اشعار فارسی عمر خیام میهمان خانه و خانواده های ایران

اشعار فارسی عمر خیام میهمان خانه و خانواده های ایران


منبع: همگردی

222

1398/2/28

22:36


28 اردیبهشت در ایران، متقارن با سالروز تولد شاعر، ریاضی دان و ستاره شناس بزرگ، روز بزرگداشت خیام است. عمر خیام از حکما، ریاضی دانان و شاعران بزرگ ایران در اواخر قرن 5 و اوایل قرن 6 بوده که آثار زیبای وی تاثیر به سزایی در ادبیات فارسی داشته است. بدون شک ایران، از جمله قلمروهایی است که در طی چند قرن گذشته مشاهیر و حکمای بسیاری به دنیا عرضه نموده و در مقایسه با آن، هیچ یک از کشورهای همسایه یا غیر همسایه تا بدین حد، با جهان تعامل نداشته است. به مناسبت روز بزرگداشت حکیم عمر خیام، مهمان او می شویم تا با گوشه ای از خدمات و کارهایش آشنا شویم. 28 اردیبهشت و بزرگداشت حکیم خیام نیشابوری، بهانه است تا ما قدری به فرهنگ و ادبیات کشورمان نزدیک تر شویم.

روز بزرگداشت حکیم عمر خیام

زندگی پر فراز و نشیب شاعری نامی

حکیم عمر خیام نیشابوری، در سال 329 هجری قمری در شهر نیشابور دیده به جهان گشود. وی پس از گذراندن تحصیلات در حوزه های مختلف در رشته ریاضیات و نجوم تبحر یافت و کارهای مهمی برای ایران و ایرانی انجام داد. خیام به دلیل دانش عظیمی که به دست آورد، ملکشاه سلجوقی او را به دربار فراخواند و به او مقامی مهم اعطا کرد. عمر خیام، بنابر در خواست ملکشاه رصدخانه ملکشاهی را ساخت و به اصلاح تقویم مشغول شد. تقویم جلالی او امروزه در میان ایرانیان رواج دارد و از چنان اعتباری بر خوردار است که تا کنون کمتر به آن ایراد وارد شده است. خیام تحت حمایت و سرپرستی ابوطاهر، قاضی القضات شهر سمرقند، کتابی درباره معادلات درجه سه نوشت. تحقیقات و مطالعات خیام در جبر در نوع خود تحسین برانگیز است اما کشف دیر هنگام رساله جبر او موجب شگفتی اندیشمندان به سبب جنبه تاریخی آن شد. مرگ خیام را میان سال های 520-517 هجری قمری می دانند که در نیشابور رخ داد. گروهی نیز مرگ او را سال 516 نوشته اند ولی پس از بررسی های لازم مشخص گردیده که تاریخ مرگ وی سال 517 هجری قمری بوده است. آرامگاه وی هم اکنون در شهر نیشابور در باغی که آرامگاه امامزاده محروق در آن واقع شده، قرار گرفته است. 28 اردیبهشت یا به عبارتی بزرگداشت حکیم خیام نیشابوری، می تواند ما را به کشور و مردم خود نزدیک تر می کند.

زندگی پر فراز و نشیب شاعری نامی

چهره جهانی و محبوب خیام

در جهان، خیام به عنوان یک شاعر، ریاضیدان و اخترشناس شناخته شد. بسیاری از پژوهشگران از شعرهای ترجمه شده به وسیله فیتزجرالد را سروده خیام نمی دانند و این خود سبب تفاوت هایی در شناخت خیام در نگاه ایرانی ها و غربی ها شده است. اثرات خیام بر ادبیات غرب از مارک توین تا تی. اس. الیوت او را به نماد فلسفه شرق و شاعر محبوب روشنفکران جهان تبدیل کرده است. جالب هست بدانید که، ولادیمیر پوتین، مارتین لوتر کینگ و آبراهام لینکن همیشه قبل از خواب رباعیات خیام می خواندند. این مطلب خواندنی به مناسبت روز بزرگداشت خیام ارائه شده است.

چهره جهانی و محبوب خیام

پایان مطلب روز بزرگداشت خیام

خیام شاعر و دانشمند نامی ایران زمین بوده که برای علم و ادبیات ایران زحمت فراوان کشیده است. در پایان مطلب روز بزرگداشت حکیم عمر خیام شعری از اشعار زیبای این شاعر نامی را عنوان می کنیم:

می خور که به زیر گل بسی خواهی خفت
بی مونس و بی رفیق و بی همدم و جفت
زنهار به کس مگو تو این راز نهفت
هر لاله که پژمرد نخواهد بشکفت

پایان سخن و شعری از شاعری نامی

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو