اکنلو به عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری استان همدان معرفی شده است

منبع: همگردی

104

1401/8/25

16:00


ایسنا/ براساس خبرهای بدست رسیده، اکنلو به عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری استان همدان معرفی شده است.

انستیتو پاستور اکنلو، موزه فرهنگی پزشکی، حمام قدیمی، جنگل 100 هکتاری و گستردگی باغات انگور با کوهها و مناظر طبیعی و قنات پرآب و گوارای روستا از لحاظ اکوتوریسم از جمله جاذبه های گردشگری این روستا بشمار می رود.

شیوع موج سوم اپیدمی طاعون در سال 1331 و حضور و سکونت یک پزشک و اپیدمیولوژیست حاذق فرانسوی به نام مارسل بالتازار در این روستا به منظور تحقیق در رابطه با این بیماری و تأسیس پایگاه تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران به علت تحقیقات پزشکی توسط وی در اکنلو موجب شد که اکنلو از همان زمان یکی از روستاهای متفاوت از سایر روستاهای دیگر شود و امروز این روستا را به نام روستای پرفسور مارسل بالتازار بشناسند.

به گفته دهیار روستای اکنلو، هم اکنون با گذشت بیش از 70 سال از آن زمان مرکز تحقیقات بیماری های نوپدید و بازپدید انستیتو پاستور ایران در این روستا تنها پایگاه تحقیقاتی بیماری نوپدید و بازپدید کشور و دهمین پایگاه انستیتو پاستور جهان و تنها آزمایشگاه مرجع کشور و نخستین آزمایشگاه مرجع کشوری خارج از تهران در حوزه سه بیماری طاعون، تب کیو و تولارمی است و در این مرکز تحقیقات مختلف دانشگاهی از قبیل طرح های پژوهشی جونده شناسی، حشره شناسی و مطالعه بیماری های نوپدید و بازپدید مشترک بین انسان و حیوان مورد مطالعه قرار میگیرد.

دهیار روستای اکنلو پیرامون اینکه اکنلو به عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری استان همدان معرفی شده است، اظهار کرد: دکتر مارسل بالتازار یکی از شخصیت هایی است که در طرح ریزی و انجام مطالعات طاعون به محوریت پایگاه اکنلو نقش مهمی ایفا کرده است.

علیرضا زارعی با اشاره به ورود بالتازار به ایران همزمان با سومین موج اپیدمی طاعون در ایران افزود: در سال 1327 همزمان با شیوع اپیدمی طاعون در روستای آقبلاغ مرشد واقع در 20 کیلومتری اکنلو طی یک هفته از جمعیت 300 نفری این روستا حدود 17 نفر فوت می شود و بواسطه همین، یک حکیم محلی موضوع را به وزارت بهداشت وقت آن زمان اطلاع می دهد و وزارت بهداشت نیز این امر را به انستیتو پاستور ایران ارجاع می دهد.

وی خاطرنشان کرد: وضعیت در این روستا در شیوع طاعون بگونه ای بوده که برای نابودی این روستا از ترس سرایت بیماری در آن زمان تصمیم به بمباران روستا میگیرند.

زارعی با اشاره به اینکه در آن زمان منوچهر قراگوزلو از خیران و نماینده وقت مردم همدان در مجلس شورای ملی بوده، گفت: نماینده، اکیپ انستیتو پاستور که پرفسور بالتازار نیز جز این اکیپ بوده، برای کارهای تحقیقاتی و شروع درمان طاعون به روستای آقبلاغ آمدند را برای سکونت به خانه یکی از بزرگان روستای اکنلو می فرستد و آنها در اکنلو ماندگار می شوند.

وی تصریح کرد: پس از سه سال در سال 1331 پرفسور بالتازار پایگاه تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران را با کمک همکاران و با حمایت مالی منوچهر قراگزلو در روستای اکنلو تأسیس کرد و توانست با تحقیقاتی که با همکاری همکاران ایرانی خود نظیر دکتر بهمنیار، دکتر شمسا، دکتر سیدیان، دکتر کریمی و کارشناسانی نظیر آقایان حنیفی، خیرالله زاده و ... انجام داد، بیماری طاعون را در منطقه کنترل و مهار و ریشه کن کند.

زارعی با اشاره به اینکه بالتازار در سال 1325 به عنوان سومین رئیس فرانسوی انستیتو پاستور ایران، ریاست انستیتو پاستور ایران را عهده دار می شود و 12 سال ریاست انستیتو پاستور ایران در تهران را بر عهده داشته، خاطرنشان کرد: سازماندهی واکسیناسیون جمعی علیه بیماری آبله و سل، تأسیس یک مرکز برای نوتوانی جذامیان در ایران و تحقیقات بر روی بیماری طاعون و هاری از جمله موارد اقدامات پرفسور بالتازار بوده که تحقیقات وی بر روی بیماری طاعون از دلایل شهرت جهانی وی بوده است.

وی افزود: ورود بالتازار به ایران همزمان با سومین موج اپیدمی طاعون در ایران بود و به کمک همکاران ایرانی خود برای کنترل این بیماری در غرب کشور مطالعات وسیعی را پایه گذاری و پایگاه تحقیقاتی انستیتو پاستور ایران را در اکنلو تأسیس کرد و تحقیقات پزشکی فراوانی را در این پایگاه انجام داد تا این بیماری را ریشه کن کند.

زارعی بیان کرد: از سال 31 با تأسیس این پایگاه تحقیقاتی در اکنلو توسط دکتر بالتازار و آغاز فعالیت آن بطور رسمی، در آن زمان به صورت دوره ای پزشکان و محققان به نام و مشهور بسیار داخلی و خارجی به روستای اکنلو می آمدند و از 44 کشور محقق و پزشک در این پایگاه به همراه بالتازار فعالیت داشته اند تا بعد از مدتی بیماری را شناسایی و درمان آن را کشف کرده و مردم را نجات می دهند.

وی با بیان اینکه مارسل بالتازار از 63 سال زندگی خود تقریباً 17 سال را در ایران زندگی کرد و 12 تا 13 سال به عنوان بنیان گذار انستیتو پاستور ایران رئیس آن بود و در اول سپتامبر 1971 چشم از جهان فرو بسته است، خاطرنشان کرد: بعد از دکتر بالتازار فعالیت این پایگاه همچنان به صورت مستمر تا سال 1370 ادامه داشته و در سال 70 تا سال 90 این مرکز تحقیقاتی تقریبا تعطیل و مخروبه می شود.

دهیار روستای اکنلو ادامه داد: بعد از سال 1390 با مرمت و بازسازی و اضافه شدن آزمایشگاه و ساخت دو تا سه ساختمان دیگر به عنوان طرح توسعه فعالیت مجدد پایگاه شروع می شود و این فعالیت همچنان ادامه دارد.

زارعی یادآور شد: در حال حاضر این پایگاه تنها پایگاه تحقیقاتی بیماری نوپدید و بازپدید کشور و دهمین پایگاه انستیتو پاستور جهان، تنها آزمایشگاه مرجع کشور و نخستین آزمایشگاه مرجع کشوری خارج از تهران در حوزه سه بیماری طاعون، تب کیو و تولارمی است و هر جای ایران اگر هر بیماری نوپدید و بازپدید مشاهده شود تحقیقات آن در این پایگاه انجام میگیرد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر دکتر احسان مصطفوی، رئیس پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید اکنلو است، اظهار کرد: دکتر مصطفوی با شش دانشگاه معتبر اروپایی تفاهم نامه همکاری داشته و رئیس مرکز مشاوره سازمان جهانی بهداشت، رئیس امور روابط بین الملل انستیتو پاستور ایران، عضو هیأت علمی انستیتو پاستور ایران، رئیس پایگاه اکنلو بوده و حوزه فعالیت وی در کل کشور و جهان است.

زارعی بیان کرد: در سال 90 با احیای مجدد این پایگاه تحقیقاتی در مراسم افتتاح پایگاه دختر و پسر دکتر بالتازار حضور پیدا کردند و یک فیلم 45 یا 46 دقیقه ای مربوط به این روستا درباره این پایگاه تحقیقاتی در زمان فعالیت دکتر بالتازار را به روستا آوردند که این فیلم نخستین فیلم رنگی استان همدان مربوط به روستای اکنلو و مربوط به این پایگاه است.

وی با اشاره به اینکه هر ساله بیش از 10 تا 15 مورد کارگاه ملی و بین المللی در این روستا برگزار می شود، خاطرنشان کرد: همزمان با رویداد 2018 در سال 97 روستای اکنلو میزبان 16 کشور آسیایی، آفریقایی و اروپایی جهان در یک دوره هشت روزه بود.

زارعی در ادامه با اشاره به اقدامات عمرانی انجام شده دهیاری روستای اکنلو گفت: روستای اکنلو دارای 32 معبر بوده که هر یک از این معابر و خیابان ها به نام محققان انستیتو پاستور ایران نامگذاری شد ضمن اینکه پنج معبر و خیابان و کوچه به نام شهدای روستاست.

دهیار روستای اکنلو بیان کرد: از سال 1385 اجرای طرح هادی در این روستا آغاز و 23 هزار متر جدولگذاری، دو کیلومتر آسفالت و 100 متر کانال سیلاب ایجاد شده است.

وی با اشاره به اینکه روستاس اکنلو خوشبختانه از زیرساختهای لازم اینترنت پرسرعت، فیبرنوری، آب و برق و گاز و تلفن برخوردار است، افزود: شغل اکثر اهالی روستا کشاورزی، دامداری و باغداری و جنگلداری بوده که به علت بهره بردن از نعمت سه قنات و چشمه ها روستای سرسبزی با درختانی برافراشته و تاکستان ها و چمنزارهای فراوان بی نظیرترین روستا را از لحاظ فضای سبز و طبیعتی عالی در سطح شهرستان کبودرآهنگ را فراهم کرده است ضمن اینکه گندم و جو، صیفی جات و انگور به عنوان غالب محصولات کشاورزی این روستا بشمار می رود.

دهیار روستای اکنلو در ادامه خاطرنشان کرد: "ای ران شوربا" یکی از غذاهای محلی روستای اکنلو بوده که این غذای محلی در سال 95 ثبت فهرست آثار ناملموس کشور شده است.

زارعی بیان کرد: سبقه روستای اکنلو از نظر فرهنگی تأثیر بالایی در تحصیلات اهالی روستا داشت بطوریکه این روستا علاوه بر مشاغل مختلف چون استاد و معلمی چندین پزشک تحویل جامعه داده و در استان یا خارج از استان مشغول به طبابت هستند.

وی در ادامه بیان کرد: موزه پزشکی این روستا مربوط به وسایل پزشکی آزمایشگاه بالتزار در اکنلو و عکسهای تحقیقات پایگاه در دوران بالتازار در این پایگاه راه اندازی و فعالیت دارد اما بازدید از این موزه برای علاقمندان به علت قرار داشتن موزه در پایگاه تحقیقاتی دارای محدودیت بوده و باید با هماهنگی پایگاه تحقیقاتی انجام شود.

دهیار روستای اکنلو در ادامه با اشاره به اینکه روستای اکنلو یکی از روستاهایی است که با توجه به خشکسالی ها با تنش آبی مواجه نبوده، گفت: جنگل و فضای سبز روستای اکنلو بی مثال بوده و چشم گردشگران را محو تماشای خود می کند.

وی نبود درمانگاه در اکنلو را یکی از مهمترین مشکلات اهالی روستا دانست و خاطرنشان کرد: در روستای اکنلو از سال 1338 مرکز بهداشتی درمانی دایر بود که حدود هشت سال پیش یک خیر در روستای دیگری در نزدیکی روستای اکنلو نسبت به احداث درمانگاه اقدام کرد و همین امر موجب شد درمانگاه اکنلو تعطیل و با درمانگاه روستای همجوار تجمیع شود که بعد مسافت و سختی تردد به این درمانگاه از مشکلات اهالی اکنلو طی این مدت شده است.

دهیار اکنلو آسفالت نبودن برخی از معابر روستا، آسفالت نبودن راه بین دو روستای اکنلو و پیر بادام به طول شش کیلومتر را از دیگر مشکلات اکنلو برشمرد و یادآور شد: در حال حاضر در این روستا علاوه بر دامداری، کشاورزی و باغداری تعداد دو کارگاه جوراب بافی، چند کارگاه قالیبافی بوده که برخی از اهالی به ویژه بانوانی در این کارگاه ها مشغول بکار هستند.

مدیر اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کبودرآهنگ با بیان اینکه روستای اکنلو سالیانه بطور تقریبی دارای 3000 تا 4000 نفر گردشگر و مسافر است، اظهار کرد: حمام قدیمی روستا مربوط به دوران قاجار، قنات پرآب و گوارای روستا، جنگلهای 150 هکتاری، بافت سنتی و زیبا در پای کوه همراه با مناظر طبیعی و کوه های یکنواخت و باغات انگور و نیز پایگاه تحقیقاتی انستیتو پاستور از جمله جاذبه های روستای اکنلو بشمار می رود.

مهدی غلامی همچنین با اشاره به وجود یک قلعه اربابی خالی از سکنه تخریب شده در روستای اکنلو گفت: به دهیاری و اهالی روستا چندین بار مرمت و بازسازی قلعه را برای راه اندازی و استفاده خانه بومگردی پیشنهاد دادیم که از این موضوع تاکنون استقبالی نشده است.

وی با بیان اینکه ایجاد خانه بومگردی در روستای اکنلو بواسطه جاذبه های گردشگری روستا توجیه اقتصادی خوبی خواهد داشت، مطرح کرد: این روستا فعلاً تنها دارای دو خانه اسکان موقت برای گردشگران و مسافران بوده و خانه بومگردی ندارد.

غلامی یادآور شد: یک یا دو نفر برای راه اندازی خانه بومگردی در روستای اکنلو متقاضی بودند که خانه های پیشنهادی آنها برای راه اندازی خانه بومگردی ایمنی لازم را نداشت و مورد تأیید قرار نگرفت.

وی همچنین با اشاره به موزه پزشکی روستای اکنلو بیان کرد: این موزه مربوط به وزارت بهداشت و انستیتو پاستور ایران بوده و به علت جانمایی موزه در مرکز تحقیقاتی پزشکی اکنلو بازدید عمومی ندارد و باید برای بازدید با این پایگاه تحقیقاتی پزشکی هماهنگی شود.

غلامی افزود: در سال 1331 که دکتر بالتازار برای تحقیقات پزشکی و شناسایی و درمان طاعون به روستای اکنلو می آید، برخی از وسایل باقیمانده از وی از آن دوران جمع آوری و گردآوری و توسط انستیتو پاستور ایران یک موزه داخلی پزشکی در سال 92 در پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید اکنلو راه اندازی می شود.

وی تصریح کرد: برای بازدید عموم از این موزه به دهیاری روستای اکنلو پیشنهاد دادیم که اگر برای ایجاد موزه دارای زمین و یا ساختمان هستند نسبت به ساخت آن اقدام کنند ضمن اینکه میراث فرهنگی شهرستان نیز مجوز موزه را به نام دهیاری صادر خواهد کرد. پایگاه تحقیقاتی بیماری های نوپدید و بازپدید اکنلو هم با این موضوع برای ایجاد یک موزه خارج از پایگاه تحقیقاتی پزشکی اکنلو موافقت کرده است.

مدیر اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کبودرآهنگ در ادامه با اشاره به غذای محلی ای ران شوربا روستای اکنلو یادآور شد: غذای محلی" ای ران شوربا" در سال 95 به شماره 11701 ثبت فهرست ملی آثار ناملموس کشور شده است.

وی به نحوه پخت این غذا نیز اشاره کرد و گفت: شکل کلی این غذا شبیه آبگوشت است اما علاوه بر مواد داخل آبگوشت، دوغ محلی، روغن حیوانی و آرد نیز به این غذا افزوده می شود.

اکنلو به عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری استان همدان معرفی شده است

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو