حرف زدن کودک از چه سنی شروع میشود؟

منبع: نی نی بان

136

1398/8/16

11:50


حتی همان غان و غون‌های روز‌های اول هم برای والدین از زیبا‌ترین تصنیف‌ها شیرین‌ترند. شیرینی که با یک لبخند و بوسه به کودک هم منتقل می‌شود و انگیزه او برای تکرار اولین صداهایی که حنجره‌اش از پس ایجاد‌شان بر‌آمده را بیشتر می‌کند.گرچه همه والدین با عبور کودک‌شان از یک‌ سالگی انتظار شنیدن کلمات متعدد و حتی جملات ساده را از او دارند، اما بعضی کودکان حتی پس از فوت کردن شمع تولد‌شان هم چیز زیادی را به زبان نمی‌آورند و تعداد واژگانی که به زبان می‌آورند از انگشتان یک دست هم فراتر نمی‌رود.
اگر شما مادر کودکی نوپا باشید، انتظار شنیدن اولین کلمات از او ممکن است در آغاز پر از اشتیاق و بعد از گذشت مدتی سرشار از اضطراب باشد، اما اگر این مطلب را بخوانید هم می‌توانید به کودک‌تان در یادگرفتن اولین واژه‌ها کمک کنید و هم با داشتن انتظاری منطقی از او، بدانید که تا کجا باید صبر کنید و از چه زمانی به بعد باید پای متخصصان را به این ماجرا باز کنید.

اگر پسر است، دیر نشده
از قدیم می‌گفتند که پسرها دیرتر از دخترها به حرف می‌آیند و راه می‌افتند اما برای والدینی که پسر دارند، این توجیه مادربزرگ‌ها آرامش‌بخش نیست. اما اگر شما هم یکی از این مادران باشید، شاید دانستن اینکه از نظر علمی این واقعیت قدیمی توجیه‌پذیر است به شما کمک کند.
روانپزشک‌ها می‌گویند دخترها معمولا زودتر از پسرها حرف زدن را شروع می‌کنند چون برخی بخش‌های مغز پسرها که مسئولیت به‌دست آوردن چنین مهارت‌هایی را برعهده دارد دیرتر از دخترها رشد می‌کند، اما به نوشته تایم، از نظر گروهی دیگر از محققان از آنجا که مادرها با کودکان دختر خود بیشتر از  کودکان پسر سخن می‌گویند، بچه‌های پسر دیرتر حرف زدن را شروع می‌کنند.
آنها معتقدند هر چه والدین در سال‌های اولیه ارتباط بیشتری با کودک‌شان داشته باشند و بیشتر با او صحبت کنند، فرزندشان زودتر به مهارت‌های گفتاری دست پیدا می‌کند. از نظر آنها شنیدن صدای مادر به نسبت صدای پدر تاثیر بیشتری بر کودکان دارد و اگر می‌خواهید فرزندتان زود به حرف بیاید، خودتان مدام با او حرف بزنید؛ چراکه کودکی که 9ماه در شکم شما بوده به صدای شما بیشتر از هر کسی عادت دارد و آن را درک می‌کند.

مغز بچه‌ها را نرمش دهید
مهم نیست کود‌ک‌تان معنای کتابی که برایش می‌خوانید را درک می‌کند یا اینکه تک‌تک کلمات شما را می‌فهمد. از نظر محققان هرچه با او بیشتر حرف بزنید، توانایی‌های مغزی‌اش را بالاتر می‌برید. به نوشته گاردین، از نظر آنها اگر هنگام خواب برای کودکان کتاب بخوانید و درست از زمان تولد با آنها صحبت کنید، قدرت مغز‌شان هر روز بیشتر از قبل می‌شود و همین تلاش‌ها حتی بر توانایی تحصیلی‌شان هم تاثیر می‌گذارد.
به گفته پژوهشگران، بچه‌هایی که والدین‌شان زیاد با آنها حرف نمی‌زنند، در تست‌های زبان عملکرد خوبی ندارند و حتی در 24ماهگی، 6ماه از همسالان خود عقب‌تر به‌نظر می‌رسند. با‌توجه به بررسی‌های آنها عقب بودن این بچه‌ها به 24ماهگی محدود نمی‌شود و 6سال بعد، در مدرسه هم این کودکان مهارت‌های پایین‌تری را به نمایش می‌گذارند.

مامان، بابا می‌گوید؟

محققان می‌گویند بچه‌ها تا قبل از 24ماهگی، حتی اگر کامل نمی‌توانند حرف بزنند، باید این لغت‌ها را بلد باشند و در طول روز بارها از آنها استفاده کنند. به گزارش دیلی‌میل 25لغتی که محققان در این فهرست جا داده‌اند عبارتند از: «مامان، بابا، نی‌نی، شیر، سلام، توپ، آره، نه، سگ، چشم، موز، بیسکوییت، گرم، مرسی، حمام، کفش، کتاب،‌ تمام شد، بیشتر، بینی/‌دماغ، آبمیوه، گربه، ماشین، کلاه، بای بای.» به عقیده آنها اگر کودکی تا دو سالگی این واژه‌ها را یاد نگرفت، می‌توانیم بگوییم سرعت یادگیری در او پایین است.
البته آنها در اینکه برخی کودکان بدون داشتن هیچ نقص مغزی و ناتوانی در یادگیری دیرتر از بچه‌های دیگر به حرف می‌آیند تردیدی ندارند و بر این باورند که اغلب بچه‌هایی که حتی این 25لغت را تا دو سالگی یاد نگرفته‌اند، در ماه‌های آینده عقب‌ماندگی‌شان را جبران می‌کنند.
باتوجه به ارزیابی‌های آنها، اگر کودک تا 5/2سالگی این لغات را ادا نکرد، بهتر است با کمک یک متخصص علت موضوع را بررسی کنید و اگر این زمان از 3سالگی هم گذشت، دیگر نباید موضوع را ساده بگیرید و حتما با کمک گفتاردرمانگر‌ها، روانپزشک‌ها و شنوایی‌سنج‌ها، عواملی که ممکن است این تاثیر را ایجاد کرده باشند را بررسی کنید.

حرف زدن کودک از چه سنی شروع میشود؟


بچگانه حرف نزنید
کودک‌تان به عکس می‌گوید «ات»؟ دلیلی ندارد هر بار که به او عکس نشان می‌دهید بگویید «ات» را ببین! فرزند شما از نظرش همان واژه‌ای را به زبان می‌آورد که شما می‌گویید و اگر به‌خاطر تقلید از او چیزی که می‌شنوید را به زبان بیاورید، او گیج می‌شود و می‌خواهد واژه دوم را هم به شیوه خودش ادا کند.
دیلی‌میل نوشته است که باتوجه به بررسی‌ها، بچگانه حرف زدن نه تنها کمکی به یادگیری زبان در کودکان نمی‌کند، بلکه یادگیری مهارت‌های زبانی را هم در آنها به تاخیر می‌اندازد.
پس به جای اینکه به‌خاطر جلب توجه کودک‌تان کلمات را اشتباه ادا کنید و او را هم به اشتباه بیندازید، لحن‌تان را آرام و کودکانه کنید. بچه‌ها از اینکه آرام و آهنگین با آنها حرف بزنید خوش‌شان می‌آید.

خوشحال نشوید؛ شما را صدا نمی‌کند
وقتی کوچولوی‌تان اولین‌بار «ماما»، «بابا» یا «دادا» را به زبان می‌آورد، ممکن است از اینکه شما را صدا کرده احساس غرور کنید. اما به نوشته دیلی‌میل، واقعیت این است که گفتن این حروف به معنای این نیست که فرزندتان شما را صدا کرده. بچه‌ها برای خودشان آواهایی را به زبان می‌آورند که هیچ معنای خاصی را ندارد اما بزرگ‌تر‌ها فورا آنها را به واژه‌های مشابه نسبت می‌دهند و معنایی را برای این حروف بی‌معنا پیدا می‌کنند.
همه اینها درحالی اتفاق می‌افتد که بچه‌ها در دنیای خودشان هستند و تنها صداهایی که به نظرشان جالب می‌آید و ادا کردن‌شان برای حنجره آنها آسان است را تولید می‌کنند.
محققان می‌گویند «د» یکی از آسان‌ترین حروف برای کودکان است و معمولا اول از همه تلفظ می‌شود و بعد از آن هم «م»، حرفی آسان است و کودکان با ادا کردنش این تصور را در مراقبت‌کنندگان ایجاد می‌کنند که حرف زدن یاد گرفته‌اند. البته این تصورات اشتباه چندان هم بی‌فایده نیستند.
زبانشناسان می‌گویند وقتی اطرافیان کودک از دل صداهای بی‌معنایی که تولید می‌کند یک کلمه را حدس می‌زنند و آن را تکرار می‌کنند، همان صوت را برای کودک تقویت می‌کنند و باعث می‌شوند که دوباره آن را به‌کار ببرد. درحالی که اگر صوت تولید شده در زبان مراقبت‌کنندگان معنایی نداشته باشد، جدی گرفته نمی‌شود و کودک هم خیلی زود آن را فراموش می‌کند و از چرخه تولید صدا خارج می‌کند.

تلویزیون جای شما را نمی‌گیرد
اگر تصور می‌کنید با مدام روشن کردن تلویزیون کمکی به رشد ذهنی و زبانی فرزندتان می‌کنید در اشتباهید. بچه‌ها بیشتر از آنکه از شخصیت‌های کارتونی یاد بگیرند، از شما، حرف‌ها و رفتارهای‌تان الگو‌برداری می‌کنند. بی‌بی‌سی هلث نوشته است بچه‌ها به‌ویژه در ماه‌ها و سال‌های اول زندگی بیشتر از آنکه به تماشای تلویزیون نیاز داشته باشند، به ارتباط رودررو و مستقیم با پدر به‌ویژه مادر‌شان محتاجند.
پس با دیدن تبلیغ برنامه‌های رنگارنگی که ادعا می‌کنند هوش کودک شما را بالا می‌برند وسوسه نشوید و این ارتباط را از کودک‌تان دریغ نکنید. پژوهش‌هایی که روی سی‌دی‌های بیبی انشتین کمپانی والت دیزنی انجام شده هم هیچ اثربخشی مثبتی را درمورد این مجموعه ثابت نکرده و گروه دیگری از محققان هم تاکید می‌کنند که تماشای تلویزیون تا قبل از دو سالگی هیچ فایده‌ای به حال کودکان ندارد و تنها قدرت خلاقیت و مهارت‌های حرکتی آنها را کاهش می‌دهد.

مهم‌ترین مطالب در این‌باره:
یکی از مسائل بسیار مهم برای همه والدین آموزش حرف زدن به کودکان است چرا که بهترین راه ارتباطی انسان هاست و لازم است تا از کودکی پرورش یابد. آموزش صحبت کردن به کودک از جمله مسائلی است که بسیاری والدین نسبت به آن نگران‌اند و همواره برای آن مشغله ذهنی دارند. 
آموزش صحیح در کودکی باعث پرورش مهارت‌های ارتباطی و تقویت فن بیان می‌شود. آموزش صحیح به کودکان به افزایش آگاهی و اطلاعات در مورد اصول یادگیری نیاز دارد. در این مقاله سعی کرده‌ایم تا بهترین روش‌های آموزش صحبت کردن به کودکان را توضیح دهیم.

حرف زدن کودک از چه سنی شروع میشود؟

حرف زدن کودکان از چه سنی آغار می‌شود؟
سن صحبت کردن در همه کودکان با توجه به شرایطی که در آن قرار داردند، وضعیت هوشی و تفاوت های فردی مختلف است و یک سن مشخصی نیست ، عموما کودکان باید از سن 12 تا 14 ماهگی اولین کلمات خود را بگویند و شروع به حرف زدن کنند این به این معنی نیست که بعد از رسید به این سن به طور کامل شروع به صحبت می‌کنند و به یکباره قادرند همه کلمات را بیان کنند و یا با ترکیب آن ها جملات پیچیده تری بسازند. 
نباید از کودک خود توقعات بی‌جا در مورد حرف زدن داشته‌باشید و یا به او فشار بیاورید.

آیا آموزش حرف زدن به کودکان سن خاصی دارد؟
شاید فکر کنید که باید از زمان مشخصی شروع به آموزش کودک برای حرف زدن بکنید. برای آموزش حرف زدن به کودکتان لازم نیست به طور مستقیم همه چیز را به او آموزش دهید. 
به این دلیل که ممکن است کودک شما در یک سن خاص شروع به حرف زدن کند اما آموزش او سن مشخصی ندارد و حتی در دوران جنینی هم یادگیری در او صورت می‌گیرد. در ادامه توضیح خواهیم داد که دوران جنینی در حرف زدن کودک تاثیر زیادی دارد.

آموزش حرف زدن به کودکان
برای یادگیری کلمات و جملات در کودکان باید مجموعه‌ای از کارها را در آموزش خود به کار بگیرید که البته به صورت مستقیم نشان دهنده آموزش نیستند اما تاثیرات بسیار زیادی بر روی آن دارند. برخی از راه‌کارهای مناسب برای آموزش حرف زدن به کودکان را در ادامه ذکر کرده‌ایم:

1- صحبت کردن با کودک از دوران جنینی
عموما یادگیری کودک از دوران جنینی آغاز می‌شود و او می‌تواند با شنیدن صداها به اطراف خود واکنش نشان دهد پس هنگامی که باردار هستید با او صحبت کنید ، برایش شعر بخوانید. 
برخی از مطالعات نشان داده‌اند که اگر شعر یا لالایی خاصی را در دوران جنینی برای کودکتان بخوانید هنگام بی قراری و گریه در نوزادی همان شعر و لالایی می‌تواند او را آرام کند. 
پس از این زمان طلایی استفاده کنید و از همان دوران برای اموزش او وقت بگذارید.

2- ارتباط مستقیم کلامی با کودک در آموزش حرف زدن به کودکان
سعی کنید که صحبت ها فقط بین شما و او صورت بگیرد و به عنوان شخص سوم با او برخورد نکنید. صرفا اورا مخاطب قرار دهید، اگر فرد دیگری هم در مکالمات شما حضور داشته باشد امکان یادگیری کاهش می‌یابد؛ چرا که کودکان در ابتدا تمرکز کمی برای توجه به یک موضوع دارند و حضور شخص سوم تمرکز او را کمتر می‌کند. برای مثال اگر خواهر یا برادر کودک در خواندن قصه و شعر در کنار شما باشند و برای هر دوی آن ها این کار را انجام دهید نمی‌توانید به اندازه کافی کلمات را برای او تکرار کنید و به او توضیح دهید.

3- نگاه کردن به کودک در هنگام حرف زدن با او
وقتی که میخواهید با فرزند خود حرف بزنید حتما در چشم‌هایش نگاه کنید و اجازه دهید حرکات صورت و حالات شما را ببیند و بفهمد که با او صحبت می‌کنید ، توجه به کودک و این که او این توجه را با حرکات صورت و چشم ببیند، به او کمک می‌کند تا زودتر و بهتر حرف زدن را یاد بگیرد.

4- توضیح دادن مسائل به کودک
وقتی کاری را انجام می‌دهید حرف های خودتان را با آن تطبیق دهید تا کودکتان بتواند مفهوم حرف های شما را بفهمد برای مثال برای او توضیح دهید که می‌خواهید لباسش را عوض کنید و تک به تک کارهایی را که انجام میدهید برایش بازگو کنید و توضیح دهید. 
اگر به مهمانی می‌روید برایش توضیح دهید که می‌خواهید لباسش را عوض کنید تا به مهمانی بروید و چه شخصی را می‌خواهید ببینید.

حرف زدن کودک از چه سنی شروع میشود؟

5- استفاده از کلمات مثبت در آموزش حرف زدن به کودکان
اگر او را در آغوش می‌گیرید و با لبخند به او نگاه می‌کنید از کلمات مثبت استفاده کنید. مثل این که او را در آغوش بگیرید و به او بگویید «دختر یا پسر خوب و خوشگل من»

6- آموزش حرف زدن به کودکان با شعر
اصولا چیزهایی که به صورت ریتم دار و آهنگین و شعر بیان می‌شوند بیشتر در ذهن کودک باقی می‌مانند و علاقه به تکرار آن ها نیز بیشتر می‌شود. برای کودک خود زیاد شعر بخوانید و حرف‌های خود را به صورت آهنگین به او بزنید.

7- بازی کردن با کودک هنگام حرف زدن
ترکیب کردن هر چیزی که می‌خواهید به او آموزش دهید اگر با یک فعالیت لذت بخش مثل بازی همراه شود یاد گرفتن آن را برای کودک لذت بخش‌تر می‌کند. تأثیر بازی کردن بر آموزش کودک بسیار زیاد است.

8- با دیگران در حضور او صحبت کنید
اگر شما با خودتان صحبت کنید یا حداقل کودک شما این گونه تصور کند که شما دارید با خودتان صحبت می‌کنید، متوجه کارکرد صحبت کردن نمی‌شود. 
کودک ممکن است این قضیه را درک نکند که صحبت کردن وقتی معنا پیدا میکند که با دیگران حرف بزند. 
ممکن است احساس کند کلمات و جمله ها صداهایی بی معنی هستند و هیچ استفاده ای ندارند پس به حرف زدن رغبتی پیدا نمی‌کنند. به همین دلیل سعی کنید کودک را در مکالمات خود شرکت دهید و زیاد در حضور او حرف بزنید.

9- از اشاره کردن استفاده کنید
وقتی شما به کاری که میخواهید انجام دهید یا چیزی که میخواهید کودکتان یاد بگیرد اشاره کنید و آن را بازگو کنید به کودک در فهمیدن اسم اشیا و کارها کمک می‌کند. با اشاره کردن کودک شما سعی میکند که آن را تکرار کند. 
به طور مثال روی هر کدام از اعضای بدن او دست بگذارید و نام آن را بیان کنید یا در موقعی که بشقاب غذای او را روی میز گذاشتید اشاره کنید که وقت ناهار است.

10- تشویق کودک به آوا سازی
رو به روی کودک خود بنشینید و مجموعه‌ای از آوا ها را بیان کنید حتی بدون معنی اگر کودکتان این کار را تکرار کرد او را تشویق کنید و کمک کنید روزانه این کار را تمرین کند.

11- به صداسازی او واکنش نشان دهید
اگر کودک شما صداها و آواهایی را از خود تولید می‌کند با او همراه شوید به او توجه کنید. 
با ارتباط کلامی، ارتباط چشمی و یا تقلید کردن آواهای او به او توجه نشان دهید و وانمود کنید که می‌فهمید کودک شما چه می‌گوید.

12- آموزش مهارت تقلید
حرف زدن مهارتی است که باید با تقلید از شما صورت بگیرد پس حتما باید تقلید کردن را به طور موثری به او بیاموزید . کودکان به صورت غریزی این کار را انجام می‌دهند ولی بهتر است که شما آن را تقویت کنید . 
در مقابلش بنشینید دست بزنید و از او هم بخواهید که با شما دست بزند. کار هایی به این صورت می‌تواند به تقویت تقلید کردن کمک کند. در این صورت حرف زدن را نیز می‌تواند به راحتی از شما تقلید کند.

روش‌های غلط
در آموزش دادن به کودکان یک سری از کارها را نباید انجام داد. زیرا انجام دادن آن باعث میشود که او از صحبت کردن سرد شود و یا دچار مشکلات کلامی و لکنت زبان شود. در ادامه مجموعه‌ای از نبایدها در آموزش به کودکان را ذکر کرده‌ایم.

از صحبت کردن کودکتان ایراد نگیرید
ایراد گرفتن مداوم از کودک زمانی که کلماتی را به اشتباه بیان میکند و حساسیت نشان دادن افراطی، باعث میشود دیگر از صحبت کردن دست بردارد و اعتماد به نفسش را برای حرف زدن از دست بدهد. 
بهتر است زیاد از او ایراد نگیرید و برای اصلاح طرز بیان کودک بعد از ادای اشتباه، جمله یا کلمه را یک یا چند بار به درستی تکرار کنید.

کلمات را اشتباه بیان نکنید
برای این که کودک شما به درستی بتواند صحبت کند و همه کلمات و جملات را به درستی بیان کند نباید کلمات را به صورت کودکانه یا غلط به کار ببرید. چرا که او از شما تقلید میکند و به صورت اشتباه آن ها را بازگو میکند. 
ممکن است خود نیز بسیار مشاهده کرده‌ باشید که کودک فحش و ناسزا را سریع یاد می‌گیرند. بنابراین در حرف زدن او دقت کنید.

وسط حرف زدن او صحبت نکنید
بگذارید که او به صورت کامل جملاتش را بیان کند و وسط حرف او شروع به صحبت کردن نکنید. سعی نکنید جملاتش را کامل کنید. اجازه دهید تلاشش را برای استفاده از کلمات ذهنی اش بکند، جمله اش را کامل کند سپس شما به او پاسخ دهید.
قبل از این‌که کودک درخواستی کند چیزی را در اختیارش قرار ندهید
قبل از این که کودک از شما درخواست چیزی کند آن در اختیارش قرار ندهید. با این کار وادار می‌شود چیزی که میخواهد را بیان کند و کلمات را ادا کند. کودک یاد می‌گیرد برای در خواستش صحبت کند. 
اگر به جای این که اسم چیزی را بیان کند، به آن اشاره کند طوری رفتار کنید که مجبور شود بیان کند. 

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو