فطریه مهمان چگونه است ؟

منبع: دلگرم

77

1400/2/20

16:07


فطریه مهمان چگونه است ؟

احکام فطریه مهمان

بر میزبان واجب است فطریه مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر وارد بر او شده و نان‌خور وی – هرچند موقّتاً – محسوب می‌شود را بپردازد.

مثلا: مهمانی که قبل از غروب آفتاب وارد منزل میزبان شده و شب نیز در منزل او می‌ماند و میزبان هم امکانات رفاهی لازم را برایش فراهم نموده و عهده‌ دار مخارج او شده است هرچند مهمان چیزی نخورد یا با غذای خودش افطار نماید، بر میزبان واجب است زکات فطره او را بپردازد.

ولی اگر مهمان بعد از غروب شب عید فطر وارد بر میزبان شده و نان‌خور وی – هرچند موقّتاً – محسوب ‌شود، بنابر احتیاط واجب هم میزبان و هم میهمان فطریه مهمان را بپردازند، البته اگر یکی از آنها از دیگری برای پرداخت فطریه وکالت بگیرد، از هر دو کفایت می کند.

مهمانی که تنها برای افطاری دعوت شده و شب نمی‌ماند، نان‌خور صدق نمی‌کند و زکات فطره اش بر عهده میزبان نیست.

فطریه مهمان بر عهده کیست ؟

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

میهمان اگر نان‌خور صاحب‌خانه محسوب شود، کفاره او به عهده‌ی میزبان است مگر اینکه _ میهمان _ فطریه را به وکالت از طرف او پرداخت نماید. توجه داشته باشید میهمان با یک شب نان‌خور محسوب نمی‌شود و فطریه به عهده خودش می‌باشد.

فطریه میهمان بر عهده صاحبخانه نیست، مگر اینکه برای چند شب میهمان او باشد، به طوری که نان خور او محسوب شود.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

کسی که تنها براى افطار شب عید دعوت شده نان خور به حساب نمی‌آید و فطره‌اش بر صاحبخانه نیست. چنانچه میهمان قبل از غروب وارد بر صاحبخانه شود و آن شب نان‌خور وی باشد، زکات فطره اش بر عهدۀ میزبان است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

در هر دو فرض بر عهده صاحب خانه است.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

مهمانى که قبل از غروب آفتاب شب عید فطر وارد منزل انسان مى‌شود، اگر بنا دارد مدّتی مهمان بوده؛ به گونه‏ اى که «نان‏ خور» به شمار مى‏ آید، زکات فطره وى بر صاحب‌خانه واجب است، ولى اگر تنها همان شب را مهمان است زکات فطره او بر صاحب خانه واجب نیست.

هر چند احتیاط مستحبّ آن است که زکات فطره او را هم بدهد و اگر در طول ماه رمضان نان‏ خور انسان باشد، زکات فطره وى بر انسان واجب است.

در مواردی که به طور مسلّم نمى‏ توان زکات را به گردن مهمان یا صاحبخانه دانست، چنانچه یکى از آن دو با اجازه دیگرى زکات فطره را به نیّت کسى که واقعاً زکات فطره به گردن او است بدهد، کافى است و بر دیگرى پرداخت مجدّد زکات فطره لازم نیست.

فطریه مهمان

فطریه مهمان با کیست ؟

میهمان شب عید فطر، فطریه ندارد. فطریه کسی که اول مغرب شب عید (نه غروب) نان‌خور کسی محسوب شود، بر او واجب است. صرف اینکه نان او را در شب عید بخورد کافی نیست؛ بلکه باید نان‌خور او حساب شود.

بنابراین مهمانی که فقط افطار کسی را می‌خورد و نان‌خور او محسوب نمی‌شود، فطریه او بر میزبان واجب نمی‌شود.

کسی که پول فطریه را تا ظهر روز عید فطر ندارد، قرض کردن بر او واجب نیست. هر چند اگر قرض کند و ادا نماید صحیح است. البته اگر قرضی نکرده باشد، بعد از دریافت حقوق باید فطریه را بپردازد.

همچنین بخوانید:

فطریه چیست ؟ پرسش و پاسخ و بیان احکام زکات فطره

مبلغ فطریه و کفاره امسال (سال 1400) مشخص شد !


مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو