آنچه باید درباره قرص کلومیفن بدانید

آنچه باید درباره قرص کلومیفن بدانید


منبع: آرگا

171

1400/2/27

08:38


قرص کلومیفن برای درمان ناباروری در زنان و مردان تجویز می شود. این دارو در زنان با روند تخمک گذاری و در مردان نیز با تولید اسپرم و … خود را نشان می دهد.

قبل از تجویز این قرص علل نازایی در زنان بررسی می شود. در صورتی که نازایی به دلیل مشکلات تخمک گذاری به وجود آمده باشد، قرص کلومیفن مصرف می گردد. برای مصرف این قرص بهتر است اطلاعات هر چند جزئی در مورد آن داشته باشید.

عدم تخمک گذاری به موقع بیشتر در افرادی که دارای تخمدان های پلی کیستیک هستند، دیده می شود. البته این پلی کیستیک بودن نیز به عوامل مختلفی چون تنبلی تخمدان مربوط می شود.

دوره درمان کلومیفن

از این قرص برای انجام تخمک گذاری استفاده می شود. با ترتیب مصرفی این قرص امکان باردار شدن بسیار افزایش می یابد. این قرص ها دوره ای هستند و باید در زمان مقرر و تا موعد تعیین شده استفاده شوند. در غیر این صورت اثری بر وضعیت شما نخواهند داشت. جزء داروهای تعدیل کننده انتخابی گیرنده استروژن طبقه بندی می شوند.

قرص کلومیفن در چه مواردی تجویز می گردد؟

از شایع ترین موارد تجویز این دارو مربوط به ناباروری است که این ناباروری از عدم یا کاهش تخمک گذاری در زنان نشات می گیرد. زمانی که جسم زرد(توده سلولی موقت در تخمدان خانم بارور) فعالیت منظمی نداشته باشد و نارسایی محور هیپوتالامیک-هیپوفیز-غده فوق کلیه تشخیص داده شود، قرص کلومفین تجویز می گردد. برای بررسی فعالیت تخمدان ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

نحوه تاثیر کلومیفن

برای درمان مردانی که دچار هیپوگنادیسم هستند و برای جبران کمبود تستوسترون طبیعی مشمول تزریق دارو می شوند و برای ناباروری مردانی که تولید اسپرم کمی دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. برای از بین بردن بازخورد منفی روی هیپوتالاموس و آتروفی بیضه مورد مصرف قرار خواهد گرفت.

قرص کلومیفن و تولید اسپرم

مشکلات باروری در مردان و کلومیفن

میزان مصرف در بزرگسالان

این دارو در صورت قرار نداشتن در دوران قاعدگی، از هر زمانی به مدت ۵ روز مصرف می شود. در دوران پریودی از روز پنجم شروع می شود و به مدت ۵ روز ادامه می یابد. در هر روز یک قرص معادل ۵۰ میلی گرم دریافت خواهید کرد.
گاهی با وجود تخمک گذاری شرایط بارداری به وجود نمی آید. در این صورت باید مصرف قرص کلومفین را تا دو دوره دیگر نیز به مدت ۵ روز و هر روز به اندازه ۵۰ میلی گرم ادامه داد. هر دوره باید در ابتدای ۳۰ روز پس از اتمام دوره قبل شروع شود. با باردار شدن دیگر نیازی به ادامه دادن قرص نیست.

نحوه مصرف قرص کلومیفن

با اتمام اولین دوره، تخمک گذاری انجام می گردد. اگر بنا به دلایلی چون تنبلی تخمدان، تخمک گذاری در دوره اول انجام نشود، فرد باید دوز مصرفی قرص را در دوره دوم به ۱۰۰ میلی گرم برساند. دوره دوم سی روز پس از دوره ابتدایی و دوره سوم سی روز پس از دوره دوم می باشد.
دوزهای بیش از ۱۰۰ میلی گرم و بیش از ۵ روز برای درمان ناباروری توصیه نمی شود. البته بارداری هایی که پس از یک دوره درمان ۱۰ روزه یا با مصرف ۲۰۰ میلی گرم قرص اتفاق افتاده اند نیز وجود داشته است.

کلومیفن و بارداری

مصرف این دارو برای جلوگیری از تولید شیر

  • یک دوره درمان ۵ روزه با دوز ۵۰ تا ۱۰۰ میلی گرم برای جلوگیری از تولید شیر کفایت می کند.

قرص کلومیفن

دوز مصرفی برای Oliqosperimia

درمان باید در چندین ماه با دوز ۲۵ تا ۱۰۰ میلی گرم ادامه یابد.

مکانیسم این دارو

قرص کلومیفن فواید استروژنی دارد. در زنان با بیشتر کردن گنادوتروپین باعث تخمک گذاری و کامل شدن جسم زرد می شود و در مردان نیز هورمون FSL و LH را افزایش می دهد. بدین طریق شانس باروری در دو جنس را زیاد می کند.

درمان ناباروری در مردان با کلومیفن

۷۰ درصد بیمارانی که به دلیل فقدان تخمک گذاری قادر به بارداری نیستند، بدین طریق درمان می شوند. این موضوع در خانم های زیر ۳۵ سال به راحتی درمان می شود اما برای خانم های بالاتر از ۳۵ سال کار مشکل تری است. چون تخمک گذاری در آن ها با کیفیت نمی باشد. به همین خاطر ممکن است از روش های مختلفی چون لقاح مصنوعی و … استفاده شود.

دوره درمانی قرص کلومیفن

عوارض جانبی مصرف دارو

مصرف این قرص به دلیل وجود برخی ترکیبات ممکن است همانند هر نوع دارو دیگری عوارض جانبی را به همراه داشته باشد. از عوارض مهم این دارو عبارت است از:

  • کیست تخمدان
  • بزرگ شدن بافت فیبروئید رحم
  • بزرگ شدن بیش از حد تخمدان
  • سندروم پیش از قاعدگی
  • شکم درد
  • علاوه بر آن احتمال چندقلوزایی در هنگام بارداری پس از مصرف این قرص وجود دارد.

مصرف این دارو با عوارض جانبی دیگری بر روی بخش های مختلف بدن ممکن است همراه می باشد و در هر یک از این بخش ها شامل اعصاب مرکزی، پوست، چشم، دستگاه گوارش، قلبی عروقی، تناسلی ادراری و … عوارض احتمالی نظیر خستگی، سردرد، سرگیجه، فشار روحی، بی قراری، افسردگی، احساس منگی، زیادی فشار خون، تاری دید، احساس برق زدن در چشم ها، دو بینی، علایم مسمومیت چشمی قریب الوقوع، دراماتیت آلرژیک یا بثورات جلدی، برافروختگی وازوموتور همانند گر گرفتگی در دوران یائسگی، درد یا ناراحتی شکم، زردی پوست یا چشم ها، افزایش اشتها، اتساع، استفراغ، نفخ، تهوع، پر ادراری و تکرر ادرار، افزایش خونریزی در قاعدگی، تنگی نفس، درد در پستان، آلوپسس قابل برگشت، سرفه و بزرگی تخمدان می تواند بروز نمایید.

توجه داشته باشید در طول درمان دارو با بروز هر گونه عوارض جانبی در ناحیه چشم باید مصرف این قرص قطع گردد. همچنین با بزرگ تر شدن تخمدان ها و رشد کردن کیست تخمدان مصرف قرص باید تا زمانی که اندازه تخمدان به اندازه پیش از شروع درمان برسد قطع گردد، بعد مصرف دارو در مدت کوتاه تر و با دوز مصرفی پایین تر شروع شود.

عوارض جانبی کلومیفن

موارد احتیاط مصرف دارو

تاثیر بر آزمایش های تشخیصی این قرص احتمال افزایش سطح سرمی تیرونین، گلوبولین پیوند یابنده به هورمونهای جنسی و گلوبولین پیوند یابنده به تیروکسین را به دنبال دارد.  علاوه بر آن احتمال افزایش ترشح LH و FSH  و احتباس سولفویرموفتالئین با مصرف این دارو زیاد است.

تداخل دارویی

ممکن است سبب تغییر تاثیر و یا عملکرد دارو گردد و یا احتمال بروز عوارض جانبی دارو را افزایش دهد. در نتیجه به منظور جلوگیری از هر گونه تداخل دارویی با قرص کلومیفن باید لیست داروهای تجویزی و غیر تجویزی مورد مصرف بیمار به اطلاع پزشک معالج برسد.

تداخل دارویی کلومیفن

نکات مهم در مصرف این دارو

  • مصرف این قرص باید طبق نظر پزشک باشد و فرد نباید از مدت زمان در نظر گرفته شده برای درمان دارو را افزایش دهد.
  • قبل از مصرف این دارو باید از نظر بیماری های دیگر مورد بررسی قرار بگیرید تا در صورت استفاده از دارو مشکلی به وجود نیاید.
  • در دوران مصرف باید توسط پزشک مورد معاینه قرار بگیرید.
  • اگر با تکمیل کردن سه دوره درمان باردار نشدید و جواب نگرفتید، درمان را قطع کنید و با پزشک مشورت کنید. در این صورت باید دلیل ناباروری مجدداً مورد بررسی قرار گیرد.

بارور شدن با کلومیفن

  • این قرص در محیط مناسب به دور از گرما، رطوبت و نور ذخیره می گردد.
  • دوره درمان نباید از ۳ دوره بیشتر باشد.
  • پزشک باید هر روز از دمای صبحگاهی بدن شما اطلاع داشته باشد و آن را به ثبت برساند. با این اقدام به تعیین زمان تخمک گذاری کمک خواهد شد.
  • قبل از آغاز هر دوره درمانی با قرص کلومیفن باید مورد معاینه لگنی قرار بگیرید. با موکول کردن رابطه جنسی به طول دوره تخمک گذاری، شانس بارداری خود را افزایش دهید .

بارداری و کلومیفن

نکات مهم قبل از مصرف

  • اگر با مصرف قرص کلومیفن به بیماری و مشکلات کبدی، اشکال و اختلال در غدد فوق کلیه، تیروئید، خونریزی واژینال به شکل غیر نرمال، کیست تخمدانی که ناشی از وضعیت پلی کیستیک نمی باشد و بروز وضعیت بارداری دچار شدید، باید درمان را کنار بگذارید. تهوع، گرگرفتگی، لکه بینی یا خونریزی، سردرد، درد سینه و حساسیت به لمس از عوارض جانبی این قرص می باشد.

عوارض کلومیفن

  • باروری با  قرص کلومیفن ممکن است شما را صاحب چند قلو کند. بهتر است در این حاملگی ها به شدت تحت مراقبت پزشک باشید.

احتمال چند قلو شدن بارداری با قرص کلومیفن

  • قبل از مصرف اگر فیبروئید رحم یا اندومتریوز دارید، به پزشک اطلاع دهید.
  • اگر بچه شیر می دهید، پزشک را در جریان بگذارید. چون این دارو  به شیر مادر راه می یابد و ممکن است برای نوزاد خطر آفرین باشد. ضمن اینکه تولید شیر را در مادر کم می کند.
  • اگر می خواهید بیش از سه دوره از این دارو برای درمان استفاده کنید، در این باره از پزشک نظرخواهی کنید. چون احتمال تشکیل تومور تخمدان با مصرف بیش از اندازه این دارو افزایش می یابد.
مراقب باشید مصرف بیش از دوره درمانی و یا اور دوز این دارو ممکن است سبب مشکلاتی چون تاری دید، ورم معده، استفراغ و … شوید.

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو