بهترین فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی ؛ از کلاه قرمزی تا خواهران غریب

بهترین فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی ؛ از کلاه قرمزی تا خواهران غریب


منبع: پلازا

47

1401/8/1

21:06


بهترین فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی ؛ از کلاه قرمزی تا خواهران غریب

هرکدام از ما فیلم یا حتی فیلم‌هایی می‌شناسیم که با وجود خاطراتی که از کودکی با آنها داریم، بهترین فیلم کودکانه ما محسوب می‌شوند. در این مقاله قصد داریم به دنیای خاطرات شیرین کودکی سری بزنیم و بهترین فیلم های کودکانه ایرانی را به شما معرفی کنیم.

اگر شما هم به ژانر کودک و نوجوان علاقه‌مندید حتما می‌دانید که اکثر فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی از موفقیت زیادی برخوردار شده‌اند. فیلم‌های کودکانه دهه 60 و دهه 70 را می‌توان در لیست بهترین فیلم کودکانه قدیمی سینمای ایران قرار داد. در آن سال‌ها کارگردانان بزرگی همچون ایرج طهماسب، مرضیه برومند، کامبوزیا پرتوی و… دغدغه ساخت فیلم برای کودک و نوجوان داشتند.

اگر به لیست فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی نگاه کنید، خواهید دید که همچنان این آثار درصدر جدول موفقیت قرار گرفته‌اند. با گذشت زمان و پیشرفت صنعت فیلمسازی، کارگردانان کمی به سراغ فیلم‌های این ژانر رفته‌اند. و همین آثار محدود هم نتوانسته همچون فیلم‌های گذشته خوش بدرخشند. این موضوع ما را بر آن داشت تا در این مقاله پلازا شما را با بهترین فیلم های نوجوانانه ایرانی و قدیمی آشنا کنیم.

فهرست مطالب

بهترین فیلم کودکانه های کودکانه ایرانی

فیلم سینمایی کودک و نوجوان قدیمی همچنان یکی از فیلم‌های محبوب بسیاری از خانواده‌ها به‌شمار می‌آید. این فیلم‌ها سرشار از حس زندگی و نشاط هستند که با عشق و آرامش مفاهیم ارزشمندی همچون دوستی، محبت، خانواده، همدلی و… را آموزش می‌دهند. مفاهیمی که در انیمیشن‌های امروزی کمرنگ‌تر شده است. در ضمن شما می‌توانید لیست فیلم های کودک و نوجوان ایرانی جدید را در این مقاله ببینید.

1. بهترین فیلم کودکانه؛ فیلم شهر موش ها

فیلم کودکانه سینمایی شاد - فیلم های کودک و نوجوان - فیلم سینمایی شهر موش‌ها

  • سال ساخت: 1364
  • کارگردان: محمدعلی طالبی
  • گویندگان: حمید جبلی، ایرج طهماسب، فاطمه معتمدآریا و راضیه برومند

فیلم «شهر موشها» یک فیلم کودکانه سینمایی شاد است که در ادامه سریال تلویزیونی و جذاب «مدرسه موش‌ها» ساخته شد. تمام شخصیت‌های عروسکی مدرسه موش‌ها در فیلم کودک ایرانی شهر موشها حضور دارند. این فیلم سینمایی کودکانه سال های 60 به دلیل محبوبیت مدرسه موش‌ها در آن زمان توانست فروش بسیار خوبی در گیشه داشته باشد و توجه مخاطبان بسیاری را به خود جلب کند. به دنبال این شهرت و محبوبیت، شهر موشها 2 نیز در سال 1385 ساخته شد و از فیلم های کودکانه ایرانی پرفروش شناخته شد.  فیلم شهر موش‌ها از فیلمهای کودکانه ایرانی است که در همه رده سنی طرفدار دارد.

داستان این فیلم کودکانه دهه 60 درباره شهری است که موش‌ها در آن زندگی می‌کنند؛ اما یک گربه سیاه که به «اسمشو نبر» معروف است، مدام آن‌ها را اذیت می‌کند و به شهر موشها حمله می‌کند. به همین دلیل موش‌ها تصمیم می‌گیرند به شهر دیگری کوچ کنند تا از شر گربه سیاه راحت شوند؛ اما در طول این مسیر ماجراهای جالبی برای آن‌ها اتفاق می‌افتد.

2. فیلم گلنار

بهترین فیلم های کودکانه ایرانی - لیست فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی - فیلم گلنار

  • سال ساخت: 1367
  • کارگردان: کامبوزیا پرتوی
  • بازیگران: غزل شاکری، شهلا ریاحی، محرم بسیم، اکبر دودکار

اسم فیلم «گلنار» در لیست بهترین فیلم های کودکانه ایرانی قرار دارد. این فیلم در سال 1367 اواخر جنگ تحمیلی توسط کامبوزیا پرتوی نوشته و ساخته شد. آن سال‌ها که مردم درگیر شرایط جنگی بودند فیلم گلنار با موضوعی جدید و سبکی موزیکال از فیلم قدیمی مناسب کودکان در سینما بود، که طرفداران زیادی داشت.

فیلم سینمایی گلنار در آن سال‌ها به فروش خوبی دست پیدا کرد به همین دلیل جزء بهترین فیلم های قدیمی مخصوص بچه ها شناخته میشود. گلنار به خوبی نشان‌دهنده نیاز مردم و کودکان آن زمان به دیدن فیلم‌های شاد بود. این فیلم از فیلمهای سینمایی کودکانه خنده دار قدیمی بزرگسالان هم جذب خود کرد. وجود عروسک‌های دست‌ساز و موسیقی در فیلم گلنار آن را به بهترین فیلم های کودکانه ایرانی تبدیل کرد.

گلنار دختربچه‌ای بود که با پدربزرگ و مادربزرگ خود در روستایی زندگی می‌کرد. روزی به‌طور اتفاقی دستمالی که او از مادرش به یادگار داشت را باد می‌برد. همین طور که به دنبال آن می‌گشت به سمت جنگل رفته و آن‌جا گم می‌شود. در این بین او با خرس‌ها درگیر شده و موقعیت‌های سختی را تجربه می‌کند. گلنار فیلم کودکانه ایرانی نوستالژیست که با گذشت این همه سال در یادها مانده است.  پخش آن هنوز هم برای کودکان و نوجوانان پیشنهاد می‌شود.

3. بهترین فیلم کودکانه؛ فیلم دزد عروسک‌ها

فیلم های کودکانه ایرانی - فیلم های کودکانه - فیلم سینمایی دزد عروسک‌ها

  • سال ساخت: 1368
  • کارگردان: محمدرضا هنرمند
  • بازیگران: اکبر عبدی، آزیتا حاجیان، مهراوه شریفی‌نیا و آزیتا لاچینی

فیلم «دزد عروسک‌ها» یکی دیگر از فیلم های کودکانه ایرانی است که از آثار به‌یادماندنی فیلم کودکانه دهه 60 محسوب می‌شود، به کارگردانی و نویسندگی محمدرضا هنرمند ساخته شد. این فیلم اولین تجربه بازیگری مهراه شریفی‌نیا است که در سن 8 سالگی با مادر خود آزیتا حاجیان به ایفای نقش پرداخته است. فیلم دزد عروسک‌ها را باید در لیست فیلم های سینمایی کودکانه طنز قدیمی قرار داد.

داستان این فیلم کودکانه دهه 60 درباره زندگی یک خواهر و برادر به نام لیلا و بهرام است که به همراه مادرشان در شهر شادی‌ها زندگی می‌کنند. مادر بچه‌ها وام مسکن گرفته است و می‌خواهد خانه‌شان را عوض کند تا از شر صاحب خانه خود به نام خُرخُر راحت شود. اما شخصی به نام عجوزه پیر مانع این کار می‌شود و برای این خانواده دردسر درست می‌کند.

4. فیلم پاتال و آرزوهای کوچک

فیلم های سینمایی کودکانه ماجراجویی - پاتال و آرزوهای کوچک - بهترین فیلم های نوستالژی ایرانی برای نوجوانان

  • سال ساخت: 1368
  • کارگردان: مسعود کرامتی
  • بازیگران: رضا کیانیان، فریبا جدی کار، شراره مدنی، مهران رسام

اگر لیست فیلم های سینمایی کودکانه ماجراجویی بچه گانه قدیمی را بالا و پایین کنید، متوجه می‌شوید که در دهه 60 به این ژانر اهمیت زیادی داده می‌شد. کارگردانان بزرگی در آن سال‌ها فیلم کودک ایرانی می‌ساختند. «پاتال و آرزوهای کوچک» از لیست فیلم سینمایی نوجوانانه ایرانی و قدیمی آن دوره است.

مسعود کرامتی در سال 1368 این فیلم کودکانه دهه 60 را به نویسندگی رضا کیانیان برای ژانر کودک و نوجوان ساخت. نکته جالب در فیلم سینمایی کودک و نوجوان ایرانی و قدیمی برآورده شدن آرزوی بچه‌ها به دست موجود عجیبی به نام پاتال بود. شخصیت اصلی فیلم پاتال بهترین فیلم کودکانه قدیمی سینمای ایران، نوجوانی به نام وحید است که به همراه خواهر و دوستانش آرزوهای عجیبی دارند.

آن‌ها می‌خواهند به جای پدر و مادر خود زندگی کنند. پاتال کاری می‌کند تا وحید به جای پدر خود سر کار برود. شیرین (خواهر وحید) همچون مادر خود در خانه مراقب همه چیز باشد. پاتل و آرزوهای کوچک فیلم کودکانه دهه 60 است که هنوز هم تماشای آن با جذابیت زیادی همراه خواهد بود.

5. فیلم سینمایی علی و غول جنگل

فیلم های کودک ایرانی - فیلم سینمایی علی و غول جنگل - فیلم های کودک دهه 60

  • سال ساخت: 1369
  • کارگردان: بیژن بیرنگ/مسعود رسام
  • بازیگران: مهدی هاشمی، حمیده خیرآبادی، غلامحسین لطفی، سعید شیخ‌زاده، اصغر همت

فیلم سینمایی علی و غول جنگل یکی از فیلم های کودک ایرانی دیگر است که طرفداران زیادی داشت. این فیلم سینمایی ایرانی قدیمی برای بچه ها زندگی پسری به نام علی را روایت می‌کند که پدر و مادرش به دست یک مرد جنگلی کشته شده‌اند. علی این واقعه را باور نداشته و همراه با شکارچیان به جنگل می‌رود. او قصد دارد مرد جنگلی را پیدا کند و واقعیت را از زبان او بشنود. جست و جوی علی نتیجه‌بخش بود و او مرد جنگلی را می‌بیند.

او پس از دیدار با مرد جنگلی متوجه می‌شود مادر و پدرش کشته نشده‌اند. بلکه به دلیل از دست دادن حافظه و با کمک مرد جنگلی در دهی زندگی می‌کنند. حال علی با مرد جنگلی دوست شده و به او در برابر نقشه‌های یکی از اهالی ده، کمک‌های فراوانی می‌کند. علی و غول جنگل از لیست فیلم سینمایی بچه گانه ایرانی است که همچنان تماشای آن برای کودکان و بزرگسالان توصیه می‌شود.

6. فیلم گربه آوازه‌خوان

فیلم های سینمایی کودک قدیمی - فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی - فیلم گربه آوازه‌خوان

  • سال ساخت: 1369
  • کارگردان: کامبوزیا پرتوی
  • بازیگران: حمید جبلی، رضا بابک، پگاه آهنگرانی، پوراندخت مهیمن، مهدی عسگری

کامبوزیا پرتوی از کارگردانان دغدغه‌مند ساخت فیلم کودک و نوجوان است. او پس از موفقیت چشم‌گیر گلنار در سال 1369 به سراغ ساخت گربه اوازه خوان رفت. این اثر از فیلم های سینمایی کودک قدیمی اولین اثر سینمایی پگاه آهنگرانی یکی از بازیگران دهه شصتی ایرانی به شمار میآید.

در فیلم سینمایی گربه آوازه خوان از لیست فیلم کودکانه دهه 60، قصه خواهر و برادری به نام‌های حسنی و گلدونه روایت می‌شود. این دو در پرورشگاه زندگی می‌کنند. خانواده‌ای قصد دارند تا گلدونه را به فرزندخواندگی قبول کنند. اما حسنی با تعریف داستانی از این کار جلوگیری می‌کند.

7. فیلم سینمایی سفر جادویی

فیلم های کودکانه خنده دار - پرفروش‌ترین فیلم های کودکانه ایرانی - فیلم سینمایی سفر جادویی

  • سال ساخت: 1370
  • کارگردان: ابوالحسن داوودی
  • بازیگران: آزیتا حاجیان، اکبر عبدی، سعید شیخ‌زاده

فیلم سینمایی «سفر جادویی» در سال 1370 یکی از پرفروش‌ترین فیلم های کودکانه خنده دار بود. این فیلم ساخته شد و به موضوع تنبیه شدن اشاره می‌کرد. نکته جالب در فیلم دهه هفتاد سفر جادویی از فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی، فانتزی بودن آن است. سفر به گذشته با ماشین لباسشویی و تبدیل شدن پدر یک خانواده به پسر بچه‌ای شیرین شما را با یکی از بهترین فیلم های کودکانه ایرانی روبه‌رو می‌کرد.

اکبر عبدی نقش دکتر رضا کمالی را بازی کرده که همیشه پسرش را به خاطر کم درس خواندن تنبیه می‌کند. فرزند او برای فرار از تنبیه به درون ماشین لباسشویی رفته و آسیب می‌بیند. در بیمارستان طی اتفاقی دکتر کمالی درون ماشین لباسشویی بیمارستان افتاده و داستان فانتزی  این فیلم سینمای نوجوانانه ایرانی قدیمی دهه هفتاد از همین جا شروع می‌شود. دکتر کمالی برای مجازات به دوران کودکی خود فرستاده خواهد شد. اکبر عبدی نقش کودکی خود را با شیرینی زیادی بازی کرده و شما با بهترین فیلم کودکانه ایرانی جادویی دهه 70 روبه‌رو می‌شوید.

8. فیلم مدرسه پیرمردها؛ از لیست بهترین فیلم کودکانه ایرانی

فیلم مدرسه پیرمردها - فیلم های برنامه کودک قدیمی - فیلم سینمایی کودکانه ایرانی

  • سال ساخت: 1370
  • کارگردان: سیدعلی سجادی حسینی
  • بازیگران: اکبر عبدی، گوهر خیراندیش، سعید پورصمیمی، رضا بنفشه خواه، سروش خلیلی،مهدی فتحی

فیلم سینمایی کودکانه ایرانی مدرسه پیرمردها با نگاهی طنز به موضوع سالمندان می‌پردازد. اما از آن رو که سالمندان به نقش کودکی خود بازمی‌گردند و حضور یک پسربچه در آسایشگاه، موقعیت‌های کمدی فراوانی را ایجاد می‌کند، این فیلم در دسته فیلم های کودک و نوجوان جای گرفت.

وجود سکانس‌های شاد و پر جنب و جوش که تا حد زیادی با فضای آسایشگاه سالمندان مغایرت دارد، باعث شده تا کودکان و نوجوان در آن سال‌ها به خوبی جذب این فیلم نوستالژیک بشوند. این فیلم از فیلمهای کودکانه دهه 70 جزء پرفروش‌ترین فیلم‌های کودک و نوجوان شناخته شد. بازی جذاب و دوست‌داشتنی اکبر عبدی در نقش آشپز آسایشگاه هنوز هم یادآور لحظات کمدی وشاد فیلم است.

فیلم کودکانه سینمایی شاد قدیمی مدرسه پیرمردها از فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی موضوع مردی را روایت می‌کند که فرزندش به دلیل فروش ملک و املاک او را در آسایشگاه سالمندان رها کرده است.

9. فیلم سینمایی بهترین بابای دنیا

فیلم های کودک ایرانی - فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی - فیلم سینمایی بهترین بابای دنیا

  • سال ساخت: 1370
  • کارگردان: داریوش فرهنگ
  • بازیگران: گلاب آدینه، مهدی هاشمی، امید آهنگر، باران کوثری، مهری ودادیان

از فیلمهای کودکانه دهه 70 ایرانی می‌توان به بهترین بابای دنیا اشاره کرد. این فیلم کودکانه سینمایی شاد قدیمی دوست‌داشتنی تخیلات کودکانه یک پسربچه را نشان می‌دهد که توسط پدرش مورد انتقادات فراوان قرار گرفته است. پسرک بازیگوش در عالم خیالات خود وارد گروه گانگستری شده و در یک روز تعطیل ناگهان غیب می‌شود. عدم حضور او باعث نگرانی پدرش شده تا جایی که با کمک مردم در بازی دزد و پلیس پسرک شرکت می‌کند.

فیلم کودکانه ایرانی نوستالژی بهترین بابای دنیا اولین اثر سینمایی باران کوثری است که در کودکی به ایفای نقش پرداخت. وجود سکانس‌های مهیج و پرجنب و جوش، این فیلم آن را به بهترین فیلم کودکانه قدیمی سینمای ایران تبدیل کرده است.

10. فیلم شهر دست بچه‌ها؛ از فیلم های کودکانه ایرانی قدیم

فیلم های کودک ایرانی - فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی - فیلم شهر دست بچه‌ها

  • سال ساخت: 1370
  • کارگردان: اسماعیل براری
  • بازیگران: سهیلا مرادی، مجید قناد، علیرضا رئیسی، ندا رضایی، احمدرضا اسعدی

فیلم سینمایی شهر دست بچه‌ها یکی از فیلم های نوستالژی کودکانه ایرانی است که به تخیلات بچه‌ها اهمیت زیادی می‌دهد. این فیلم از فیلمهای کودکانه دهه 70 تلاش کرده تا به کودکان و نوجوانان بیاموزد که می‌توان در عالم خیال به رویاهای شیرینی دست یافت.

قصه این فیلم سینمایی برای نوجوانان ایرانی زندگی بچه‌های شهری را نشان می‌دهد که از بزرگترهای خود خسته شده‌اند. آنها به کمک یک بادبادک به شهر دیگری می‌روند تا آنجا زندگی مستقلی داشته باشند. شهر جدید کاملا در دست کودکان است و خودشان باید همه امور را رفع و رجوع کنند. بچه‌های شهر کم‌کم پی به مشکلاتی می‌برند که برای حل آن کاری از دستشان برنمی‌آید. آنها پشیمان می‌شوند و در صدد بازگشت نزد خانواده‌های خود هستند.

11. فیلم سینمایی مریم و میتیل

لیست فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی - فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی - فیلم سینمایی مریم و میتیل

  • سال ساخت: 1371
  • کارگردان: فتحعلی اویسی
  • بازیگران: حمید جبلی، افسانه بایگان، نیاز طارمی، حمیده خیرآبادی، شیوا خنیاگر

فیلم سینمایی مریم و میتیل یکی از آثار لیست فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی است که مفاهیم ارزشمندی را یادآوری می‌کند. این فیلم خاطره‌انگیز پس از دوران سخت جنگ ساخته شد و تلاش کرد تا رویاپردازی را به کودکان آموزش بدهد. در این فیلم سینمایی که همچون فیلم های 60 موفق ظاهر شد، از عروسک خبری نیست. بازیگر نقش اول این فیلم از فیلمهای کودکانه دهه 70 دختر خردسالی است که خانواده خود را در جنگ از دست داده و اکنون در پرورشگاه زندگی می‌کند. مریم و میتیل تلاش کرده تا به کودکان بیاموزد برای گذشتن از روزهای سخت باید آرزوهای شیرین داشت.

مریم دخترک شش ساله قصه به فرشته که در نزدیکی پرورشگاه زندگی می‌کند وابسته شده است. فرشته به تازگی فرزند خود را از دست داده و او هم به مریم علاقه‌مند می‌شود. اما در این بین زن و شوهر دیگری قصد دارند تا مریم را به فرزندخواندگی بگیرند.

12. فیلم کلاه قرمزی و پسرخاله؛ از فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی

فیلم سینمایی کودکانه ایرانی - فیلم قدیمی مناسب کودکان در سینما- فیلم کلاه قرمزی و پسرخاله

  • سال ساخت: 1373
  • کارگردان: ایرج طهماسب
  • بازیگران: ایرج طهماسب، فاطمه معتمدآریا و به همراه صداپیشگی حمید جبلی برای شخصیت‌های کلاه قرمزی و پسرخاله

فیلم سینمایی کلاه قرمزی و پسرخاله یکی از ماندگارترین و خاطره‌انگیزترین فیلم‌ های نوستالژی کودکانه ایرانی است. این فیلم از فیلمهای کودکانه دهه 70 در زمان اکران در سینماها توانست فروش بسیار خوبی داشته باشد و توجه مخاطبان زیادی را به خود جلب کند.

این اثر همچون فیلم های کودک دهه 60 بسیار موفق ظاهر شد و جزء یکی از پرفروش‌ترین فیلم‌های تاریخ سینمای ایران محسوب می‌شود. فیلم کلاه قرمزی و پسرخاله در لیست فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی قرار داشته اما هنوز هم پخش آن انجام می‌شود. به دلیل استقبال گسترده مخاطبان در سال‌های بعد شاهد ساخت آن با داستان‌های جذاب و متفاوت دیگری بودیم.

ایرج طهماسب پس از تجربه موفق ساخت فیلم کلاه قرمزی و پسرخاله، در سال 1381 فیلم سینمایی «کلاه قرمزی و سروناز» از برترین فیلم های کودکان سینمای ایران و در سال 1391 نیز فیلم سینمایی «کلاه قرمزی و بچه ننه» را ساخت.

داستان فیلم سینمایی کلاه قرمزی و پسرخاله از فیلمهای کودکانه دهه 70 درباره کلاه قرمزی است که به علت شیطنت و بازیگوشی از مدرسه اخراج می‌شود. کلاه قرمزی با دیدن «آقای مجری» در تلویزیون، تصمیم می‌گیرد به صدا و سیما برود و برای انجام این کار به تهران می‌رود و از پسرخاله‌اش کمک می‌گیرد. وارد شدن کلاه قرمزی به تلویزیون و ماجراهایش با آقای مجری، اتفاقات جالبی را رقم می‌زند.

13. فیلم سینمایی الو الو من جوجوام

فیلم های سینمایی کودک قدیمی - فیلم های نوجوانانه ایرانی و قدیمی

  • سال ساخت: 1373
  • کارگردان: مرضیه برومند
  • بازیگران: مهدی هاشمی، حسن رضایی و مهتاب نصیرپور

فیلم سینمایی الو الو من جوجوام فیلم عروسکی دیگری از مرضیه برومند و از فیلم های سینمایی کودک و نوجوان ایرانی قدیمی است. الو الو من جوجوام نیز جزء فیلمهای کودکانه دهه 70 است که در آن زمان طرفداران بسیاری داشت. این فیلم را باید از برترین فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی دانست.

داستان فیلم عروسکی الو الو من جوجوام که همچون فیلم های کودک دهه 60 موفقیت زیادی داشت، درباره یک گردنبند قدیمی به نام «آینه جادو» است که صاحب آن شخصی به نام خانم بزرگ است. خانم بزرگ قصد دارد آینه جادو را به نوه خود بدهد، اما دختر و نوه‌های دیگر او با این کار مخالف هستند و تصمیم می‌گیرند این گردنبند را بدزدند.

14. فیلم بادکنک سفید

فیلم های سینمایی کودک قدیمی - بادکنک سفید

  • سال ساخت: 1373
  • کارگردان: جعفر پناهی
  • بازیگران: فرشته صدرعرفایی، آیدا محمدخانی و محسن کفیلی

از فیلم کودکانه ایرانی نوستالژی باید به فیلم بادکنک سفید اشاره کنیم. این فیلم علیرغم این‌که در سال ۱۳۷۳ ساخته شد اما بدجور آدم را یاد فیلم تینیجری ایرانی دهه 60 می‌اندازد. داستان فیلم بادکنک سفید درباره دختری به نام راضیه است که یک اسکناس پانصد تومانی برای خرید ماهی قرمز عید از مادرش گرفته. چیزی به تحویل سال نماده و او اسکناس را گم می‌کند و دنبال آن می‌گردد. در این بین پسری بادکنک فروش نیز به او کمک می‌کند. تماشای این فیلم کودکانه ایرانی نوستالژی را به شما توصیه می‌کنیم.

15. فیلم خواهران غریب؛ نوستالژی خاطره‌انگیز برای کودک و نوجوان

فیلم های سینمایی کودک قدیمی - فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی - فیلم خواهران غریب

  • سال ساخت: 1375
  • کارگردان: کیومرث پوراحمد
  • بازیگران: افسانه بایگان، خسرو شکیبایی، الهه و الهام علی‌یاری

در لیست فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی فیلم «خواهران غریب» از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این فیلم در زمان خود بسیار پرفروش ظاهر شد و رونوشتی از رمان «خواهران غریب» به نویسندگی «اریش کستنر» بود. کیومرث پوراحمد این فیلم از فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی را با بازیگری خسرو شکیبایی، افسانه بایگان، لادن طباطبایی، پریسا گلدوست و هنرنمایی دوقلوهایی به نام الهه و الهام علی‌یاری در سال 1374 تولید کرد.

داستان این فیلم کودک ایرانی از آن‌جا شروع می‌شود که نسرین و نرگس به‌طور اتفاقی همدیگر را در جشن دبستان خود می‌بینند. از روی شباهت بسیار زیادشان می‌فهمند که دوقلو هستند. یکی از آن‌ها نزد مادر و دیگری با پدرش زندگی می‌کرد. از اینجای قصه آن‌ها به کنکاش در زندگی مادر و پدر خود پرداخته تا پی به واقعیت ببرند. حتی چندباری جای خود را عوض کرده و موقعیت‌های احساسی را در فیلم رقم می‌زنند.

اگر به دنبال دانلود فیلم های نوستالژیک کودک و نوجوان ایرانی هستید، پیشنهاد ما به شما این فیلم است. فیلم سینمایی خواهران غریب به دلیل آهنگ  و ترانه‌های زیادی که در آن خوانده شد، می‌تواند یکی از فیلمهای سینمایی ایرانی مخصوص کودکان و نوجوانان باشد. این فیلم امروزه همچنان پرطرفدار بوده و در مناسبت‌های مختلف از جمله روز مادر از تلویزیون پخش می‌شود.

16. بهترین فیلم کودکانه؛  فیلم سینمایی بچه های آسمان

فیلم های کودکانه خنده دار - لیست فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی - فیلم سینمایی بچه‌های آسمان

  • سال ساخت: 1375
  • کارگردان: مجید مجیدی
  • بازیگران: رضا ناجی، میر فرخ هاشمیان و بهاره صدیقی

فیلم بی‌نظیر بچه‌های آسمان یکی از آثار تاثیرگذاری است که برای گروه سنی نوجوان ساخته شده است؛ اما بزرگسالان نیز در آن زمان بیننده این فیلم جذاب و خوش ساخت بودند. مجید مجیدی برای ساخت فیلم بچه‌های آسمان بهترین فیلم کودکانه قدیمی سینمای ایران، نامزد دریافت جایزه اسکار شد و جزء پنج نامزد نهایی دریافت جایزه بهترین فیلم خارجی زبان اسکار سال 1998 بود. این فیلم در جشنواره‌های خارجی جوایز بسیاری را کسب کرده و از سوی بزرگان سینما نیز مورد تقدیر و ستایش قرار گرفته است.

داستان فیلم بچه‌های آسمان روایتگر زندگی خواهر و برادری به نام علی و زهرا است که پدرشان وضعیت مالی خوبی ندارد. روزی علی کفش‌های خواهرش زهرا را گم می‌کند و پدرشان نیز به دلیل تنگدستی نمی‌تواند برای زهرا کفش بخرد. این خواهر و برادر تصمیم می‌گیرند از کفش‌های علی به نوبت استفاده کنند؛ یعنی زهرا صبح‌ها با کفش‌های علی به مدرسه برود و علی هم پس از بازگشت خواهرش، کفش‌هایش را بپوشد و به مدرسه برود. علی به خاطر این رد و بدل کفش هر روز دیر به مدرسه می‌رسد. اما روزی در مدرسه فراخوان شرکت در مسابقه دو را می‌بیند که به نفر سوم مسابقه کفش جایزه می‌دهند. علی هم برای برنده شدن این جایزه تصمیم می‌گیرد در مسابقه شرکت کند.

17. فیلم یکی بود یکی نبود؛ بهترین فیلم قدیمی سینمای ایران

فیلم سینمایی کودکانه ایرانی - بهترین فیلم قدیمی سینمای ایران - فیلم یکی بود یکی نبود

  • سال ساخت: 1379
  • کارگردان: ایرج طهماسب
  • بازیگران: مجید صالحی، فاطمه معتمدآریا، ایرج طهماسب، رزیتا غفاری

ایرج طهماسب پس از تجربه موفق «کلاه قرمزی و پسرخاله» این بار در سال 1379 به فکر ساخت یک فیلم کودک ایرانی دیگر افتاد. «یکی بود یکی نبود» از فیلم های نوستالژی کودکانه ایرانی است که در آن شاهد حضور عروسک‌های جذاب زیادی هستیم. این فیلم در لیست فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی قرار می‎‌گیرد.

در خلاصه داستان آن آمده است که یک نامه از پسربچه‌ای مریض به دست ایرج و همسرش می‌رسد. در نامه آن پسربچه از خانواده ایرج تقاضای کمک کرده است. اما ایرج نامه را جدی نمی‌گیرد. آن‌ها سفری در پیش داشته و در مسیر جاده شمال وارد تونل می‌شوند. داستان اصلی از اینجا شروع شده و عروسک‌های بامزه و شیرینی وارد فیلم می‌شوند.

فیلم سینمایی یکی بود یکی نبود از فیلمهای سینمایی مخصوص کودکان شاید به اندازه کلاه قرمزی و پسرخاله موفق نبود، اما طرفداران خاص خود را در سنین مختلف داشت. سیروس گرجستانی، خسرو احمدی، افشین سنگ‌چاپ، رابعه اسکویی، گیتی معینی از دیگر بازیگران این فیلم ایرانی کودکانه هستند. داستان فیلم سینمایی کودک و نوجوان ایرانی «یکی بود یکی نبود» از قصه پیرزن و مهمانان ناخوانده اقتباس شده است.

18. فیلم سینمایی نصف مال من نصف مال تو

فیلم سینمایی کودکانه کمدی - بهترین فیلم کودکانه قدیمی سینمای ایران - نصف مال من نصف مال تو

  • سال ساخت: 1385
  • کارگردان: وحید نیکخواه آزاد
  • بازیگران: مریلا زارعی، محمدرضا شریفی‌نیا، شقایق قراهانی

در لیست فیلم سینمایی کودکانه کمدی نام فیلم سینمایی «نصف مال من نصف مال تو» قرار دارد. ژانر این فیلم به طور دقیق از فیلم های کودکانه ایرانی نیست و در آن به موضوع ازدواج مجدد پرداخته شده است. اما حضور دو کودک خردسال به نام‌های «ترلان پروانه» و «آلما اسکویی» که داستان قصه حول محور این دو است، آن را به فیلم سینمایی ایرانی برای نوجوانان تبدیل می‌کند.

فرهاد آئیش، شهره لرستانی، مریم امیرجلالی، بهزاد رحیم‌خانی، نادر سلیمانی، روژان آریامنش از بازیگران این فیلم ایرانی برای نوجوانان هستند. این فیلم کودک ایرانی از جهاتی با فیلم خواهران غریب شبیه بوده و سکانس‌های مشترکی دارد.

داستان فیلم «نصف مال من نصف مال تو» در مورد دو دختر همسن دبستانی بود که اتفاقی متوجه می‌شوند پدرشان یکی است. آن‌ها ابتدا شوکه شده اما با کمی فکر می‌فهمند که پدرشان دو همسر دارد. در این بین مادرها با هم دوست شده و به خانه یکدیگر رفت و آمد دارند. این قضیه در انتها به لو رفتن پدر قصه می‌انجامد.

19. بهترین فیلم کودکانه ؛ تارزن و تارزان

فیلم های کودکانه ایرانی

  • سال ساخت: 1380
  • کارگردان: علی عبدالعلی‌زاده
  • بازیگران: اکبر عبدی، رضا فیض نوروزی، رابعه اسکویی، آتش تقی‌پور، ستاره اسکندری

«تارزن و تارزان» از جمله فیلم های کودکانه ایرانی است که در دهه 80 ساخته شد‌. اگرچه این فیلم کمی نسبت به آثار دهه‌های پیشین دچار افت کیفیت شده است اما هنوز هم جز آثار خاطره انگیز کودکانه محسوب می‌شود. فیلم به موضوعی جالب می‌پردازد: فرهنگ‌ غربی که کم‌کم در بین نسل جدید در حال  جایگزین شدن فرهنگ ایرانی است. داستان درباره پیرمردی به نام سهند آذرنیا است که علاقه خاصی به عروسک‌های ایرانی وابسته به افسانه‌ها و قصه‌های کشورمان دارد. اما مدیر فروش کارخانه که فامیل همسر پیرمرد است، سعی دارد تا جلوی او را بگیرد و به تولید عروسک‌های غربی و مدرن بپردازد.

20. فیلم کلاه قرمزی و سروناز

فیلم های کودکانه ایرانی

  • سال ساخت: 1381
  • کارگردان: ایرج طهماسب
  • بازیگران: ایرج طهماسب، فاطمه معتمدآریا، رضا فیض نوروزی، رضا عطاران

یکی از بهترین فیلم های کودکانه ایرانی که باید به آن اشاره کنیم، فیلم کلاه قرمزی و سروناز است. این فیلم چهارمین فیلم‌ بلند آقای طهماسب و دومین فیلم از فیلم‌های کلاه قرمزی محسوب می‌شود. داستان کلاه قرمزی و سروناز از آنجایی شروع می‌شود که کلاه قرمزی بالاخره پس از سال‌ها مردود شدن در امتحانات پایان سال قبول می‌شود و تصویر او را در تلوزیون پخش می‌کنند. کلاه قرمزی از آقای مجری دوچرخه‌ای که به او قول داده بود را طلب می‌کند اما آقای مجری چون دستش تنگ است نمی‌تواند برای کلاه قرمزی دوچرخه بخرد. کلاه قرمزی از این مسئله بسیار ناراحت می‌شود تا اینکه تماسی از جانب عموی کلاه قرمزی به او می‌شود.

21. فیلم نخودی؛ از فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی

فیلم سینمایی کودکانه ایرانی - فیلم های کودکانه ایرانی - فیلم نخودی

  • سال ساخت: 1388
  • کارگردان: جلال فاطمی
  • بازیگران: رعنا آزادی‌ور، صابر ابر، مرضیه برومند، علیرضا خمسه

«نخودی» یکی دیگر از دیگر فیلم های نوستالژی کودکانه ایرانی است. این فیلم هرچند خیلی قدیمی نیست اما در  لیست فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی قرار دارد. قصه فانتزی و جالب این فیلم توانست در ژانر کودک موفق ظاهر شود. نخودی را می‌توان از فیلمهای سینمایی ایرانی مخصوص کودکان دانست.

عده زیادی فیلم سینمایی نخودی را با بازی درخشان صابر ابر بهترین فیلم کودکانه ایرانی در دهه 80 می‌دانند. قصه این فیلم در مورد پسر جوانی است که شغلش کارگردانی تئاتر بوده و با عروسک‌های زیادی مواجه است. اما او در کارش موفق نیست و با شکست روبه‌رو می‌شود. با هر شکستش این پسر جوان کوچک شده تا در انتها به دنیای قصه ها راه یافته و به شخصیت نخودی برخورد می‌کند.

22. فیلم سینمایی خاله سوسکه

لیست فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی - فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی- فیلم سینمایی خاله سوسکه

  • سال ساخت: 1388
  • کارگردان: نادره ترکمانی
  • بازیگران: سحر ولدبیگی، پروین میکده، علی سلیمانی، حسین لطفی

فیلم سینمایی خاله سوسکه برگرفته از داستان خاطره‌انگیزی با همین نام است که حتما آن را شنیده‌اید. این فیلم از فیلم های نوستالژی کودکانه ایرانی، داستان زندگی دختری به نام ریحانه را روایت می‌کند. روز تولد ریحانه، برادرش به او یک سوسک پلاستیکی هدیه می‌دهد. این هدیه باعث وحشت ریحانه شده تا جایی‌که او تب می‌کند و برای درمان به خانه مادربزرگش می‌رود. آنجا با داستان خاله سوسکه آشنا شده و حالش روزبه‌روز بهتر می‌شود.

فیلم کودکانه خاله سوسکه با ایجاد فضایی فانتزی و تخیلی کودکان و نوجوانان زیادی را جذب خود کرد. توجه این فیلم به نشانه‌های فرهنگ فولکلور و تمامی زوایای داستان اصیل ایرانی، آن را به بهترین فیلم کودکانه قدیمی سینمای ایران تبدیل می‌کند. با این حال فیلم خاله سوسکه نتوانست در اکران خود به فروش بالایی دست پیدا کند. عده زیادی نامناسب بودن زمان اکران را دلیل این کم‌اقبالی دانستند. اما لازم به ذکر است که این فیلم نوستالژیک، در سال 88 برنده جایزه بهترین فیلم از نگاه مخاطبان شد.

سخن پایانی

فیلم های کودکانه قدیمی ایرانی باعث می‌شد تا کودکان و نوجوانان در آن زمان بیشتر به سینما بروند. آن سال‌ها که روزهای اوج جنگ بود و یا چند سال پس از اتمام جنگ، فیلم‌های کودک و نوجوان زیادی ساخته شدند. هدف این فیلم‌ها ایجاد شور و شوق، فعال‌سازی تخیلات و آموزش رویاپردازی به کودکان بود. فیلم هاب سینمایی نوجوانانه دهه شصت و 70 بسیار خاطره‌انگیز بودند و امروزه برای ما در لیست فیلم های نوستالژی کودکانه ایرانی جای گرفته‌اند. ما در این مقاله مروری بر فیلم های کودک و نوجوان ایرانی قدیمی داشتیم. به نظر شما بهترین فیلم کودکانه قدیمی سینمای ایران کدام است؟ نظرات خود را در قسمت دیدگاه‌های پلازا با ما به اشتراک بگذارید.

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو