درمان خروپف شبانه؛ دلایل خرناس، عوارض آن و روش های درمان مختلف

منبع: روزانه

1

1402/11/9

14:54


خروپف (Snoring) صدای نسبتا خشن و بلندی است که در زمان خواب ایجاد می شود. زمانی فرد خروپف می کند که جریان هوا در زمان تنفس، سبب لرزش بافت های …

خروپف (Snoring) صدای نسبتا خشن و بلندی است که در زمان خواب ایجاد می شود. زمانی فرد خروپف می کند که جریان هوا در زمان تنفس، سبب لرزش بافت های پشت گلویش شود. خروپف می تواند از طریق دهان، بینی یا هر دوی آن ها اتفاق افتد. برخی افراد تصور می کنند که خروپف فقط در زمانی که فرد به خواب عمیق می رود، رخ می دهد؛ در صورتی که در هر مرحله ای از خواب، امکان خروپف وجود دارد. خروپف، یک مشکل شایع در میان مردم است به طوری که 40 درصد از خانم ها و 57 درصد از آقایان، به آن مبتلا هستند.

اکثر این افراد در رده های سنی 40 تا 60 سال می باشند. حدود یک چهارم افرادی که دچار خروپف شبانه هستند، خروپف را یک عارضه یا بیماری نمی دانند و آن را یک امر عادی تلقی می کنند. حدود ده تا دوازده درصد از کودکان نیز در خواب، خروپف می کنند. خروپف، با اینکه ممکن است برای دیگران آزاردهنده باشد، اما پدیده ای بی ضرر است.

با این وجود، خروپف در برخی افراد می تواند نشان دهنده یک نوع اختلال پزشکی به نام آپنه انسدادی خواب یا OSA باشد و حتما باید تحت درمان قرار گیرد. در این مقاله قصد داریم به علت خروپف شبانه و روش های درمان آن بپردازیم. با ما همراه باشید. 

درمان خروپف شبانه؛ دلایل خرناس، عوارض آن و روش های درمان مختلف

خرناس یا خروپف چیست؟ 

همان طور که گفتیم خروپف صدای ناگوار و خشنی است که به دلیل لرزش بافت در هنگام تنفس و جریان هوا، از بافت گلو خارج می شود. در حال حاضر بیشتر افراد، به خروپف شبانه دچار هستند اما در برخی از آن ها خرناس، مشکلی مزمن و طولانی مدت است.

گاهی ممکن است خرناس، نشان دهنده یک بیماری جدی باشد. علاوه بر این، خرناس می تواند برای شریک زندگیتان یا اطرافیان نیز آزاردهنده باشد. برای جلوگیری از این عارضه، تغییر سبک زندگی، اجتناب از نوشیدن الکل، کاهش وزن و به پهلو خوابیدن می توانند موثر باشند. علاوه بر این، ابزار های جراحی و پزشکی خاصی نیز در بازار برای کاهش خرناس، عرضه می شوند. خرید این ابزار های پزشکی برای همه افراد ضروری نیست و فقط برخی از افراد، ممکن است که به آن نیاز داشته باشند. 

دلایل خروپف شبانه

 خروپف می‌ تواند به دلایل مختلفی مانند آلرژی، سرماخوردگی، آناتومی دهان و سینوس‌ ها و بالا رفتن وزن ایجاد شود. وقتی که فرد به خوابی عمیق فرو می رود، ماهیچه های زبان، گلو و سقف دهان او شل و راه تنفس بسته می شود و دچار لرزش می ‌گردد. آناتومی دهان، یکی از دلایل خروپف شبانه است. اگر کام نرم، متورم شود، باعث تنگ شدن راه هوایی می گردد.

همچنین افرادی که چاق هستند و اضافه وزن دارند، ممکن است که در پشت گلویشان، یک بافت اضافی ایجاد شود که راه هوایی آن ها را تنگ می‌ نماید. خوردن الکل قبل خواب نیز می‌تواند سبب خرناس شود. الکل باعث شل شدگی عضلات گلو و همچنین از بین بردن مقاومت راه‌ های هوایی، در مقابل انسداد می ‌شود. انحراف بینی یا احتقان مزمن بینی نیز می تواند سبب خرناس شود. نداشتن خواب کافی، عضلات گلو را شل کرده و منجر به خرناس می شود.

زمانی که فرد به پشت می خوابد، خرناس بلند تر و طولانی تر خواهد شد؛ زیرا راه هوایی به دلیل اثر نیروی گرانش بر گلو، تنگ تر می شود. ممکن است که ماهیچه زبان و گلو نیز بیش از حد شل شوند که این امر سبب بسته شدن راه هوایی و در نتیجه خرناس می شود. از دیگر دلایل خروپف شبانه می توان به مشکل در زبان کوچک اشاره کرد. زبان کوچک، قسمت انتهایی و بالایی دهان است. این قسمت اگر بلند باشد، راه بینی تا گلو را باریک تر می کند و موجب انسداد راه هوایی می گردد.

مطلب مشابه: درمان گرفتگی عضلات پا در خواب؛ دلایل گرفتن ماهیچه پا و اقدامات هنگام گرفتگی

عوارض خروپف

خروپف، گاهی برای دیگران بسیار آزاردهنده می شود. Snoring گذشته از اینکه می تواند میان شما و هم اتاقی هایتان اختلاف ایجاد کند، اگر ناشی از OSA باشد، عوارض زیادی برایتان به دنبال خواهد داشت. خروپف شبانه، ممکن است کیفیت خواب شما را مختل نسازد، اما می تواند عوارضی چون عصبانیت مکرر، ناامیدی، خواب آلودگی روزانه، عدم تمرکز، فشار خون بالا، افزایش بیماری قلبی و سکته مغزی، افزایش مشکلات رفتاری مانند عدم یادگیری و پرخاشگری در کودکان و افزایش خطر تصادفات به دلیل کمبود خواب را در شما افزایش دهد.

درمان خروپف شبانه؛ دلایل خرناس، عوارض آن و روش های درمان مختلف

عواملی که سبب خروپف شبانه می شوند؟ 

Snoring می تواند دلایل مختلفی داشته باشد و برای هر فردی اتفاق افتد. معمولا عواملی چون اضافه وزن، مصرف الکل، مشکلات بینایی، سابقه خانوادگی، جنسیت مذکر و راه هوایی تنگ باعث خرناس می شوند. از دیگر مشکلاتی که منجر به خروپف شبانه می شوند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داشتن لوزه سوم
  • انحراف پولیپ بینی
  • انحراف تیغه بینی
  • آپنه انسدادی خواب یا OSA
  • سیگار کشیدن قبل خواب
  • نوشیدن الکل قبل خواب
  • التهاب سرما خوردگی یا آلرژی
  • وضعیت یائسگی
  • بارداری
  • وراثت و داشتن سابقه خانوادگی آپنه انسدادی
  • اضافه وزن
  • مصرف دارو هایی چون داروی ضد سرماخوردگی، آنتی هیستامین و دارو های خواب آور
  • خوابیدن روی متکایی که بیش از اندازه نرم است
  • به پشت خوابیدن یا در اصطلاح طاق باز خوابیدن
  • بالا رفتن سن و به دنبال آن، تحلیل رفتن ماهیچه های گلو

علت خروپف در کودکان چیست؟ 

در بیشتر مواقع، خرناس کودکان موقتی است و بعد از مدتی از بین می رود. خروپف در کودکان معمولاً به دلیل آلرژی فصلی یا در زمان سرماخوردگی به وجود می‌آید؛ اما گاهی خروپف کردن کودکان، باید جدی گرفته شود. اگر کودک شما بیش از حد خسته است و به زمان خواب او اختلالات جدی وارد شده است یا تهاجمی، تحریک پذیر و بداخلاق شده است و صبح ها به سختی از خواب بیدار می شود، حتما باید به متخصص اطفال مراجعه شود. شایع ترین علت خرناس شبانه در کودکان، آپنه انسدادی خواب می باشد.

بر اثر این اختلال، سطح اکسیژن کاهش و جریان هوا مسدود می شود و در نهایت، کودک از خواب بیدار می شود. معمولا یک تا چهار درصد کودکانی که خرناس می کنند، به این مشکل مبتلا هستند. در بیشتر موارد، آدنوئید ها و بزرگ شدن لوزه، سبب خروپف شبانه در کودکان می شوند. نوزادان تازه متولد شده نیز ممکن است تنفس پر سر و صدایی داشته باشند. این تنفس گاهی شبیه خروپف کردن به نظر می رسد که در بیشتر مواقع خطرناک نیست؛ زیرا مجرای بینی نوزادان کوچک است و خشکی یا مخاط اضافی، سبب بروز این مشکل می شود.

چه زمانی خروپف خطرناک است؟ 

همان طور که گفتیم خروپف های شبانه بلند می توانند به دلیل اختلالات آپنه انسدادی خواب باشند که موجب اختلال در خواب و قطع تنفس می شوند. اگر در خواب با صدای بلند خروپف می کنید یا یکی از چند علائم خواب آلودگی در روز، مکث در هنگام تنفس، اختلالات خواب، عدم تمرکز، فشار خون بالا و افسردگی شدید را همراه با یکدیگر دارید، خروپف می تواند خطرناک شود و حتما برای درمان آن باید به پزشک مراجعه کنید. 

درمان خروپف شبانه؛ دلایل خرناس، عوارض آن و روش های درمان مختلف

روش های درمان خروپف شبانه 

برای درمان خروپف، روش های زیادی وجود دارد که بعضی از آن ها مانند عمل جراحی، هزینه زیادی به دنبال خواهند داشت. امروزه برای درمان خروپف روش های جدیدتری ابداع شده است که ارزان، آسان و بی خطر هستند. در ادامه شما را با برخی از این روش ها که شامل قطره ضد خروپف، چسب خروپف، گیره بینی رفع خروپف، استفاده از دارو هایی گیاهی و قرص هستند، بیشتر آشنا می کنیم. 

قطره ضد خروپف

دهانشویه استاپ اسنورینگ یا قطره ضد خروپف، دهانشویه کاملا گیاهی است و در ترکیبات آن از اسانس های ترکیبات گیاهی استفاده شده است. با خرید این قطره می توانید خروپف شبانه را کم کرده و هزینه های خود را به حداقل برسانید. این محلول، از یازده گیاه دارویی مفید مانند اکالیپتوس، لیمو، نعنا، مریم گلی و… به دست آمده است که برای ضدعفونی مجاری تنفسی و برطرف کردن خروپف بسیار موثر و کارآمد هستند.

این دهانشویه، خلط آور است و اثر ضد التهابی دارد. دهانشویه استاپ اسنورینگ، یک آنتی باکتریال بسیار قوی است که باکتری های مضر دهان را از بین می برد و با ترکیبات گیاهی خاصی که در آن به کار رفته، سبب ضد عفونی کردن گلو و مجاری تنفسی می شود. برای درمان خروپف شبانه به وسیله این قطره، می بایست شب ها بعد از مسواک زدن از آن استفاده کنید. برای این منظور، چهار قاشق غذاخوری از محلول را پشت گلو ریخته، سپس آن را غرغره کنید. بعد از گذشت 15 تا 20 ثانیه، محلول را بیرون بریزید. 

مطلب مشابه: دلیل دیدن خواب های ترسناک؛ تاثیر تجربیات و اتفاقات زندگی برای کابوس دیدن

چسب خروپف

یکی دیگر از روش های درمان خروپف شبانه، استفاده از چسب خروپف می باشد. این محصول به اسم های دیگری نیز مانند نوار بینی، چسب بینی، نازال استریپ یا نوار ضد خروپف شناخته می شود. چسب خروپف، از موادی انعطاف پذیر تولید شده است. این محصول، بالای سوراخ های بینی قرار گرفته و با کشیدن آن ها به سمت بالا، راه هوایی را باز می کند. با انجام این عمل، سینوس های ملتهب، باز و تنفس آسان تر می شود.

چسب ضد خروپف برای افراد بالای پنج سال که سینوزیت دارند، ورزشکاران و افرادی که دچار انسداد بینی مزمن و انحراف تیغه بینی هستند، بسیار مناسب است. در هنگام استفاده از این چسب، باید به نکاتی که در ادامه به آن ها می پردازیم، توجه کنید: 

  • شست و شوی بینی، قبل از استفاده از چسب ضد خروپف 
  • از مواد آرایشی یا روغن استفاده نکنید؛ چون کارایی این محصول را کاهش می دهند. 
  • نباید روی پوست زخم دار، سوخته، ملتهب، آسیب دیده و حساس، از چسب های بینی، استفاده شود. 
  • سی دقیقه قبل از خواب، چسب بینی را روی قسمت پل بینی بگذارید و در امتداد کناره های بینی، دو انتهای آن را به سمت پایین فشار دهید تا در تماس با اطراف بینی قرار گیرد. 
  • هر یک از چسب های ضد خروپف یک بار مصرف هستند و استفاده بیش از دوازده ساعت از آن ها توصیه نمی شود. 

گیره بینی رفع خروپف

گیره بینی رفع خروپف، یکی دیگر از روش های موثر برای رفع خروپف شبانه است. گیره رفع خروپف، گیره ای سیلیکونی است که دو سر دارد. در هر کدام از سر های گیره، گوی های فلزی که خاصیتی مغناطیسی دارند، تعبیه شده اند. این گیره باید ده دقیقه قبل خواب وارد بینی شود تا مجرای ورودی هوا را باز کند. خاصیت مغناطیسی گیره رفع خروپف، تنفس را برای افراد راحت تر کرده است. بعد از دو هفته استفاده مداوم از این گیره ها، خروپف به صورت کامل از بین می رود. 

درمان خروپف شبانه؛ دلایل خرناس، عوارض آن و روش های درمان مختلف

چانه بند ضد خروپف 

چانه بند ضد خروپف، محصولی است که از مواد نئوپرن یا پارچه انعطاف پذیر ساخته شده است. در زمان استفاده، قسمتی از این محصول روی چانه قرار می گیرد و روی سر پیچیده می شود. در واقع چانه بند در زمان خواب، دهان را بسته نگه می دارد و اجازه تنفس از راه دهان را نمی دهد. نکته مهمی که باید به آن دقت کرد این است که چانه بند، روشی دائمی برای درمان خروپف محسوب نمی شود و فقط در زمان استفاده از آن، مشکل حل می گردد. همچنین در مواقعی که مشکل فرد به دلیل انسداد راه بینی مانند آلرژی، حساسیت یا انحراف بینی باشد، این محصول کارساز نیست. 

داروهای گیاهی درمان خروپف 

خروپف را می توان با به کارگیری برخی از روش های گیاهی و خانگی مانند استفاده از عرق نعنا، روغن زیتون، پودر هل و… درمان کرد. برای درمان Snoring به وسیله عرق نعنا، به یک لیوان آب، یک یا دو قطره عرق نعنا اضافه کنید و قبل از خواب، آن را غرغره کنید. بهتر است این کار هر شب تکرار شود. از روغن زیتون نیز می توان برای درمان Snoring، استفاده کنید به این صورت که هر شب قبل خواب دو یا سه قطره روغن زیتون، بخورید. اگر از طعم روغن زیتون خوشتان نمی آید، می توانید مقداری عسل به آن اضافه و قبل از خواب میل کنید.

کره نیز برای درمان خروپف بسیار موثر است. می توانید درون مایکروویو مقداری کره تصفیه شده را گرم و به وسیله قطره چکان، دو یا سه قطره از آن را درون سوراخ های بینی بریزید. این عمل را هر شب قبل از خواب و بعد از بیدار شدن تکرار کنید. هل نیز باعث کاهش خروپف می شود. به یک لیوان آب گرم، نصف قاشق چایخوری پودر هل اضافه کنید و حدود نیم ساعت قبل از خواب، آن را بنوشید. این کار به تدریج، خروپف را کاهش می دهد. برای کاهش خروپف می توانید از زردچوبه نیز استفاده کنید.

به این صورت که به یک لیوان شیر گرم، دو قاشق چایخوری پودر زردچوبه اضافه کرده و نیم ساعت قبل از خواب، آن را بنوشید. این کار باید هر شب تکرار شود تا بهترین نتیجه ممکن حاصل شود. از دیگر روش های گیاهی درمان خروپف استفاده از برگ گزنه است. به یک فنجان آب جوش، یک قاشق غذاخوری برگ خشک شده گزنه اضافه کنید، سپس اجازه دهید پنج دقیقه بماند و سپس آن را قبل از خواب بنوشید. حتی می توانید در طول روز نیز 2 تا 3 فنجان از این دمنوش را میل کنید.

مصرف سیر خام نیز باعث کاهش خروپف می شود؛ به این صورت که یک یا دو عدد سیر خام را جویده و بعد از آن یک لیوان آب بنوشید. می توانید برای درمان خروپف، قبل خواب چند تکه آناناس نیز مصرف کنید؛ زیرا آناناس خاصیت ضد التهابی دارد. عسل نیز سبب کاهش خروپف می شود. به یک لیوان آب گرم، یک قاشق غذا خوری عسل اضافه کنید و آن را قبل خواب برای درمان خروپف مصرف کنید. همچنین می توانید برای شیرین کردن چای بعد از شام، از عسل به عنوان شیرین کننده استفاده کنید. بابونه، یکی دیگر از ترکیبات گیاهی موثر برای کاهش خروپف است. یک چای کیسه ای بابونه یا یک قاشق غذاخوری از گل بابونه را به یک لیوان آب جوش اضافه کرده و 15 دقیقه صبر کنید. سپس یک قاشق عسل به آن اضافه کنید و قبل از خواب آن را میل نمایید. 

فشار مثبت هوایی مداوم یا CPAP

در این روش باید در زمان خواب، ماسک را روی بینی یا دهان قرار دهید. ماسک با فشار، هوا را از درون کپسول وارد راه های هوایی می کند تا مجاری هوا در هنگام خواب، باز نگه داشته شوند. با این روش، خرناس شبانه از بین می رود و بیشتر برای کسانی که به آپنه انسدادی خواب مبتلا هستند، مناسب است. اگر چه که فشار مثبت هوایی مداوم یک روش موثر و قابل اعتماد برای درمان خروپف شبانه است اما ممکن است برای برخی افراد مناسب نبوده و مشکل ساز شود. 

درمان خروپف شبانه؛ دلایل خرناس، عوارض آن و روش های درمان مختلف

قرص درمان خروپف

در حال حاضر از دارویی به نام AD109 برای درمان خروپف استفاده می شود. این قرص حاوی اکسی بوتینین و آتوموکستین است. از آتوموکستین به صورت گسترده برای درمان اختلالات بیش فعالی در کودکان که ناشی از کمبود توجه است، استفاده می شود. این دارو سبب افزایش سطح نورآدرنالین می شود و به بهبود تمرکز، کمک می نماید. به عقیده محققان نورآدرنالین، باعث تحریک آزادسازی نورون های حرکتی می شود.

این نورون ها، خطر انسداد عضلات را در زمان خواب، کاهش می دهند. داروی اکسی بوتینین نیز معمولا برای افرادی که به بی اختیاری ادرار مبتلا هستند، تجویز می شود. این دارو، اسپاسم عضلات کنترل کننده مثانه را کاهش می دهد و از نشت ادرار جلوگیری می کند. در سال 2018، محققان این دو دارو را روی افرادی که دچار خواب خروپف شبانه بودند، امتحان کردند و متوجه تاثیر شگفت انگیز آن روی این افراد شدند. هم اکنون شرکت آمریکایی Apnimed این دو دارو را در قالب یک کپسول، ترکیب کرده است و در حال انجام آزمایشات بالینی روی آن است. 

عمل جراحی خروپف

 همان طور که گفتیم برای باز کردن راه هوایی فوقانی و همچنین جلوگیری از باریک شدن آن ها در خواب، روش های متعددی وجود دارند که آخرین مرحله آن جراحی است. یکی از روش های جراحی روشی به نام UPPP است که به فرد بیهوشی عمومی داده می شود؛ سپس بافت های اضافی گلو، برداشته می شوند.

در روش دیگری به نام MMA، حرکات فک پایین و بالا را اصلاح می کنند که این امر به باز کردن راه هوایی کمک می کند. تکنیک دیگری نیز وجود دارد که در آن محرکی به عصب های گلو اعمال می شود و به وسیله آن حرکت رو به جلو زبان، کنترل خواهد شد؛ از این رو در زمان تنفس، زبان دیگر باعث مسدود شدن راه هوایی نمی گردد. 

تشخیص خروپف

ممکن است همسرتان متوجه خرناس کردن شما در خواب شده باشد. پزشک در زمان تشخیص و بررسی علائم خرناس، از شما و همسرتان سوالاتی خواهد پرسید. باید در مورد سابقه پزشکی خود، اطلاعات کاملی را در اختیار پزشک متخصص، قرار دهید. سپس پزشک معاینه فیزیکی انجام می دهد و مشکلاتی که سبب مسدود شدن راه هوایی می شوند را بررسی می نماید. مواردی مانند تورم لوزه ها، انحراف بینی و احتقان مزمن بینی به دلیل سینوزیت یا رینیت ها می توانند از علل اصلی این مشکل باشند.

همچنین پزشک ممکن است به منظور تشخیص دقیق علت خروپف، آزمایش های تصویربرداری یا مطالعه خواب را تجویز کند. آزمایش تصویر برداری، با استفاده از روش هایی چون ام آر آی، سی تی اسکن و اشعه ایکس، به راحتی قابل انجام است و می تواند مشکلاتی که باعث بسته شدن راه هوایی می شود را تشخیص دهد. برای انجام آزمایش مطالعه خواب نیز از یک دستگاه استفاده می شود که در زمان خواب مواردی مانند تنفس، فعالیت مغز و ضربان قلب را بررسی می کند. به این آزمایش، پلی سونوگرافی نیز گفته می شود و ممکن است در آزمایشگاه یا در خانه، زمانی که فرد خواب است، روی آن انجام گیرد. 

درمان خروپف شبانه؛ دلایل خرناس، عوارض آن و روش های درمان مختلف

سخن پایانی

میلیون ها نفر مبتلا خرناس یا همان تنفس با صدای بلند در خواب هستند. این عارضه با افزایش وزن و سن، بیشتر شده و می تواند سبب خواب نا آرام بدون از بین بردن خستگی، باشد. برای پیشگیری از خروپف راه حل خاصی وجود ندارد اما می توان از عواملی که سبب ایجاد این عارضه می شوند، جلوگیری کرد.

تغییر سبک زندگی، کم کردن وزن، نوشیدن آب بیشتر و خوابیدن به پهلو، از عواملی هستند که از خروپف شبانه، جلوگیری می کنند. اگر دچار علائم خروپف که آن ها را به طور کامل توضیح دادیم، شدید، بهتر است به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است که خروپف همراه با آپنه انسدادی خواب بوده و خطرناک باشد . اگر کودک شما در خواب خروپف می کند، باید به متخصص اطفال مراجعه کنید. مشکلات گلو و بینی، مانند لوزه های بزرگ شده و همچنین چاقی در کودکان، می توانند راه هوایی را محدود کرده و منجر به آپنه انسدادی خواب در آن ها شوند. 

منبع: webmd.com

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو