دانستنی در مورد حیوان شیر + اطلاعات خواندنی در مورد سلطان جنگل

دانستنی در مورد حیوان شیر + اطلاعات خواندنی در مورد سلطان جنگل


منبع: تاپ ناز

4

1399/12/5

11:59


دانستنی در مورد حیوان شیر

حیوان شیر مانند پستانداران دیگر در معرض خطر انقراض قرار دارد و تا به حال تعدادی زیادی از این حیوان کشته شده است و به همین دلیل در این مطلب می خواهیم اطلاعاتی در مورد شیر، سلطان جنگل در اختیار شما قرار دهیم.

شیر پس از ببر دومین حیوان نیرومند در بین گربه سانان است و به دلیل بدن بزرگ و چالاکی که دارد به عنوان سلطان جنگل شناخته می شود. حیوان شیر به صورت گروهی به شکار می رود و نرها وظیفه محافظت از گروه و پاسبانی از قلمرو زیست گاه خود را به عهده دارند و شکار به عهده شیرهای ماده می باشد.

اطلاعات خواندنی در مورد حیوان شیر

شیر نوعی پستاندار گوشت خوار از دسته پلنگ مانندها و خانواده گربه سانان است که بدنی بزرگ دارد و نرها تا 250 کیلوگرم وزن دارند و می توان شیر را دومین عضو بزرگ جثه پس از ببر دانست.

این حیوان به دلیل بدن بزرگ و هیبتی که دارد در بین تمام حیوانات لقب سلطان جنگل را دارد و اگر چه بیشتر در مناطق گرم دشت آفریقا زندگی می کند و تنها تعداد کمی از آن در جنگل گچرات هند یافت می شود. شیر طعمه های گوناگون را به عنوان خوراک در اختیار می گیرد که شامل جفت سم سانان بومی آفریقا و به ندرت جانداران بزرگ مانند فیل و زرافه را شکار می کند.

شیرها در سیار نقاط جهان از جمله آفریقا، جنوب اسیا و خاورمیانه بسیار یافت می شوند ولی در حال حاضر فقط تعداد کمی از آنها در آفریقا و آسیا باقی مانده اند که جمعیت آنها روز به روز به سوی کمتر شدن می رود و به همین دلیل اتحادیه حفاظت از طبیعت بقای گونه شیرها را در رده حیوانات آسیب پذیر طبقه بندی نموده است.

شیر ساختار اجتماعی مشخصی ندارد و در جامعه ای برابر و بدون رده بندی زندگی می کند. بیشتر شیرها می توانند تا حدود 260 کیلومتر مربع را پوشش دهند. این جانور با ابهت در واقع از گذشته تا به حال در فرهنگ و ادبیات ملل گوناگون مورد توجه بوده است و نگاره های غار در لاسکو فرانسه نخستین نقاشی های یافت شده از شیر در جهان به حساب می آیند که مربوط به 17000 سال پیش می باشند.

دانستنی در مورد حیوان شیر

ویزگی های ظاهری شیر

طول بدن یک شیر آفریقایی از نوک سر حدود 1 الی 2 متر است و دم آن هم از 67 تا 100 سانتی متر طول دارد. به صورت معمول وزن یک شیر تقریبا بین 120 تا 191 کیلوگرم است ولی شیرهای آسیایی جثه بزرگ تری دارند و وزن آنها بین 120 الی 226 کیلوگرم است و طول آنها هم بین 2 الی 2.8 متر می باشد. طول دم این نوع جاندار می تواند از 60 تا 90 سانتی متر باشد.

شیرهای نر جثه بزرگ تری از شیرهای ماده دارند و یالی پرپشت و متمایز کننده دور گردن خود دارند. کارکرد یال ها در واقع این است که شیر نر را در نگاه نوع ماده قدرتمند و جذاب می سازد و به مراتب توجه او را به خود جلب می کند. این یال ها در طول مبازره شیرهای نر بر سر قلمرو و یا حق جفت گیری از گردن شیر محافظت می کند.

زیستگاه شیر

شیرهای آفریقایی در آنگولا، بوتسوانا، آفریقای مرکزی، جنوب سودان، تانزانیا و دیگر بخش های آفریقا زندگی می کنند و فضای زندگی آنها شامل چمنزار، دشت های باز و صحراها می باشد. آنها در سرزمینی به وسعت 259 کیلومتر مربع پرسه می زنند و شکار می کنند.

شیرهای آسیایی هم در پارک ملی جنگل جیر در هند یافت می شوند و این پارک در واقع دارای یک پناهگاه وحشی است که شامل یک جنگل برگ ریز، چمنزار، تپه های صخره ای و بوته زار است.

رژیم غذایی شیر

باید بدانید شیرهای آفریقایی معمولا حیواناتی غول پیکر را که در چمنزار زندگی می کنند از جمله انواع گوزن به ویژه گوزنهای یالدار و گورخر را برای غذای خود انتخاب می کنند. شیر کوهی و آسیایی هم صیدهای فول پیکری دارند که می توان به بزهای کوهی، نیاگاو و چیتال اشاره کرد.

تولید مثل شیرها

شیرهای نر و ماده در سن 3 الی 4 سالگی آماده جفت گیری می شوند و طول مدت بارداری این حیوان در حدود 4 ماه می باشد. شیر ماده باید به دور از اعضای دسته بچه هایش را به دنیا بیاورد و در 6 هفته اول توله های خود را پنهان می کند. توله شیرها موقع تولد فقط 1.5 کیلوگر وزن دارند و وابستگی زیادی نسبت به مادر خود دارند.

جالب است بدانید که تمام شیرهای ماده دسته به صورت همزمان با شیرهای نر گروه خود جفت گیری می کنند و پس از 6 هفته تولد توله ها تمامی شیرهای ماده گله از توله های خود یا دیگری مراقبت می کنند.

خطر انقراض

حیوان شیر در 200 سال گذشته همیشه با تهدیداتی مانند شکار، از دست دادن زیستگاه و بیماری هایی که از طریق سگ های اهلی در مناطق روستایی نزدیک به زیستگاه آنها مورد خطر و تهدید قرار داشته اند. شیرهای آفریقایی در حال حاضر در لیسا جانوران در معرض انقراض و اسیب پذیر حیات وحش قرار دارند و تعداد آنها روز به روز در حال کاهش می باشد. جمعیت کنونی شیرهای آفریقایی در حدود 30 الی 100 هزار قلاده تخمین زده می شود در 20 سال اخیر جمعیت این شیرها نصف شده است که مهمترین عامل آن، کشته شدن توسط دامدارانی بوده است که احشام آنها توسط شیر صید شده است.

شکارچیان غیر قانونی که بیشتر برای تفریح شیر را شکار می کنند و از دست رفتن زیستگاه شیرها می تواند از عوامل مهم در مورد کاهش جمعیت این جاندار باشد. باید توجه داشته باشید که شیرهای آسیای در واقع در شرایط خطرناکی زندگی می کنند زیرا زیستگاه این دسته از پستانداران امروزه به وسعت زیادی توسط انسان مورد تهدید قرار گرفته و به همین ترتیب تعداد این نوع از شیرها حالا به حدود 350 قلاده رسیده است که 175 قلاده آنها شیرهای بالغ می باشند.

مطالب مشابه


تصویری


ویدئو