سوزش ادرار در بارداری چرا اتفاق می افتد و چطور درمان می شود؟

سوزش ادرار در بارداری چرا اتفاق می افتد و چطور درمان می شود؟


منبع: آرگا

1

1402/9/11

09:59


از مشکلات شایع در دوران بارداری عفونت و سوزش ادرار در بارداری است که درمان نکردن آن برای نوزاد و مادر خطرناک بوده و باعث زایمان زود رس می شود. روش های مختلفی برای درمان و پیشگیری از این مشکل وجود دارد که در این مقاله به بررسی آن پرداخته ایم.

      بیش از ده درصد از زنان باردار سوزش ادرار در بارداری را تجربه می کنند. این سوزش ادار ممکن است به خاطر عفونت ادراری باشد و باید برطرف شود تا در آینده جنین دچار مشکل نگردد. در این مقاله همراه ما باشید تا با روش های درمان و پیشگیری از این مشکل بیشتر آشنا شویم.

دلیل سوزش ادرار در بارداری چیست؟

یکی از شایعترین مشکلات زنان باردار سوزش ادرار در دوران حاملگی است و از نشانه های عفونت دستگاه ادراری محسوب می شود. عفونت ادراری با سوزش همراه بوده و به خاطر وارد شدن باکتری از بیرون بدن به مجرای ادرار ایجاد می شود. مشکی سوزش ادرار در خانم ها بیشتر از آقایان است. با نزدیک بودن واژن و مجرای ادراری به هم در خانم ها عفونت ادراری شایع تر است. عفونت ادراری ممکن است برخی از قسمت های بدن مثل کلیه ها، مجرای ادراری، مثانه و اوترا ( راهی که اوره را از مثانه خارج می کند) را آلوده کند.

علت سوزش ادرار در دوران حاملگی

عفونت ادرار در بارداری

عفونت ادرار در بارداری با علائمی همراه است که به آن اشاره می کنیم:

مشکل در دفع ادرار، احتیاج به دفع فوری ادرار، افزایش دفعات دفع ادرار، سوزش ادرار، سوزش و انقباض در زیر شکم یا قسمت لگنی، دفع ادرار ناقص، تب، تهوع، ادرار کدر و بد بو.

علت سوزش ادرار در بارداری

سوزش ادرار یکی از نشانه های عفونت است. وجود عفونت از هر نوعی در زمان بارداری خطرناک بوده و منجر به زایمان زود رس می شود، که این موضوع چه برای مادر و چه برای جنین خطرناک است. اکثر عفونت ها به خاطر در قسمت مثانه و مجرای ادراری اتفاق می افتند، اما گاهی ممکن است به کلیه ها نیز سرایت کنند. عفونت کلیه نیز باعث زایمان زود رس و یا کم وزن شدن نوزاد می شود. خانم های بارداری که دچار سوزش و عفونت هستند برای جلوگیری از خطرات احتمالی حتما باید به پزشک مراجعه کرده و درمان شوند.

پیشگیری از سوزش ادار در زمان حاملگی

تشخیص عفونت ادراری

با داشتن علائم عفونت ادراری با مراجعه به پزشک باید آزمایش ادرار را انجام داد. این آزمایش به جهت سنجیدن گلبول های سفید و قرمز و همچنین وجود باکتری در ادرار صورت می گیرد. بعد از آن ممکن است برای تشخیص نوع باکتری آزمایش کشت ادرار نیز انجام گیرد.

درمان دارویی سوزش و عفونت ادرار در زمان حاملگی

برای درمان عفونت و سوزش در بارداری پزشک برای ۳ تا ۷ روز آنتی بیوتیک تجویز می کند. بعد از به کار گیری درمان علائم و سوزش تا سه روز برطرف می شوند اما باید دوره درمان کامل شود. برخی از آنتی بیوتیک های قابل استفاده در بارداری اموکسی سیلین، پنی سیلین و اریترومایسین هستند. از مصرف دارو هایی مثل سولفامتوکسازول، تریمتوپرین، سیپروفلاکسین و تتراسایکلین در زمان بارداری شدیدا دوری نمایید چون باعث مشکل در رشد جنین می شوند.

سوزش ادرار در زمان حاملگی

درمان های خانگی برای برطرف کردن سوزش و عفونت ادراری

در این قسمت به ارائه روش های درمان خانگی برای سوزش ادرار در حاملگی می پردازیم:

۱. مصرف بیشتر مایعات: نوشیدن میزان زیادی آب و مایعات بهترین روش برای خارج کردن باکتری ها از بدن است. پس سعی کنید در طول روز و بعد از هر وعده غذایی مایعات و آب بنوشید نا بدنتان هیدراته بماند، و باکترها از ان خارج شوند.

درمان سوزش ادرار در حاملگی

۲. استفاده از پروبیوتیک ها: پروبیوتیک ها برای دفاع از بدن کمک می کنند. برخی از غذاهای مخمری مانند ماست پروبیوتیک، کیمچی و پنیر خام  حاوی پروبیوتیک بوده و خوردن ان برای دفع باکتریها و ترمیم آن ها مفید آست.

۳. تمیز و خشک نگه داشتن بدن: پوشیدن لباس های گشاد باعث می شود تا هوا از آن عبور کرده و مجرای پیشاب را خشک نگه دارد. بعد از هر بار ادرار کردن حتما بدن را با دستمال تمیز خشک کرده تا از رشد باکتری ها جلوگیری شود.

۴. اجاره ورود اسپرم به بدن را ندهید: در رابطه جنسی باید حتما از کاندوم استفاده شود . تا از عفونت و سوزش ادراری جلوگیری شود.

۵.دفع ادرار مکرر: در طی دوران حاملگی باید تعداد دفعات ادرار کردن بیشتر باشد تا از رشد باکتری ها در مثانه و سوزش ادرار در بارداری جلوگیری شود.

۶. ویتامین C : ویتامین C در کاهش رشد ایکولای موثر بوده و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. همچنین باعث اسیدی شدن ادرار شده و سلامتی را در خانم ها بالا می برد. با درمان سه ماهه ویتامین C عفونت و سوزش ادرار در حاملگی کاهش می یابد.

۷. مصرف سیر: سیر خام دارای خواص بیشمار ضد میکروبی بوده و خاصیت ضد قارچ آن سبب کاهش عفونت ادراری می شود.

سوزش و عفونت ادرار در بارداری

۸. روغن پرتقال: از روغن پرتقال برای درمان عفونت و سوزش ادرار در حاملگی می توان استفاده کرد. این روغن از رشد باکتری کولای که در عفونت ادراری وجود دارد جلوگیری می کند.

۹. روغن میخک: روغن میخک خاصیت ضد قارچی و ضد میکروبی و ضد ویروسی دارد. همچنین یک ویژگی دیگ آن خاصیت ضد التهابی آن است. این ماده امکان دارد تاثیر عکس بر بدن بگذارد، قبل از مصرف آن حتما با متخصص دارو های گیاهی مشورت نمایید.

سوزش ادرار و عفونت در دوران بارداری

آیا عفونت بارداری خطرناک است ؟

همانطور که می دانید هر نوع عفونت در دوران حاملگی خطرناک می باشد و منجر به زایمان زودرس می شود که هم برای مادر و هم جنین خطراتی را به دنبال دارد و ابتلا به عفونت مجاری ادراری امکان دارد به کلیه ها سرایت کرده و سبب افزایش خطر ابتلا به سپتیسمی و عفونت خون می شود و در نتیجه منجر به زایمان زودرس و مشکلات مرتبط با نارس بودن نوزاد می شود از این رو، با مشاهده هر علایمی بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید.

در چه مواقع باید به پزشک مراجعه کرد؟

بهتراست تا حد امکان از راهکارهای پیشگیری کمک بگیرید تا دچار این بیماری در دوران حاملگی نشوید اما در صورتی که دچار عفونت ادراری شدید حتما پیگیری های لازم را انجام داده تا این عفونت را به صورت کامل از بین ببرید بنابراین، به محض مشاهده نشانه های این بیماری حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید  و البته حدود هفت درصد از خانم های باردار بدون هیچ علائمی به عفونت ادراری دچار می شوند از این رو جدی گرفتن معاینات و چکاپ های ماهانه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است  و در صورتی که پزشک با بررسی معاینات لازم مورد مشکوکی را در شما مشاهده نکردند به این معنا می باشد که بیماری خاصی ندارید و بهتر است افکار وسواس گونه را از ذهن تان دور کرده و آرامش فکری و ذهنی داشته باشید زیرا آرامش  در دوران بارداری برای سلامت مادر و جنین از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است بنابراین از استرس و اضطراب دوری کنید.

روش های پیشگیری از عفونت ادراری در بارداری

نوشیدن ۸ لیوان آب در طول روز، استفاده از قرص ویتامین C، شستشوی آلت تناسلی از جلو به عقب، قبل و بعد از رابطه مثانه خالی شود، نگه نداشتن ادرار، در زمان رابطه در صورت نیاز از ژل های روان کننده با پایه آب یا روغن ها استفاده شود، از دئودورانت و صابون های قوی و معطر استفاده نشود، شستشو واژن با آب گرم قبل از رابطه، استفاده از لباس زیر نخی و گشاد، دوش گرفتن بجای استفاده از وان، پوشیدن شلوار گشاد و راحت.

پیشگیری از سوزش ادرار در حاملگی

پرهیز غذایی در صورت نداشتن عفونت ادراری

در برخی موارد سوزش ادرار در حاملگی ممکن است به دلیل مواد غذایی محرک باشد و دلیل بر عفونت نباشد در این مورد از خوردن مواد غذایی زیر اجتناب نمایید:

ادویه ها، فراورده های گوشتی نمک سود مثل سوسیس و کالباس، سیرابی، گوشت های کنسروی و صنعتی، مواد غذایی حاوی گوگرد مانند مارچوبه و تربچه، نوشیدنی  با ترکیبات گزانتیک مثل قهوه.

 

مطالب مشابه


نظرات


تصویری


ویدئو