انتخاب‌شده، جویا شویم، اما به نظر می‌رسد نظرات سه نفر از این هیئت، نشان‌دهنده غافلگیری آنها از انتخاب‌شان به‌عنوان اعضای هیئت‌داوران برای انتخاب فیلم‌ها در بخش رقابتی باشد.

داوری که در جشنواره تجلیل می‌شود

به نظر می‌رسد ترکیب این هیئت‌داوران چند نکته جالب را پیش روی طرفداران سینما قرار می‌دهد؛ اول اینکه تعداد اعضای این هیئت دو نفر بیشتر از سال‌های قبل است و درحالی‌که در دوره‌های قبل هفت نفر داور برای بخش سودای سیمرغ حضور داشتند، در این دوره نام 9 نفر آمده است. از سوی دیگر در دوره‌های گذشته نام یک چهره سیاسی در میان داوران بخش سودای سیمرغ به چشم می‌خورد اما در این دوره از چنین شخصیتی خبری نیست. این نکته را هم نباید از قلم انداخت که در این دوره قرار بوده بزرگداشتی برای فریدون جیرانی در جشنواره فیلم فجر برگزار شود و حالا نام او به‌عنوان یکی از اعضای هیئت‌داوران بخش رقابتی اعلام شده است. گستردگی تخصص اعضای هیئت‌داوران در این دوره هم می‌تواند در جایگاه خودش جالب باشد و حضور یک فیلم‌بردار، طراح صحنه و لباس و یک مدیر فرهنگی تنوع لیست هیئت‌داوران این دوره را دو چندان کرده است.